Recensie

Een avond Simone ⭐⭐⭐⭐

Simone wilde een kleine voorstelling maken. Een voorstelling met alleen haar en een pianist. Een avond alleen Simone? Is dat wel leuk genoeg? Ja!

Na grote voorstellingen als Chicago, Mamma Mia!, Next to Normal en Moeder, ik wil bij de revue, maakt vakvrouw Simone een klein, persoonlijk theaterstuk. Let op: geen musical! In deze solovoorstelling zingt ze 27 liedjes. Sommige zijn hertalingen van onder andere Aznavour, sommige echte Nederlandse kleinkunstliedjes. Er zijn ook een paar nieuwe nummers te horen, waaronder een prachtig liefdesliedje voor haar man Guus. Alle liedjes passen bij belangrijke momenten en belangrijke mensen in Simones leven.

Op het podium een piano en een stoel. Kleine lampjes zorgen voor sfeerverlichting. Pianist Bernd van den Bos komt het podium en speelt wat deuntjes. Dan komt Simone op en direct voelt het of ze mij persoonlijk aanspreekt. Het maakt niet uit dat ik zo’n beetje op de achterste rij zit, Simone zorgt ervoor dat ik echt meegenomen word in haar verhaal.

Dat is ook de opzet van de voorstelling. Simone spreekt het publiek aan als vrienden, alsof we bij haar in de keuken zijn en ze ons een mooie anekdote vertelt. Verhalen over het strand of haar oude tante. Soms breekt ze met dat format als ze een scène in een Spaanse kroeg of in het bejaardentehuis speelt. Maar ook dat doet ze prachtig en geloofwaardig. Na gisteravond kan ik me voorstellen hoe een bejaarde mevrouw Kleinsma op haar stoel oreert over het leven. 

Er zitten een paar erg grappige momenten in de voorstelling. Liedjes als Nudiste, Sneker Café en Voor mijn beste vriendin kunnen niet anders dan je laten lachen. En ook haar samenspel met pianist Bernd is heel leuk. Simone blinkt echter het meest uit met haar warme stem in de verdrietige, gevoelige nummers. Voor de pauze blaast ze het publiek weg met Verloren en ook de laatste paar nummers van de voorstelling zijn ontroerend.

Een heerlijke voorstelling dus? Ja, alhoewel ik moet bekennen dat ik hem wat aan de lange kant vond. Dat heeft er ook mee te maken dat het een programma is waarbij je je volledige concentratie wilt inzetten om alles mee te krijgen. Maar, één ding is zeker, Simone Kleinsma is dat waard.

Kortom: Simone Kleinsma behoort tot de beste musicalvrouwen van ons land. In deze persoonlijke voorstelling kan je niet anders dan nog meer fan van haar worden.

03 February 2016
Première
Amsterdam
Nieuwe DeLaMar
http://www.stage-entertainment.nl/shows/theatershow/simone/