acteur
Biografie

Na een opleiding bijzondere jeugdzorg probeerde Mark Tijsmans nog een half jaar om voor leerkracht te studeren. Als hij van één ding spijt heeft, is het dat hij vindt dat hij véél te laat aan toneel en muziek begonnen is. Nochtans wist hij al wel…
Start > Acteurs > Tijsmans > Mark Tijsmans
Over...

 
Geb.datum:
05-01-1969
Woonplaats:
Merksem
Website:


Mark TijsmansBiografie
Na een opleiding bijzondere jeugdzorg probeerde Mark Tijsmans nog een half jaar om voor leerkracht te studeren. Als hij van één ding spijt heeft, is het dat hij vindt dat hij véél te laat aan toneel en muziek begonnen is. Nochtans wist hij al wel dat hij een laatbloeier was, en als hij daar zelf niet achter was gekomen, dan had hij nog altijd de kostuumontwerpsters die hem met de neus op de feiten drukten met hun stelling: "Mark, jij zal nog héél lang moeten wachten!!". Maar Mark, zijn hyperactieve zelf zijnde, liet zich niet tegenhouden en maakte al vlug de planken onveilig met zijn acteertalent.De acteermicrobe had zich al voorgoed in hem genesteld sinds hij bij de jeugdbeweging allerhande festiviteiten in elkaar stak. Daar heeft hij dus ook zijn stiel geleerd.
Maar hoe goed je amateurtoneelstukjes ook in elkaar kan steken, je hebt natuurlijk altijd een professionele "bijscholing" nodig. Die kreeg hij bij het Koninklijk Muziek Conservatorium in Brussel, waar hij in 1993 als volwaardig acteur zijn diploma overhandigd kreeg.

Theater
Hij begon als freelance acteur voor onder andere het KJT met "Koekenbroodman", "Lieve Jelena" , "De golf" (over jongerendiscriminatie) en andere stukken. Bij het Raamtheater speelde hij Edward in de productie "Skylight". Verder deed hij nog andere serieuze stukken als "Faustus" en "De Gebroeders Karamazow" bij Torka T. Ook het publiek van het KNS en theater Antigone mochten van zijn capaciteiten genieten.

Televisie
Zijn eerste televisieoptreden begon bij de serie 'Het park' als Bart, en daarna als Bennie in 'Thuis'.Ook konden we een tijdje genieten van de rosharige schavuit Filip in "De burgemeesters", die zich van zijn studies niet veel aantrok maar veel liever zijn ouders op de zenuwen werkte met zijn streken als rokkenjager.Mark was ook erg gewild als gastrol bij programma's van zowel de VRT als de VTM, en speelde daar ofwel de rokkenjager, de onnozelaar, of de slechterik, waar hij alledrie even goed in is.De programma's waarin hij even binnenviel waren: Heterdaad, Wittekerke, De kotmadam, Lili en Marleen, Hof van Assisen, Gaston Berghmansshow, Jacques Vermeire-show, en nog een hele boel meer... Daarna bewees hij ook nog eens dat hij ook als zijn gewone zelf de kijkers op de lachspieren kon wekken, namelijk als panellid in "Zeg eens euh".
Maar de grote bekendheid moest nog komen. TV1 kwam met een nieuwe crimi, een programma dat na kanon "Heterdaad" hetzelfde succes beloofde. Het zou gaan over een politiebureau in Gent met twee vrouwelijke agenten aan het hoofd. En ze wilden Mark. Want men had iemand nodig die het juiste uiterlijk had om het onnozele groentje te spelen, maar die tegelijkertijd de komische noot van de serie moest brengen. Mark gaf ijzersterk gestalte aan Pasmans, voor - naar wij hopen - nog héél veel series van de succesreeks "Flikken". Hoewel die rol van flik Mark voor een stuk aan het lijf gekleefd zou blijven, zou hij 'in het echt' helemaal niet goed zijn voor de rol als politieagent. Zijn geklungel op de set inzake de "praktische handelingen", als daar zijn handboeien ronddoen en in de roos schieten, heeft al naam gemaakt bij elk politiebureau van Gent en omstreken.


De muziek en het podium bleven lonken naar de jonge acteur. Music Hall sloot hem voorgoed in de armen door zijn musicaldebuut als de jongen die nooit groot wilde worden: Peter Pan. Mark zoefde over de scène alsof hij de wilde, energieke dertienjarige in hem nooit was kwijtgeraakt, en kreeg uitstekende kritieken, die een nieuwe wereld voor hem openden. Na Peter Pan is er immens veel veranderd in Mark zijn leven, waarvan vooral de nieuwe vriendschappen en de blijvende verbintenis met Music Hall zullen bijblijven. De volgende stap in zijn musicalleven was er ook een om te herinneren. Hij mocht samen met de rest van de cast van Music Hall's nieuwste productie Camelot in middeleeuwse sferen de "Capitole" in Gent officieel heropenen. Zijn vertolking van aartsslechterik Mordred werd de drager van het stuk genoemd. Mark had zich voorgoed genesteld in de musicalwereld. Zelfs toen hij nog met Camelot bezig was werd hij opnieuw uitgenodigd voor een hoofdrol in het internationale muziekspektakel "Romeo en Julia, van haat tot liefde", wegens overweldigend succes nóg maar eens verlengd. Waar hij in de twee vorige musicals de kwajongen en de slechterik neerzette, kent deze rol een prachtige spanningsboog in de evolutie van zijn personage, Benvolio. Mark krijgt de kans om in hetzelfde stuk eerst de onbezorgde lolbroek, de komische noot neer te zetten, om die daarna te laten evolueren tot de verscheurde ziel van een jongen die zijn beste vriend verloren heeft.


Lijst Producties
Mark Tijsmans stond eerder óók in onderstaande producties. Klik voor meer informatie op deze titels van deze productie.