Perspresentatie

1953: Een musical tegen de achtergrond van een opkomende ramp

Vandaag vond in het Wisboomgemaal in Kinderdijk de perspresentatie van 1953 De Musical plaats. Musicalworld maakte een reportage en sprak met Marcel Smid die nauw bij producent Van Hoorne betrokken is.

Dat er de producent en het creatieve team alles aan gelegen is om dit gevoelig thema integer te benaderen, beaamde ook Marcel Smid. Hij is sinds het wegsaneren van de Hoofdstadoperette al sinds 5 jaar verbonden aan Van Hoorne Theaterproducties en voelt zich thuis bij het bedrijf. “ De topsport- en teambuildingfilosofie waarmee het bedrijf zich wil onderscheiden van collega producenten bij het maken van haar producties is naar mijn mening exact datgene wat nodig is om een goed en artistiek stuk neer te zetten”. Ook in de voorbereiding naar deze musical zal hier veel aandacht aan besteed worden. “Het versterkt het gevoel onderling: hoe meer we elkaars sterke en zwakke kanten kennen, hoe beter we elkaar leren kennen. Daardoor wordt het niet alleen makkelijker om op elkaar te reageren, maar ook om er één geheel van te maken. Er zijn dan niet elf individuen maar er is dan één team aan het werk om er een mooie voorstelling van te maken. Het helpt daarbij dat Van Hoorne een relatief klein bedrijf is, waardoor het makkelijker is om die juiste sfeer en chemie te creëren die van essentieel belang is voor de kwaliteit van het eindproduct”.

Marcel is op velerlei manieren bij het bedrijf betrokken. Niet alleen als speler op het toneel, maar zo voerde hij recent ook de regie over de familieproducties “Roodkapje” en “Hans en Grietje” en is hij één van de vier zangers van het New Classics Quartet dat zichzelf het Nederlandse antwoord op “Il Divo” noemt. Ook bij de totstandkoming van deze musical was hij betrokken, maar sinds de aanstelling van regisseur Bas Groenberg kan hij zich volledig focussen op zijn rol als Wachtmeester Van Teijlingen. Nadat hij begon met een rol in de originele Les Miserables is hij daarmee teruggekeerd bij een rol in een musical die een dramatische gebeurtenis in de geschiedenis behandelt.

Met 1953 De Musical maakt Van Hoorne een belangrijke stap. Na de afgelopen jaren aan de weg getimmerd te hebben met familievoorstellingen gaat dit de eerste productie voor “volwassenen” van het bedrijf worden. Toch blijft ook een andere bedrijfsfilosofie hierbij gehandhaafd: de prijzen moeten wel "klein" blijven. à‰én van de dingen die het mogelijk maakt om toegansprijzen van rond de 30 euro te garanderen, is het werken met een orkestband i.p.v. met een live orkest. “Start de muziek tenminste elke avond exact op hetzelfde moment Joke, hoef je je daar ook alweer niet druk over te maken”, grapte Ben Cramer tegen collega Joke de Kruijf.

Na de première van de voorstelling -waar en wanneer anders dan op 1 februari 2011 te Middelburg- zal de musical in een tour van 17 weken zo’n 62 voorstellingen spelen. De belangstelling voor deze productie lijkt sinds de bekendmaking van de cast echter sterk te groeien en een reprise, mogelijk in het daarop volgende seizoen, lijkt zich dan ook nu reeds aan te kondigen. Het zal wellicht niet ieders eerste keuze zijn voor een avondje uit, maar deze nieuwe, oorspronkelijke musical over één van de grootste rampen in de vaderlandse geschiedenis is zonder twijfel een aanwinst voor het musicalaanbod in Nederland.
26 May 2010
N.v.t.
Wisboomgemaal, Kinderdijk
http://www.1953demusical.nl
1953 de musical, watersnoodramp, perspresentatie, van hoorne theaterproducties, 26 mei 2010, ben cramer, joke de kruijff, marleen van der loo