Recensie

Another op’ning, another show

Nederland is een nieuwe theater producent rijker. Henk Dijkstra Theaterproducties brengt dit seizoen de ‘Nightclub Musical’ Let’s do it! in het Odeon theater in Amsterdam. Na ‘I love you, you’re perfect now change’ uit 2004 is ‘Let’s do it!’ de 2e productie van Henk Dijkstra Theaterproducties.

Let’s do it! neemt je mee terug naar het nachtclub leven van de jaren ’30 waarin nummers van Cole Porter centraal staan. Rondom deze nummers hebben regisseur Johan Verheij en acteur Marc-Peter van der Maas een verhaal geschreven al was dat vooraf niet de bedoeling. “In eerste instantie ging het mij alleen om de liedjes”, aldus Henk Dijkstra. “Maar Johan en Marc-Peter zijn op een gegeven moment teksten gaan schrijven en dat ging zo goed, dat het nu lijkt alsof er eerst een verhaal was en dat daar de liedjes op zijn uitgezocht. Terwijl de keuze van de liedjes en zelfs de volgorde ervan al vast stond voordat er teksten waren.”

De voorstelling is compleet in het engels en dit was een bewuste keuze van de producent. “Ik vond dat de nummers van Cole Porter op een zo origineel mogelijke manier vertolkt moesten worden en een vertaling naar het Nederlands zou afbreuk doen aan de teksten die hij heeft geschreven. Daarbij zitten er in de Engelse teksten zulke goede grappen en mooie rijmen, dat ik die echt niet kon laten liggen. Omdat de nummers in het Engels zijn, hebben we er ook voor gekozen om de scènes in het Engels te doen. De vertaalslag van Engelse liedjes en Nederlandse teksten vind ik zelf ook altijd moeilijk om naar te kijken, vandaar alles in het Engels. Daarnaast zijn de toeristen in Amsterdam ook een overweging geweest. Op dit tijdstip is er voor hen vrij weinig te doen. Overdag zitten ze op een rondvaartboot op de grachten of in een museum, daarna gaan ze eten en bij goed weer blijven ze op het terras zitten. Maar rond een uur of 11, half 12 gaan de clubs pas open en tussen het eten en de clubs is er niet zo heel veel te doen. Er is dus vraag naar dit soort voorstellingen en daar willen we op inspelen. Een concept wat in steden als Londen, New York en Parijs al veel langer bestaat en zeer succesvol is”, aldus Henk.

Volgens hem kunnen we in de toekomst dus zeker nog meer van dit soort intieme en kleine voorstellingen gaan verwachten, zowel in het Engels als in het Nederlands. Al zal de volgende productie, die uitkomt in seizoen 2008-2009, weer in het Nederlands gaan worden.

Met ‘Let’s do it! heeft Henk Dijkstra Theaterproducties met minimale middelen een goede show weten neer te zetten. Een enthousiaste en gedreven cast, bestaande uit Marc-Peter van der Maas, Marieke van der Sluis, Steve Beirnaert, Marike Folles en Henk Dijkstra, een 3 mans orkest en een gastheer zorgen ervoor dat je je weer even in de jaren ’30 waant.
De sfeer is relaxed, je kunt lekker achterover zitten en genieten van wat er op het podium gebeurt onder het genot van een drankje want de bar blijft open tijdens de voorstelling. Geen spektakel in de zin van helikopters, kroonluchters of rondvliegende apen, maar gewoon mooie liedjes in hun originele vorm. Met als hoogtepunt nummers als ‘I’ve got you under my skin’, ‘Just one of those things’, ‘Anything Goes’, ‘Too darn hot’, ‘Tom, dick or harry’, ‘Always true to you in my fashion’ en ‘You’re the top’.

Op dit moment is de voorstelling maar 8 keer te zien in het Odeon Theater, maar zowel het publiek als de pers beginnen de voorstelling nu op te pikken dus er komt wellicht een verlenging aan. Voor meer informatie over de voorstelling en de speeldata ga naar http://www.letsdoit-theshow.com

 

09 June 2007
Reguliere voorstelling
Amsterdam
Odeon Theater
http://www.letsdoit-theshow.com
let's do it, cole porter, henk dijkstra, marc peter van der maas, steve beinaert, odeon theater, amsterdam, musical