Recensie

Alternatieve avond in Scheveningen

De ultieme avond uit in Scheveningen? Daar hoef je als bezoeker van deze site natuurlijk niet lang over na te denken: een musical in het Circustheater. Toch is er een kaper op de kust voor deze titel.

Sinds kort is Tasty Comedy geopend, een samenwerking tussen kok Ramon Beuk en comedian Jürgen Rayman. Min of meer toevallig kregen we een uitnodiging om dit nieuwe initiatief eens uit te proberen. Kan het op tegen een avondje musical?

De locatie is in ieder geval geweldig. Aan het eind van de pier, in het voormalige Van der Valk. Aan alle kanten uitzicht over zee, de zaal gezellig ingericht, een bandje dat lekker speelt. Dat is fijn binnenkomen, hoewel het in de loop van de avond wel wat warm wordt en de band af en toe net wat te hard speelt om een prettig gesprek te voeren tussen de gangen en de comedy-optredens door.

Dat laatste is jammer omdat een belangrijk onderdeel van het concept is dat je met vreemden aan tafel zit. Die kun je natuurlijk na een eerste vriendelijke hoofdknik ter begroeting verder negeren, maar dat is niet echt de bedoeling. Om dat aan te moedigen delen de tafelgenoten het eten dat op tafel komt. Zo kom je vanzelf met elkaar in contact. ‘In het begin kijk je elkaar wat vreemd aan, maar aan het eind van de avond ga je nummers uitwisselen’, belooft Rayman.

En hij zit er niet ver naast, aan onze tafel is het al snel gezellig. Toch schuilt er ook een risico in deze opzet: als je aan tafel zit met mensen waar je niks mee hebt of die je ronduit vervelend vindt (kan zo maar gebeuren), dan kan dat natuurlijk vervelend uitpakken. Ook portionering van de gerechten kan dan een twistpunt worden. Wij zaten met zijn zessen aan tafel, maar kregen telkens voor acht personen voorgeschoteld. Het kan aan ons liggen, maar elk gerecht ging telkens bijna helemaal op. En dan hadden we nog maar twee mannen (die doorgaans toch meer eten) en bovendien een vegetariër (die een alternatief voorgeschoteld kreeg). Zit je met acht hongerige kerels aan tafel, moet je maar hopen dat je genoeg krijgt. Overigens kan dat ook liggen aan het eten zelf, want dat is heerlijk. Onze tafelgenoten waren nog mild kritisch en vonden bijvoorbeeld de kip aan de droge kant, maar wij hebben ervan genoten. Kan natuurlijk ook aan ons liggen, we recenseren nou eenmaal musicals en geen restaurants.

Tussen de gangen door werden we vermaakt door verschillende stand-up comedians. Natuurlijk Rayman zelf, die zich een uitstekende gastheer toonde en met iedereen een praatje maakte en zijn breedste glimlach opzette voor de vele selfies die bezoekers met hem maakten. Vrij onverwacht zong hij ook nog Sonneveld-klassieker Het Dorp, wat natuurlijk bonuspunten oplevert bij ons.

Ook de andere comedians blinken uit in vakmanschap. Er zit lekker veel afwisseling in de line-up, van aanstormend talent tot routinier en van Nederlandstalige stand-up comedy naar internationale acts die meer fysiek van aard zijn. Verwacht geen al te diepzinnige, schurende of maatschappijkritische comedy, daar zijn andere plekken voor. Dit is vermaak voor het grote publiek en het werkt. Welke comedians optreden verschilt per avond, maar als het niveau zo is als op de avond dat wij er waren, is dat dik voor elkaar.

Enigszins in contrast daarmee staan de intermezzo’s van kok Ramon Beuk. Hij kondigt iedere gang aan met een praatje. Op zich leuk om wat over de gerechten te weten en Beuk heeft uitstraling genoeg, maar zijn aanpak doet wat schoolmeesterig aan. We zijn even bang dat we allemaal voor straf geen toetje krijgen als we niet snel stil zijn. En het publiek aanspreken met ‘dames en heren, jongens en meisjes’  hoeft echt niet als er in de verste verte geen kinderen te bekennen zijn.

Of het de ultieme avond uit is en een bezoek aan het Circustheater kan evenaren, blijft vooral een kwestie van smaak. Om te bezuinigen hoef je het niet te doen, want qua kosten zijn de twee vergelijkbaar. Maar wil je eens wat anders in omgeving Den Haag, dan is Tasty Comedy een prima keus.

04 June 2016
Overig
Scheveningen
Tasty Comedy
http://www.tastycomedy.nl/