Recensie

iD van Cirque Éloize - een sterk staaltje spektakel

Technisch gezien geen musical, maar Musicalworld bezocht de voorstelling iD van Cirque Éloize. Een voorstelling die zeker de moeite waard is om te bezoeken in Carré!

Spektakel circus zonder enige taalbarrière, een hele slimme zet van Carré om iD van Cirque Éloize tijdens de zomer in te plannen. De voorstelling loopt al sinds 2009 en is inmiddels meer dan 4000 keer opgevoerd, waaronder op Broadway en West End, dus het was wel tijd dat deze voorstelling ook in Nederland te zien zou zijn. Zelf omschrijft Cirque à‰loize de voorstelling als ‘spektakel circus met een vleugje West Side Story’, maar vooral dat laatste komt niet echt uit de verf.

De voorstelling bestaat uit een aantal acts die allemaal indrukwekkend, angstaanjagend en/of indrukwekkend zijn. Onder andere paaldansen (‘Chinese pole’) op een hoogte van zo’n 8 meter, contortionisme, jongleren, een Cyr-wiel en trampolinespringen passeren de revue. Daarnaast worden alle acts begeleid met muziek die in de hoek van techno hangt, maar de muziek ondersteunt elke act waardoor het nog stukken intenser wordt. Daarnaast maakt de voorstelling gebruik van een aantal zeer indrukwekkende videoprojecties die sommige acts soms onnavolgbaar maken, maar ook des te interessanter.

Een kleine kritische noot is wel toepasselijk, niet alle acts lopen even soepel of werken even goed. Het deel ‘West Side Story’ waarover gesproken wordt komt niet echt uit de verf. De show start ermee maar dit komt daarna helaas niet meer terug. De jongen die jongleerde was erg sympathiek maar het ging net iets te vaak mis, en de pauze-finale waarin iedereen op het podium staat voor een groot potje touwtjespringen oogt erg hectisch en verliep ook niet al te soepel.

Toch mag dit de pret niet drukken. Met een stedelijke setting, overwegend zéér goede performers en een show waaraan te merken is dat deze al een tijdje draait in combinatie met de eerder genoemde punten is deze voorstelling zeer de moeite waard om te gaan kijken. En ook zeker geschikt om met het hele gezin heen te gaan. Tot en met 19 juli exclusief in Carré!

Première
Theater Carré