Reportage

1 jaar Dirty Dancing

Op woensdag 25 februari vierde de productie Dirty Dancing haar 1 jarig bestaan in het Beatrix Theater in Utrecht. Inmiddels zijn er meer dan 350 voorstellingen gespeeld en hebben meer dan een half miljoen mensen de voorstelling gezien.

Musicalworld was bij het feestje aanwezig en keek met hoofdrolspeler Martin van Bentem terug op 1 jaar Dirty Dancing in Nederland.

Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met het 1 jarig bestaan. Laten we terug kijken op afgelopen jaar
Martin: Wat ik als eerste kwijt wil is dat het zo ongelofelijk snel is gegaan. Het voelt nog als de dag van gisteren toen we hier in november anderhalf jaar geleden stonden met de release en dan de premiëre in maart vorig jaar. Ik heb wel vollop genoten van het afgelopen jaar maar vind het echt jammer dat het zo snel voorbij is gegaan.
En als je denkt aan de goede herinneringen van afgelopen jaar, waar denk je dan aan?
Martin: Wat ik heel fijn vind is dat ik het ongelofelijk goed kan vinden met Jette (Carolijn van den Berg in de hoofdrol van Baby red.). Dat was vanaf het begin al wel duidelijk maar dat heeft zich het afgelopen jaar wel ontwikkeld tot meer. Omdat we op het podium relatief weinig interactie met het ensemble hebben is het natuurlijk zeer prettig als het met je tegenspeelster zo goed klikt. Verder is het een hele leuke groep mensen bij elkaar en loopt de voorstelling gewoon erg lekker. Persoonlijk vind ik hem zelfs beter dan in Duitsland.

Je hebt de rol van Johnny hiervoor inderdaad bijna 2 jaar in Hamburg gespeeld. Wat vind je dan beter aan de Nederlandse voorstelling?
Martin: Een van de grootste veranderingen is het decor. Die is hier kleiner dan in Hamburg waardoor het wat bonter, kleuriger en speelser is. Daarnaast zijn de scènes ook veel sneller op elkaar omdat we hier een extra revolve hebben en daardoor gaat alles sneller op en af. Doordat er meer bewegingen zijn op het podium en je sneller op en af moet, moet je hier ook veel alerter zijn.
Daarnaast is het ook visueel mooier en zijn er een hoop aandachtspunten van andere producties toegevoegd aan de Nederlandse voorstelling.

Zijn er nog leuke anekdotes die je met de leden en bezoekers van Musicalworld wilt en kunt delen?
Martin: We hebben 2 keer enorm de slappe lach gehad en ik ben 1 keer flink uit mijn broek gescheurd, maar dan ook echt van onder naar boven. Ook heb ik bijna de hele tv wand kapot gereden met de auto, maar echt super heftige dingen zijn er niet gebeurd. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik na 2 jaar Duitsland precies weet hoe alles gaat en werkt dus echt veel mis gaan kan er dan niet.

We hebben nu nog een half jaar Dirty Dancing te gaan want vanaf September is de musical ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’ hier te zien. Wat verwacht je van de komende periode want voor jou persoonlijk zal het werken zijn naar een afscheid van een erg lange periode Dirty Dancing
Martin: Ik heb natuurlijk nog wel contact met Eleanor Bergstein (schrijfster van het verhaal red.) en wie weet ga ik nog wel terug naar Duitsland waar de voorstelling nu in Berlijn te zien is.
Maar ambiëer je dat dan of heb je voor jezelf wel het gevoel alles uit de rol te hebben gehaald?
Martin: Voor Eleanor zou ik voor een korte periode nog wel naar Duitsland gaan ja, maar ik heb er inderdaad wel alles uitgehaald wat ik eruit kon halen. En je merkt na 3 jaar zo’n intensieve show gedaan te hebben dat je lichaam ook wat tegen begint te werken en dat moet zich natuurlijk ook weer gaan herstellen.
En de komende 6 maanden nog in Utrecht, wat verwacht je daarvan?
Martin: Een heerlijk feestje. Over het algemeen zit de zaal goed vol en ik verwacht dat dit de komende maanden ook wel zo zal zijn. Ondanks dat het economisch minder gaat merk je dat het publiek wel blijft komen. Dirty Dancing is toch jeugdsentiment en feel good. Vooral in barre tijden merk je dat een show als deze toch mensen aantrekt omdat men hun eigen problemen even opzij willen zetten en even weer het positieve willen voelen.

Wat staat er voor jou op stapel na Dirty Dancing, ben je daar al mee bezig?
Martin: Ik ben natuurlijk al verschillende dingen aan het bekijken. Helaas kan ik daar nog niks concreets over zeggen behalve dat het iets heel onverwachts gaat worden en dat ik hoop dat ik dat hier in Nederland kan gaan doen.

Voor meer informatie over de voorstelling en kaartverkoop ga naar musicals.nl

25 February 2009
Reguliere voorstelling
Utrecht
Beatrix Theater
http://www.musicals.nl
dirty dancing, patrick swayze, jennifer grey, martin van bentem, eleanor bergstein, londen, duitsland, amerika, the time of my life