Recensie

A Few Good Men…Dancin’

Maar hoe verassend deze uitstapjes ook zijn, de rest van show vertoont toch een lichte mate van eentonigheid. De thema's zijn meer een aanpassing op de basischoreografie, dan dat ze echt een heel nieuwe dansvorm neerzetten.

Zaterdag ging in het immense RAI Theater de Amerikaanse show ‘A few good men? dancin’’ in première. Een wervelende show, die bol staat van atletische en acrobatische hoogstandjes.

De cast wordt gevormd door een groep van 16 flink gespierde dansers. Ze nemen je mee naar de vele verschillende werelden die onze maatschappij kent. In een vliegende vaart brengen ze je van de boxring naar het zakenleven, van de Aziatische vechtkunst naar de Latijnse salsa-sferen.
Alle dansers hebben hun strepen al verdiend in de danswereld, de een op de podia van Broadway, de ander bij een klassiek ballet gezelschap of in Cirque du Soleil. En daar zit meteen ook een zwak punt. Alle dansers hebben hun eigen kwaliteit, die individueel zeer goed tot hun recht komen, maar zodra er in groepsverband gedanst wordt, ontstaat er een niveauverschil dat lichtelijk zichtbaar is. Sommige dansers schijnen het tempo niet helemaal bij te kunnen houden en slaan af en toe een pasje over of lopen achter de feiten aan.
Maar er worden ook zeer technische hoogstandjes geleverd. Een goed voorbeeld daarvan is de het acrobatiek gedeelte tijdens het Martial Art-thema. Door middel van een grote krachttoer worden de meest ingewikkelde combinaties uitgevoerd, waar de acrobaten van menig groot circus nog een puntje aan kunnen zuigen. Deze choreografie is een welkome afwisseling en had best wat langer mogen duren.
Een ander mooi voorbeeld van perfecte lichamelijk beheersing is de ‘office-dance’, een grappige dans waarbij gebruik gemaakt wordt van bureaustoelen. Om deze rollende duivels in bedwang te kunnen houden, moet je beschikken over een zeer goed evenwicht en zeer veel kracht. Een compliment voor deze dansers!
Maar hoe verassend deze uitstapjes ook zijn, de rest van show vertoont toch een lichte mate van eentonigheid. De thema’s zijn meer een aanpassing op de basischoreografie, dan dat ze echt een heel nieuwe dansvorm neerzetten. En de regelmatig terugkerende zigzag-opstelling is misschien wel praktisch, maar draagt ook bij aan deze eentonigheid.

Al met al is het een flitsende show, een mooie voorstelling voor een onbezorgd avondje uit. Uniek voor Nederland en zeker de moeite waard om te gaan bekijken!
De show draait nog tot en met 5 december in verschillende theaters in Nederland.

Première
Amsterdam
Rai
Officiele website

few, good, men, dancing