Interview

Blozende musicalmannen op de Parade

De zomers zijn voor de meeste musicalfans in Nederland een saaie bedoeling. Tours liggen stil en veel theaters sluiten. Maar Musicalworld spotte een voorstelling die alleen deze zomer te zien is en heel bijzonder belooft te worden. [b]Bowie[/b] van BLUSH!

Nu zullen een hoop van jullie denken: BLUSH? Hoe? Wat? Wanneer? En waarom?

BLUSH bestaat uit drie jonge heren die bij de meeste musicalliefhebbers wel bekend zullen zijn: Paul Boereboom (o.a. High School Musical), Bobby Snijder (o.a. The Wild Party) en Boris Schreurs (o.a. Ja Zanna, Nee Zanna). Bobby en Paul werkten samen in La Cage aux Folles en raakten daar geïntrigeerd door de wereld van vrouwen die niet bang zijn om mannelijk te zijn en mannen die niet bang zijn om vrouwelijk te zien.
Backstage spelend met make up kwamen Paul, Bobby en Mark Jong A Pin (die inmiddels is vervangen door Boris) tot het idee om iets met die glitter en glamour te doen. Mark en Bobby dansten al veel in clubs en zijn dit langzaam gaan verwerken in de acts.

La Cage aux Folles was één van de openingsvoorstellingen voor het DeLaMar Theater en op een zekere dag was Erwin Olaf daar aan het werk om foto’s te maken voor in de foyers. Paul, Bobby en Mark trokken de stoute stiletto’s aan en vroegen aan Erwin Olaf of hij het drietal misschien vast kon leggen. Zo gezegd, zo gedaan en Erwin Olaf deed ze een tip aan de hand.. Het leek hem altijd al geweldig om een show te zien die geïnspireerd was op David Bowie, mits het met de nodige androgyne glamrock gecombineerd werd. De heren waren niet vies van een uitdaging en zo werd het idee voor een Bowie-show geboren.

Nu, bijna drie jaar later, is het zover en staan de heren in drie steden op de Parade. Drie jaar lijkt misschien veel maar de heren hebben een hoop werk verzet in die tijd. Want om van een idee tot een echte Parade-voorstelling te komen is nogal wat. Paul vertelt: ‘Het is compleet anders of je in een club je choreografie doet of in een theatrale setting. Als mensen het niks vinden kun je niet na zes minuten maken dat je wegkomt. Je maakt een show voor een half uur die aan het begin net zo sterk moet zijn als aan het einde.’ Dat de show onderhoudend genoeg wordt voor een half uur wordt wel duidelijk zodra de mannen mogen vertellen over wat ze gaan doen. Deze show is duidelijk ontstaan uit liefde en een enorme passie. Om te zorgen dat de show van de grond komt doen de mannen alles zelf. Van het regelen van een balletvloer in de tent tot aan de PR, alles wat je maar nodig hebt om een voorstelling te zetten moet zelf geregeld worden. En dan is dat gedaan is, dan pas kun je van start. ‘Maar dan mag je ook vier keer per avond laten zien wat je graag doet! Ik ben heel benieuwd naar wat de mensen ervan gaan vinden maar ik weet zeker dat we een mooie aanvulling zijn op het Parade-aanbod.’ aldus Bobby.
Dat BLUSH wilde dingen in petto heeft voor de Parade blijkt al uit de informatie die je op de website van het festival kunt vinden: ‘BLUSH zijn drie jonge, ambitieuze performers. Verrassend, magisch, eigenzinnig en androgyn. Spieren en hoge hakken, the best of both worlds. In Bowie laten zij zich inspireren door één van de iconen uit de hedendaagse muziek: David Bowie, een avant-gardist die zijn tijd ver vooruit is. Dans, theater, muziek, rook, spiegels en uitbundige kostuums. Londen, Los Angeles en Berlijn. Drugs en alterego’s. Op geheel eigen wijze brengt BLUSH een vette portie glamrock naar de Parade.’
Ook kon BLUSH aan Musicalworld verklappen dat ze in de circustent gebruik zullen gaan maken van een mobiele paaldans-paal die van stad naar stad meegenomen wordt. Bobby en Paul hadden zich het paaldansen al eigen gemaakt, Boris klimt speciaal voor de Parade in de paal. En dat allemaal op hoge hakken!

Hoe het allemaal precies in z’n werk gaat is voor de BLUSH-ies ook nog afwachten. ‘Er staat nu nog een andere voorstelling in de tent dus we kunnen niet zomaar even uitproberen hoe het werkt. Dat zal allemaal de 12e juli bij elkaar moeten komen.’ zegt Boris zonder blikken of blozen. Natuurlijk is het duidelijk wat er gaat gebeuren maar het wordt dus nog even spannend. Op de vraag of mannen altijd al gek waren op Bowie verklapt Paul. ‘ Ik heb een tante die heel erg op Bowie leek.. Voor mij zijn tante Sjan en Bowie altijd aan elkaar gekoppeld. Maar daar ben ik inmiddels wel vanaf. Ik zie nu pas goed wat een invloed iemand als David Bowie heeft gehad op de huidige pop én modecultuur. Eén keer in de zoveel tijd is er wel weer eens een modeblad met een foto erop die verdacht veel aan Bowie doet denken. Dat is absoluut iets wat ik pas ben gaan inzien toen we met de show aan de gang gingen.’
Toch wordt ons op het hart gedrukt dat het een Bowie-talentenshow gaat worden. Op de Parade krijgen we een show te zien die geïnspireerd is op Bowie maar ook een BLUSH-tintje heeft.

In Den Haag, Utrecht en Amsterdam zijn de heren op de Parade te vinden. Wil je meer weten over BLUSH? Kijk dan op http://www.blush.nu/nl

De foto op de poster is gemaakt door Ruud Baan. De andere foto’s zijn van Jan Joost Visser

 

02 July 2013
N.v.t.
Amsterdam