Perspresentatie

Beauty and the Beast in Antwerpen

Na de Grande Finale in het Circus Theater in Scheveningen vertrekt de caravaan van 'Beauty and the Beast' richting Antwerpen. Daar zal de musical vanaf 20 januari te zien zijn in de Stadsschouwburg. In de hoofdrollen Jan Schepens als het Beest en Ann Van den Broeck als Belle. René van Kooten verhuist ook mee naar Antwerpen, hij zal wederom de rol van Gaston op zich gaan nemen.

Na het uitzonderlijke succes van de HITmusical Mamma Mia! (150 000 bezoekers) brengt Joop van den Ende Theaterproducties /Stage Entertainment een nieuwe musical van formaat naar Vlaanderen. Gisteren werd de prestigieuze musical en de Vlaamse cast officieel voorgesteld op het kasteel van Groot-Bijgaarden.

Beauty and the Beast is een betoverend liefdesavontuur vol romantiek, indrukwekkende decors, schitterende kostuums en prachtige muziek. Een avontuurlijke zoektocht naar de echte liefde, waarin uiterlijk geen rol speelt. Naast de sprookjesachtige elementen, bevat dit verhaal een heel diepmenselijke betekenis: werkelijke schoonheid zit diep vanbinnen?

Beauty and the Beast is al meer dan 4.500 keer op Broadway opgevoerd en meer dan 6 miljoen mensen hebben de musical daar gezien. Beauty and the Beast is inmiddels te zien geweest in Australië, Canada, Oostenrijk, Japan, Mexico, Groot-Brittannië, Duitsland, China, Argentinië, Brazilië, Spanje, Ierland en Korea. Wereldwijd hebben inmiddels meer dan 24 miljoen mensen een van de bijna 18.000 voorstellingen van Beauty and the Beast gezien.

De Amerikaanse regisseur Glenn Casale baseerde zich voor deze unieke voorstelling van Beauty and the Beast op de originele novelle uit de 18e eeuw en niet op de cartoon versie. Het is niet zo, dat Casale het verhaal heeft veranderd. Het verhaal blijft hetzelfde: een mooi meisje wordt verliefd op een monster. Maar de voorstelling krijgt een diepere laag. Het gaat vooral ook over mensen die anders zijn dan anderen, over een wereld waarin iedereen sterk wordt beoordeeld op zijn uiterlijk, over het zoeken naar een identiteit.

De diepgang van het verhaal moet ook blijken uit de decors. Op Broadway zag de musical er heel vrolijk en fris uit, echt als een cartoon. Maar de Vlaamse versie zal zich afspelen in een romantische achttiende-eeuwse setting. Want uiteindelijk is Beauty and the Beast boven alles een fantastisch romantisch liefdesverhaal.
Deze verschillende lagen, zowel de diepere betekenis als het fantastisch sterke verhaal, zorgen ervoor dat deze musical uitermate geschikt is voor jong en oud.

Voor Beauty and the Beast werd een indrukwekkende Vlaamse topcast samengesteld. De rol van het monsterachtige beest wordt gespeeld door Jan Schepens. Toptalent Ann Van den Broeck vult de rol van de beeldschone Belle in. Haar vader, Maurice, wordt gespeeld door Koen Crucke die zijn klasse als acteur en zanger al ruimschoots bewezen heeft. De kandelaar Lumière wordt vertolkt door Peter Van de Velde en Marc Lauwrys geeft gestalte aan de klok Tickens. De rol van mevrouw Pot is weggelegd voor Hilde Norga. Goele de Raedt neemt de rol van Babette voor haar rekening en Kirsten Cools speelt La Commodia. René van Kooten speelt de macho van het stuk: Gaston. Zijn hulpje Lefou wordt gespeeld door Steve Beirnaert.
De totale cast van de Vlaamse versie van Beauty and the Beast bestaat uit 33 castleden. De rol van het kindje van Mevrouw Pot, Jacopje, wordt door verschillende kinderen gespeeld

N.v.t.
Officiële website

beauty and the beast, antwerpen, joop van den ende, rené van kooten, Marc Lauwrys, Hilde Norga, Jan Schepens, An van den Broeck

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen