Reportage

Amateur Musical Awards uitreiking prachtig feest

De amateurmusical stond echt in het zonnetje dankzij fraaie optredens en een strakke organisatie.

Een onmogelijke opdracht lijken initiatiefnemers Guido van Gend en Bernd Duenk te hebben genomen als ze aangeven awards voor amateurproducties te willen uitreiken. Maar deze avond blijkt dat verkeerd ingeschat. Tijdens een prachtige gala-avond vol optredens van amateurgezelschappen, die zonder uitzondering indruk maken worden een dertiental prijzen uitgereikt, waaronder een tweetal speciale.
Wat een uitreiking als deze voor een musicalliefhebber anders maakt, is dat het natuurlijk onmogelijk is om alle voorstellingen gezien te hebben. Zelfs de voorselectiecommissie en de jury hebben hun oordeel gebaseerd op DVD’s van de voorstellingen. Dat maakt het lastig zelf een oordeel te geven, althans voor de creatieve en algemene categorieën. Want alle genomineerden voor de rollen gaven een optreden weg; er was een medley per categorie. Ongelofelijk veel respect vooral voor hen, die ongetwijfeld allen barstten van de zenuwen, maar zonder uitzondering wisten te schitteren en te stralen.
Dat herkenning belangrijk is blijkt op een avond als deze, waarbij de bekende liedjes op de meeste bijval konden rekenen. Joseph, Evita, Urinetown en Anything goes hebben liedjes die je al na een paar noten herkent, en in vele gevallen zou kunnen meezingen, iets wat gelukkig niet gebeurt. Enthousiast klappen dan weer wel. Oorspronkelijk of onbekend werk wordt gepresenteerd met onder andere Kookpunt. Daar gaat Niels! en The Wedding Singer. Ze brengen het er ook heel goed vanaf.
De avond wordt smaakvol aan elkaar gepraat door Erik Brey. Een lied over de perikelen bij amateurvoorstellingen is een groot succes. Veel van het leed wat er in voorkomt blijkt heel herkenbaar. Ook de aanvang na de pauze, waarin hij de rol van de muziek, en de bijzondere rol van de button bij musical uitlegt, is memorabel. Ook het gelegenheidsorkest de Maatjes, gedirigeerd door Gerbrand van Kolck (en met Musicalworld Live-pianist Rob Stoop op de piano) zorgt voor een geweldig geluid.
De uitreikingen werden vooral gedaan door bekende Nederlanders. Soms als lolbroeken, een term die Stanley Burleson en Jon van Eerd wel heel letterlijk namen, soms wat serieuzer zoals Mariska van Kolck en Pia Douwes. Andere bekende mensen die awards hebben uitgereikt zijn André van Duin, Frédérique Sluyterman van Loo, Gerrie van der Klei,  Frits Sissing, Eric van der Palen en juryvoorzitter Jacques d’àncona. Minder bekend waren Jennifer de Boer en Ydwer Bosma, die meespeelden in Daar gaat Niels!, en als tante Connie en Ome Sjaak heel snedig de Kap en Grime Award van commentaar voorzagen. En initiatiefnemers Guido van Gend en Bernd Duenk, die vooral elkaar op de hak namen, in de introductie naar de prijs voor Vrijwilliger van het Jaar, een van de speciale prijzen.
Pia Douwes heeft een speciale prijs, die als een aanmoedigingsprijs gezien moet worden. De winnaar krijgt dan ook een speciale les van de bekendste musicalzangeres van Nederland. Het is de enige categorie waarvan de genomineerden nog niet bekend waren. Het blijkt te gaan om Desiree Nolte, Suzanne Boreel en Jonathan Vroege, allen ook genomineerd in de categorie Beste hoofdrol. Een prijs waarmee laatstgenoemde vandoor gaat.
Natuurlijk is dit een avond van feest voor de ene, en weer anderen zullen wellicht teleurgesteld zijn dat ze niet wonnen, ook al hadden ze misschien wel meerdere nominaties. Uiteraard is er feest bij het gezelschap van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat door Stadsgehoorzaal Kampen i.s.m Vuur en Vlam producties, die zowel de ensembleprijs als beste musicalprijs wonnen, en hun hoofdrolspeler ook nog eens bekroond als speciaal talent door Pia Douwes. En ook Amsterdam Musical zal met de twee prijzen die ze wonnen zeker blij zijn. Tegelijkertijd moet een amateurvoorstelling toch vooral voor lol bij de spelers zorgen, en hun publiek bekoren. Dat zou belangrijker moeten zijn dan het winnen van deze krachtmeting.
Een ding blijft jammer na een avond als deze. Alle voorstellingen die zich hebben gepresenteerd zijn niet meer te zien. Dat gevoel had ik bijvoorbeeld bij The Wedding Singer van the MusiCompany (winnaar mannelijke hoofdrol), die ik na het zien ervan graag nogmaals had willen aanschouwen, maar ja, geen voorstellingen mee. Zelfs bij Icarus van Harlekijn (winnaar beste kostuums), die ik vier keer heb gezien. Maar voorstellingen die je niet zag, zoals Anything goes van Amsterdam Musical of Daar gaat Niels! Van NKT theaterschool blijven onbereikbaar. Het zorgt er wel voor dat we deze groepen in de gaten willen houden.

De winnaars:
Beste productie: Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat door Stadsgehoorzaal Kampen i.s.m Vuur en Vlam producties.
Beste vrouwelijke hoofdrol: Suzanne Boreel (Anything Goes — Amsterdam Musical)
Beste mannelijke hoofdrol: Alex Hendrickx (The Wedding Singer — the MusiCompany
Beste vrouwelijke bijrol: Lauren Gramberg (Urine Town — Avereester Kunstkring VAKK)
Beste mannelijke bijrol: Niels van der Ham (Kookpunt — Theatergroep Max Mini)
Beste ensemble: Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat door Stadsgehoorzaal Kampen i.s.m Vuur en Vlam producties.
Beste regie: Panda van Proosdij (Urinetown — Sempre Sereno)
Beste choreografie: Djuri Reijnen (Anything goes — Amsterdam Musical)
Beste decor: Jasper Korving (Anat3vka — Winterswijk Muziektheater)
Beste kleding: Sandra Satter-Smit (Icarus — Harlekijn Musicalproducties)
Beste kap en grime: Eelco Oomen. Corina Rutters en Leny de Jong (Aristokatjes- de Notenkrakers)
Pia Douwes special talent award: Jonathan Vroege (Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat door Stadsgehoorzaal Kampen i.s.m Vuur en Vlam producties)
Vrijwilliger van het jaar: Joke Taylor - Oberon Theaterproducties

De uitreiking is voorlopig terug te zien via RTV Noord Holland: http://www.rtvnh.nl/nieuws/140125/kijk+hier+LIVE+naar+de+Amateur+Musical+Awards

24 March 2014
N.v.t.
Amsterdam
DeLaMar
amateurmusicalawards.nl/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen