Reportage

Anke van ‘t Hof is Wilhelmina II

Donderdag 9 december beleefde Soldaat van Oranje de alternate-première van Anke van ’t Hof als koningin Wilhelmina.

Hoewel alle hoofdrollen natuurlijk wel allemaal hun eigen understudies hebben is de rol van koningin Wilhelmina in Soldaat van Oranje eentje die wordt gedeeld. Naast Catherine ten Bruggencate, die de première speelde, wordt de rol ook gespeeld door Anke van ’t Hof. Hoewel ze deze rol al een flink aantal keren speelde, was het op 9 december tijd voor een eigen première.
De reacties op de première waren zeer lovend, waarbij ook Catherine ten Bruggencate de nodige lof werd toegezwaaid. De vertolking van Anke van ’t Hof doet er niet veel voor onder. Ondanks een flink aantal speelbeurten zijn een een paar momentjes waarbij een stukje onzekerheid lijkt toe te slaan,  maar over het geheel genomen staat hier weer diezelfde stoere, zich wat plomp bewegende vorstin, die geestig uit de hoek kan komen. Wat voor de cast als geheel geldt, geldt ook voor Anke van ’t Hof: de zang is aanvaardbaar, maar niet heel sterk. Haar solo weet wel haar emoties over te brengen. Ook met deze alternate-koningin is Soldaat van Oranje een sterk gespeelde en zeker overdonderende voorstelling geworden.

Na afloop spraken we kort met Anke van ’t Hof.
is het anders om samen met een ander eenzelfde rol in te studeren
Dat valt wel mee. We hebben niet samen gerepeteerd; ik heb apart van Catherine ten Bruggencate de rol ingestudeerd, samen met regisseur Theu Boerman.

Wilhelmina is een historische figuur. In hoeverre is dat anders spelen dan een uit de fantasie ontsproten rol
Ik heb me voorbereid, en bijvoorbeeld veel gelezen over Wilhelmina. Zo heb ik me het personage eigen gemaakt. Het stugge, de uitstraling maar ook de haar eenzaamheid in Londen.Het is een bewuste keuze om de luchtigheid van de musical vooral bij Wilhelmina te leggen.

 

09 December 2010
Alternate première
Katwijk
Theaterhangaar
http://www.soldaatvanoranje.nl
anke van' t hof,alternate, premiere, soldaat van oranje, theaterhangaar, katwijk

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen