X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Reportage

VIDEO EN REPORTAGE: Arthur en de strijd om Camelot - Arthur ziet Abraham

Arthur en de strijd om Camelot is voor de 50e keer te zien. De jonge producent viert een feestje. Impressie van de middag en gesprekken met Ruben van Keer, Ruud van Overdijk en anderen.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

De vijftigste voorstelling mag voor een gevestigd producent als een vanzelfsprekendheid voorbijgaan, maar voor een nieuwe speler op de markt is het een mooie mijlpaal. Vandaar dat I&L Entertainment deze voorstelling aangrijpt om de bezoekers op een extra feestelijk programma te trakteren.

Natuurlijk wordt de voorstelling ‘Arthur en de strijd om Camelot’ gespeeld. Daarna is er een optreden van Ralf Mackenbach, die met het nummer ‘Ik wil avontuur’ uit de musical een gigantische Kids Top 20-hit heeft gescoord. Het nummer is tevens de titelsong van de televisieserie die de producent op basis van de voorstelling heeft gemaakt. Of we de serie ooit zullen zien is vooralsnog de vraag; de producent is er wel volop mee bezig deze te verkopen. Het nummer zelf werkt in de musical al aanstekelijk, maar gezongen door de Nederlandse winnaar van het Junior Songfestival van enige jaren geleden en voorzien van een groep jonge dansers, wordt de hitpotentie extra duidelijk

Geen jubileum zonder speech, dus heeft Leon van Uden (de L van I&L) zich razendsnel omgekleed in hedendaagse kledij, om losjes te vertellen over heden, verleden en toekomst. Trots op wat ze tot nog toe hebben bereikt (zoals 50 x Arthur, de samenwerking met het Vlaamse Event Team die ook de huidige speler van de rol van Morgana heeft opgeleverd en de nominatie voor een Musicalworld Award), maar ook ruimte voor de tegenslagen, en de hobbels die soms behoorlijk hoog blijken te kunnen zijn. Ode onderhandelingen over het uitzenden van de televisieserie blijken veel meer tijd te kosten dan vooraf verwacht, en de aangekondigde opvolger van Arthur moet worden uitgesteld. Arthur is bedoeld als trilogie, en met het uitstellen met een jaar van deel 2 vanwege het succes dat dit eerste deel nog had (wat natuurlijk een positieve ontwikkeling is),, blijkt komend jaar door dé producent van familiemusicals ook een voorstelling rond Arthur te worden aangeboden. Twee voorstellingen voor dezelfde doelgroep met hetzelfde thema worden natuurlijk niet door theaters geboekt, en als beginnend producent delf je in zo’n concurrentiestrijd wel het onderspit. Daadkracht blijkt uit de snelheid waarmee dit probleem wordt getackeld. Arthur deel twee wordt uitgesteld, en er wordt gewerkt aan een voorstelling rond Robin Hood getiteld “Robin Hood en het verdwenen Goud”. Ook zich afspelend in de Middeleeuwen, ook een avonturenverhaal, want van Uden houdt van avonturenverhalen. Hij wil de beleving die hij als kind had ook de nieuwste generatie kinderen weer aanbieden.

‘Arthur en de strijd om Camelot’ heeft op weg naar de vijftigste wel enige castwisselingen doorgemaakt. Martijn Dijkstra, in de recensie van de oorspronkelijke cast nog geroemd , is er niet meer bij. De rol van Mordred wordt nu gespeeld door Leon van Uden. Hij heeft minder het natuurlijke kwetsbare dat Martijn mede dankzij zijn uiterlijk heeft, waardoor hij iets harder moet werken om de rol van voetveeg overtuigend over te brengen en zo het medelijden van het publiek te verdienen. Verder blijft zijn uitvoering blijft verder dicht bij de succesvolle manier waarop Martijn dat deed. Dorothy Wuyts speelde Morgana in de uitvoering die het Vlaamse Event-team van de voorstelling maakte, en nu ook in de Nederlandse. Ook zij weet de rol van verbitterde, kille vrouw die haar frustraties botviert op haar ondergeschikten, mooi te spelen. De laatste nieuwe speler is de hoofdrolspeler. Ruben van Keer heeft een zeer jeugdige uitstraling, die uitstekend past bij de rol die hij speelt: een jongen, vol fantasie en initiatief, maar ook kwetsbaar.  Hij neemt je door zijn natuurlijke spel en passende uitstraling gemakkelijk mee in het avontuur dat hij beleeft. Folkert van Diggelen, Ilse Spruijt en Erwin Dekker zijn gebleven, en weten nog steeds te overtuigen als Guinevere, Lancelot en Merlijn.

Arthur en de Strijd om Camelot werd met de vorige cast genomineerd door Musicalworld voor beste familievoorstelling, maar de voorstelling staat ook met deze cast nog steeds garant voor een buitengewoon vermakelijke middag. Een voorstelling met een onderliggende boodschap, die er niet te dik bovenop ligt. Wie deze voorstelling nog niet zag, er zijn nog voorstellingen in Boxmeer, Weert en het Belgische Evergem.



01 March 2015
Overig
Den Bosch
Theater aan de Parade
Officiële website
arthur, musical, strijd om camelot, leon van uden, ruud van overdijk, ruben van keer, folkert van diggelen, dorothy wuyts, ilse spruijt, i&l entertainment,


Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen