Recensie

Kikker is Jarig weer hoogtepunt

Met de vierde voorstelling rond Max Velthuijs' Kikker heeft Theater Terra weer een magische kindervoorstelling afgeleverd.

Kikker is 25. Nou ja, de figuur Kikker mag dan al zo lang bestaan, maar. Kikker zelf blijft jong. In de voorstelling ‘Kikker is Jarig’ verheugt Kikker zich al op wat hij allemaal wil gaan doen. Verjaardag verstoppertje, verjaardag voetbal, en dat natuurlijk met zijn beste vrienden Haas, Eend en Varkentje. Maar als hij vol goede zin bij hen langsgaat, doen deze net alsof ze niet weten wat voor speciale dag het is. Ondanks dat het publiek wel doorheeft dat Haas een gedicht voor Kikker maakt, en niet voor Eend, dat de shawl die Eend breit niet voor Varkentje is, en de taart die Varkentje maakt niet voor Haas is. Als de drie vrienden klaar zitten om Kikker te verrassen als hij zijn huis binnenkomt, besluit Kikker erop uit te trekken. Ver weg, op zoek naar nieuwe vrienden. Maar of de luie Kat of de onhandige Vos zijn vrienden kunnen vervangen…. Ondertussen gaan Haas, Eend en Varkentje op zoek naar hun vriend Kikker.

Een zwakke schakel in een Theater Terra-team is een zeldzaamheid. Ook nu weten de spelers weer het optimale te halen uit hun rollen. Wesley de Ridder is ontwapenend als de jong, teleurgestelde jarige Kikker. Haas wordt met een karakteristiek stemgeluid vertolkt door veterane Babbe Groenhagen. Varkentje wordt in al zijn enthousiasme (en iets minder slimheid) gespeeld door de andere meester in het vak Dick Feld. En Eend wordt mooi gespeeld door Codarts-studente Dide Vonk. Maar het blijft niet bij deze rollen. Soms worden de poppen door twee personen bewogen om bijvoorbeeld te lopen, of iets beet te pakken. Een enkele keer heeft de acteur zijn eigen pop niet eens vast. Knap blijft het spelen met dimensies. Om afstand te creëren zijn er van zowel poppen als decorstukken varianten in diverse groottes.  Erg grappig om te zien is dat bijvoorbeeld als Kikker steeds verder weg van zijn huis is en omkijkt. De scene waarin Kikker een wip maakt er er in zijn eentje mee probeert te spelen is dan weer flitsende slapstick. En verwonderen is de manier waarop we Kikker in een paal zien klimmen, zoals de heks in de Efteling in de haren van Raponsje doet.

De voorstellingen van Theater Terra zijn voor volwassenen ook nooit een straf om bij te wonen. Er zitten grapjes is die er speciaal voor hen inzitten, en al zullen zij minder meegesleept worden in het verhaal dan de kinderen, de creatieve manier waarop de voorstelling is neergezet, zal ook hen verwonderen. Zij zullen bijvoorbeeld harder lachen om de veren die in het rond vliegen als Eend fel reageert. Voor de kinderen is er dan weer de onvermijdelijke publieksinteractie aan het einde, waarbij ditmaal de volwassenen weer erg goed meededen. Première bereidheid?  Laten we het houden op een overtuigende cast.
Ondanks dat het alweer de vierde musical is die Theater Terra met Kikker maakt is Kikker is Jarig uitermate fris en aanstekelijk. Het simpele verhaal is goed te volgen voor de kleinsten, al is de zoektocht voor de allerkleinsten in enkele gevallen net iets te lang. Maar gelukkig eindigt het ook voor hen weer feestelijk.

Na de voorstelling werd er ook nog de cover van een speciale editie van Kek Mama onthuld, die helemaal in het teken staat van Kikker.

20 September 2014
Première
Amsterdam
De Meervaart
http://www.theaterterra.nl
kikker is jarig, Max Velthuijs, dick feld, wesley de ridder, babbe groenhagen,

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen