Recensie

All Shook Up: tussen Sex en Shakespeare

Als één van de laatste in de vloedgolf van premières van deze maand woonde Musicalworld All Shook Up - Love Me Tender in het Chassé Theater in Breda bij. Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

De komst van een nieuweling die een ingedut dorp doet ontwaken. Juliette Binoche deed het in “Chocolat”. Het eten van de magische bonbons die zij in deze film verkoopt, bracht wegstopte amoureuze gevoelens bij de dorpsbewoners boven. In “Das Parfum” (The Perfum; Story of a Murderer, 1996) wordt het thema nog een stuk extremer uitgewerkt: na het opsnuiven van een vleugje van het wonder elixer ontstaat er zelfs een complete dorpsorgie. Het effect van de komst van “Rucker” Chad (René van Kooten) op de inwoners van het plattelandsdorp in deze All Shook Up — Love Me Tender zit ergens tussen deze beide varianten in.

 

Binnen één minuut nadat Chad met motorpech is gestrand in het ingeslapen plaatsje, liggen vrijwel alle vrouwelijke dorpsgenoten in katzwijm voor hem. Zo ook reperateur Natalie (Brigitte Heitzer) die haar alleenstaande vader Jim (Fred Butter) helpt met zijn bedrijf. Zij gaat uiteindelijk zelfs zover om tot Ed te transformeren om zodoende toch in zijn nabijheid te kunnen zijn. Maar niet alleen bij de vrouwen slaan de stoppen door. Ook de testosteronspiegel van de mannen lijkt door de komst van Chad en zijn gitaar weer tot leven te komen. Wat er dan ontstaat is een soort muzikale klucht der dwalingen. Iedereen wordt verliefd, maar dan in eerste instantie wel net op de verkeerde persoon. Enige uitzondering vormt de prille liefde tussen Dean (Tommie Christiaan), de zoon van de burgemeester Matilda (Gemma van Eck) en Lorraine (Cinthia de Neef), de dochter van de lokale eetcaféhoudster Sylvia (Erica Young). Hun probleem is niet dat ze niet op elkaar vallen of bij elkaar passen, maar dat de moeders hun relatie afkeuren. 

Mocht dit kluchtige gegeven zelf nog niet voldoende associatie met Shakespeare oproepen, dan doen de regelmatige verwijzingen (Bi, of niet Bi ?) dat wel. Een klassieke klucht dus, in een jas van eigentijdse hormonen. Dat alles verpakt met 25 songs van Elvis en van begin tot eind gespeeld in een soort van slapstick stijl. Goed door elkaar roeren en deze All Shook Up — Love Me Tender is het resultaat.

22 November 2009
Première
Breda
Chassé Theater
http://www.musicals.nl
all shook up, love me tender, elvis presley, rené van kooten, brigitte heitzer, joop van den ende, stage entertainment, tommie christiaan, jan rot, harry slinger, gemma van eck, evita, high school musical, les miserables, freek bartels, paul eenens,