Musicalnieuws
Synopsis

Alex is homo, vrijgezel, dagvoorzitter en eigenlijk nooit alleen. Laura is hetero, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze ontmoetten elkaar op een nietszeggend treinstation. Zij had een vuiltje in haar oog en hij hielp haar. Het begin van een bijzondere…
Start > Producties > 2016 > Komedie > Seks tips
Over...

 
producent:
Homemade Productions
jaar:
2016
duur:
80 minuten
pauze:
Nee
genre:
Komedie
score:
4star
websites:


Seks tips: Wat je van Theun en Julia leren kan


Artikel: Reportage
Voorstelling: Première
Datum: 16 feb 2017
Theater: Zaantheater
Lokatie: Zaandam
Website: http://www.homemadeproductions.nl/sekstips
Auteur: Jeroen Schat; TV:Frans P. Wollrabe & Huibert J. Schat

Musicalworld was toe aan wat goede sekstips en bezocht de première van Homemades Seks tips - Wat je van nichten leren kan. Ook gesprekken met hoofdrolspelers Theun Plantinga en Julia Berendse. Recensie en VIDEO.

Het is natuurlijk de vraag wat voor publiek er doorgaans afkomt op een stuk getiteld: “Seks tips – Wat je van nichten leren kan”. De titel is net te provocerend voor een echt educatieve avond, en als het in kroegen wordt gespeeld, zou het nogal eens een avondje plat vermaak kunnen worden. Of nog erger, met publieksinteractie, waarbij je te kakken wordt gezet. Deze voorstelling is de eerste in een echt theater, al hebben de eerste rij wel tafeltjes met nootjes en een karafje water, en is op de hoger gelegen rijen ook her en der een tafeltje met knabbeltjes te vinden. Een goedmakertje voor wat ze het publiek zullen aandoen?

De voorstelling blijkt uiteindelijk (waarschijnlijk) een beetje educatief en is op momenten ook wel een beetje plat, maar het blijkt vooral een erg geestige voorstelling over mensen en hun onzekerheden. En bewust de eerste rij negeren blijkt ook helemaal niet nodig. Je blijft daar ongeschonden.
Seks Tips gaat over een in eerste instantie toevallige ontmoeting op station Haarlem tussen twee mensen. Ze zijn totale tegenpolen, en wel behoorlijk karikaturaal van aard, maar desondanks wel sympathiek . Hij, Alex (dagvoorzitter, maar eigenlijk acteur en zanger), is homo met vriend, en voorzien van een enorm libido. Seks is voor hem het belangrijkste wat er is en hij grndrt dus een eind in de rondte. Zij, Laura, hetero werkend, moeder, heeft een ingedut huwelijk. Haar partner heeft meer belangstelling voor kruiswoordpuzzels dan voor haar. Zij heeft een vuiltje in haar oog, hij denkt dat zij lonkt, en ondanks deze totale mismatch raken ze toch aan de praat. Hij constateert al snel wat zij mist: Seks, en besluit haar een handje te helpen met wat tips. Dat leidt tot bijzondere gesprekken, waarbij de banaan niet wordt geschuwd en bijvoorbeeld een nogal plastische parabel over het liefhebben van kunst. De wekelijkse ontmoetingen blijken echter niet een totaal eenrichtingsverkeer, waarbij hij van haar weer een seksueel levend wezen te maken. Als hij een auditie heeft voor een nogal hetero dokter rol in een televisieserie, schiet hij in de stress, en helpt zij hem hierbij. Dat het leven vervolgens niet helemaal gaat zoals de een voor de ander in gedachte had is alleen maar interessant.
Als je podium een uitgaansgelegenheid is, is de aankleding natuurlijk minimaal. In dit geval blijft het beperkt tot een afbeelding van station Haarlem die in drie stukken is gehakt. Verder twee in hoogte verstelbare barkrukken, en een aantal rekwisieten. Daarmee brengen Theun Plantinga en Julia Berendse de karakters en de voorstelling tot leven. Theun Plantinga is een meester in de komische rollen, en zeker de nichterige types zijn spekkie voor zijn bekkie. Ook hier straalt hij weer, al heeft hij ook een geloofwaardig ernstig moment, dat in het stuk wel wat uit de lucht komt vallen, over scheldnamen voor homo’s, en een stukje historisch perspectief.  Julia Berendse oogt wel wat jong voor haar rol, maar overtuigt desondanks volledig als de vrouw die haar suffe leven probeert te keren, en daar de gevolgen van ondergaat.
Her en der in de voorstellingen zitten een aantal liedjes, die voor de broodnodige afwisseling zorgen. De meeste zijn geschreven door Jeroen Sleyfer, al komt ook een stukje uit ‘The Bare Necesseties’ (wat je van nichten leren ken) voorbij. Het zijn lekkere songs, en vooral het slotlied klinkt fantastisch en laat Julia Berendse in topvorm horen.

Om deze voorstelling te waarderen moet uiteraard je niet te preuts zijn. Expliciete uitleg over masturbatie en orale bevrediging met bewegingen duidelijk genoeg zijn. Mocht je daar geen problemen mee hebben bezorgt deze Seks Tips je een amusante avond, die zeker ook leerzaam is. Is het niet de expliciete uitleg, dan is de uitleg van een linksschuiver dat misschien wel, of de reden waarom nichten een geuzennaam zou zijn. Toch zijn het vooral de hilarische gesprekken die deze voorstelling zo leuk maken: het paard als eerste liefde bijvoorbeeld, of wat er zo verschrikkelijk is aan George Clooney (Amal Alamuddin). De actualiteit wordt niet geschuwd, met bijvoorbeeld een ‘Grab ‘m by the pony’ en een opmerking over Patricia Paaij.
De voorstelling is nog tot en met mei te zien. Daarna volgt een pauze van een seizoen, om mogelijk het seizoen daarna weer terug te keren, dan in het kleine zalen theatercircuit. Wie slim is gokt daar niet op, en gaat er nog een van de resterende voorstellingen heen.

 Fotos
musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical Musicalnieuws Musicalnieuws Musicalnieuws Musicalnieuws
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)