Van Hoorne brent musical over watersnoodramp

Datum: 30-05-09


In het seizoen 2010-2011 brengt theaterproducent Van Hoorne Theaterproducties een nieuwe Nederlandse musical in het theater met als thema de watersnoodramp van 1953.

Het productiehuis produceerde eerder al diverse familiemusicals, waaronder Roodkapje De Musical met Maud Mulder in de hoofdrol. Deze productie werd onlangs genomineerd voor de ANWB-publieksprijs voor ‘beste kleine musical’. Met de nieuwe theatervoorstelling ‘1953 De Musical’ richt het bedrijf zich op een nieuwe markt. Een dramatisch verhaal dat zich afspeelt in de bewuste nacht van 1 februari waarin een stormvloed grote delen van zuidwest Nederland onder water zette. De nacht waarin honderdduizenden mensen werden overvallen door de kracht van het water. Dijken die het begaven, sluizen die als papier open scheurde en dorpen die totaal van de kaart werden geveegd. Maar ook de nacht waarin moed en daadkracht beloond werden met de redding van vele mensenlevens. De nacht waarin beslissingen moesten worden genomen in een situatie die totaal onoverzichtelijk was.

Van Hoorne Theaterproducties vertelt op een waardige manier het verhaal van een polderdorp waarin verschillende personen de ramp beleven. Ieder op zijn eigen manier, ieder met zijn eigen verantwoordelijkheden en belangen. Ondersteund door indrukwekkende muziek wordt het publiek meegevoerd naar de nacht van 1 februari 1953.

Verhaal
Een klein Zeeuws polderdorp staat aan de vooravond van de ramp. Terwijl Burgemeester Scholten (Filip Bolluyt) het druk heeft met de voorbereidingen voor de opening van het nieuwe Raadhuis, krijgt Brigadier Van Teylingen (Marcel Smid) het nare gevoel dat de aanhoudende storm weleens vreselijke gevolgen zou kunnen hebben. De burgemeester vertrouwd echter op de kennis van dijkgraaf Van den Heerick (Ben Cramer), een rijke herenboer die moet toezien op het onderhoud van de dijken. Die heeft echter andere zaken aan zijn hoofd, nu blijkt dat zijn zoon verliefd is op een boerendochter, een relatie die volgens Van den Heerick onbespreekbaar is. De dijkgraaf lijkt zich niet te bekommeren om de gezinnen die op hem vertrouwen en achter de dijk hun huis, hun gezin en hun bezittingen hebben. Ondanks de herhaaldelijke waarschuwingen van de brigadier wordt er zowel door de dijkgraaf als door de burgemeester geen actie ondernomen. Het openingsfeest van het nieuwe raadhuis gaat gewoon door en de wijn vloeit rijkelijk. Tot de dijken niet meer bestand blijken te zijn tegen de kracht van de opkomende vloed. Het dorp wordt overspoeld door een eerste golf, geliefden worden ruw uiteen gedreven en het water eist vele mensenlevens. Dan komt het moment waarop beslissingen moeten worden genomen, maar wie neemt zijn verantwoordelijkheid?

Een verhaal over moed, daadkracht en het nemen van verantwoordelijkheden.

Top cast
Voor deze nieuwe productie heeft Van Hoorne Theaterproducties een prachtige cast samen weten te stellen. Zanger en musicalacteur Ben Cramer zal de rol vertolken van dijkgraaf Van den Heerick. Eerder was Cramer te zien in grote producties, waaronder ‘The Phantom of the Opera’, ‘Aida’, ‘Beauty and the Beast’ en ‘Op hoop van zegen’. Daarnaast verwierf hij als zanger uiteraard grote bekendheid door zijn hits ‘De Clown’ en ‘Zaizaizaizai’.

De rol van Burgemeester Scholten zal vorm worden gegeven Filip Bolluyt. De allround acteur was zowel in het theater als op televisie te zien en verleende zijn medewerking onder andere aan ‘De Aanslag’ en ‘De vierde man’, diverse toneelgezelschappen en een aantal grote musicalproducties, waaronder ‘Les Miserables’ en ‘Mamma-Mia’.

Marcel Smid zal de rol vertolken van Brigadier Van Teylingen. Smid zong in vele opera- en operette producties en toerde, samen met zijn broer, langs de Nederlandse theaters met de voorstellingen ‘Masque’ en ‘Ernst Daniel Smid in concert’. Tevens was hij te zien in diverse musicals, waaronder ‘Les Miserables’, ‘Titanic de musical’ ‘Cyrano’ en Roodkapje De Musical.

musical

reacties

30-05-09 @ 19:24
Wat een mooie keuze om weer eens een echte Hollandse musical te maken. Ben erg benieuwd, maar met zo'n mooie cast moet dat vast goedkomen!
31-05-09 @ 08:02
Maar eh... wordt het gewoon uit de klei getrokken? Of wordt het ook door iemand geschreven en gecomponeerd?
31-05-09 @ 08:47
Waarschijnlijk wordt het geschreven door Michael van Hoorne en Marcel Smid. Dit duo schrijft volgens mij al hun producties.
31-05-09 @ 15:14
Michael van Hoorne en Bart Mijnster schrijven volgens mij de meeste voorstellingen. De muziek is vaak van Floris de Haan.


Reageer


Om gebruik te maken van enkele interactieve diensten van Musicalworld moet je in het bezit zijn van een digitale Theaterpas. Het gebruik van deze Theaterpas is gratis en geeft je ook de mogelijkheid om op alle websites die zijn aangesloten bij Theaterpas.nl in te loggen.Automatisch inloggen in de toekomst

Ben Cramer

musical

Plaats: Baarn
Geb.datum: 17-02-1947

Meer info? Klik hier