X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

RECENSIE EN VIDEO. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time in Carré

"Niet het effectencircus, maar de acteurs zijn het uiteindelijk die ervoor zorgen dat wij diep aangedaan het theater verlaten." Musicalworld bezocht de première van The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Lees onze recensie en bekijk onze videoverslag van de première in Carré. Ook met VIDEO.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

Autisme is in. Hoewel Dustin Hoffmann al in 1988 met Rain Man de definitieve verbeelding van een autist leek neer te zetten, is het alsof tegenwoordig de autist als held een nieuwe opmars maakt: kijk naar Ben Affleck op het witte doek met The Accountant, Keir Gilchrist op Netflix met Atypical en vanaf vandaag Christopher Boone in Carré in The Curious Incident of the Dog in the Night-Time.
Met zijn 29 jaar speelt de Britse acteur Joshua Jenkins op fantastische wijze de 15-jarige Christopher. Er wordt met geen woord over gerept, maar in de eerste scène doemt de term ‘autisme’ of ‘Asperger’ onmiddellijk op. Christopher heeft een abnormaal grote fascinatie voor getallen, het liefst priemgetallen, én vindt het vreselijk om door anderen aangeraakt te worden. Woedeaanvallen die hierdoor ontstaan, weet hij te temperen door hardop getallenreeksen op te sommen. Bovendien vindt hij dat mensen vaak liegen, leugentjes om bestwil of erger, hijzelf kan niet anders dan altijd de waarheid te spreken. Ook spreken in metaforen kan hij niet hebben. Als je zegt ‘You’re the apple in my eye’, slaat hij bijna op tilt, want een Golden Delicious in je oog, dat kan niet. Daarom hebben dieren bij hem de voorkeur, dieren geven hem rust.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time opent daarom dramatisch wanneer Christopher de hond van zijn buurvrouw dood in haar voortuin aantreft. Vermoord met een spitvork in zijn lijf. Alsof dat niet al genoeg is, beschuldigt de vrouw hem tot overmaat van ramp van de moord. Na een pijnlijke schermutseling met de politie besluit hij als fan van Sherlock Holmes-mysteries zelf de moordzaak op te lossen en de dader te ontmaskeren. Ook al mag hij dat om onduidelijke redenen niet van zijn vader.

Geen toneelstuk wint 7 Olivier Awards en 5 Tony’s alleen om het zoveelste moordplotje. The Curious Incident volgt dan ook meer het bevrijdingsproces van een jongen uit zijn sociale isolement. Voor zijn detectivewerk moet hij toch echt verder zoeken dan zijn eigen straat. Iets wat Christopher tot nu toe nooit aangedurfd heeft. Hij weet de moordenaar al halverwege het stuk aan te wijzen. Maar tegen die tijd heeft hij een schokkende ontdekking gedaan over zijn eigen familie, waardoor een reis naar het drukke, voor hem dus angstaanjagende Londen onvermijdelijk is. Uiteindelijk vertelt The Curious Incident een feelgoodverhaal: aan het eind van de reis heeft hij heel wat barrières overwonnen, is hij sterker en wijzer geworden. Nota bene ook nog met een 10 op zak voor wiskunde.

Lees verder op de volgende bladzijde.

param name="allowscriptaccess" value="always">

21 September 2017
Première
Amsterdam
Koninklijk Theater Carré
https://www.carre.nl/curious
broadway aan de amstel, curious incident, dog in the night-time, joshua jenkins, christopher boone, carre, stew stealy, premiere