Buiten de grenzen

Artikel: Perspresentatie
Voorstelling: N.v.t.
Datum: 21-02-2018
Lokatie: Utrecht
Website: http://vollezaalproducties.nl/
Auteur: Jeroen

'Buiten de grenzen' is een voorstelling van Volle Zaal productie over het denken in hokjes. Met oordelen en vooroordelen. Wat nu als er een burgemeester zou komen die je stad opdeelde in stadsdelen, waar mensen die in hetzelfde hokje passen bij elkaar wonen. Dat moet toch een vredelievende samenleving worden...

In hokjes denken. We doen het allemaal, al is de een zich er beduidend meer bewust van dan de ander. In de nieuwe voorstelling van Volle Zaal Producties staat dit thema centraal.
In de stad Zwijnepan is er een strijd om het burgemeesterschap bezig. Eén van de favorieten is Claudon Compartiment, die de stad in verschillende hokjes wil verdelen, zodat ieder in zijn eigen bubbel vreedzaam kan samenleven. Categoria heet deze nieuwe heilstad.
Wie kan hier nu op tegen zijn?  De bewoners van huize Eendracht bijvoorbeeld, een bonte collectie van totaal verschillende mensen.

Buiten de Grenzen is de opvolger van Geheugendief, en gooit het hiermee over een compleet andere boeg. Was Geheugendief een kleine, intieme voorstelling over de gevolgen van Alzheimer. in deze voorstelling zijn alle karakters groots en kleurrijk, worden zaken enorm uitvergroot en is de insteek duidelijk vooral de humor. Wat uiteraard blijft is een onderliggende boodschap.
De muziek is wederom gecomponeerd door Jacob de Groot, die zelf dit seizoen in Fiddler on the Roof te zien was. Hij heeft een, op basis wat er tijdens de preview te horen was, aantal fraaie songs gecomponeerd. Vooral de breekbare opening van de presentatie, “Is er een plek voor mij?” klinkt werkelijk prachtig.
In de eerste scene die we te zien krijgen zien we de niet zo heel snuggere Claude Claudon aanbellen bij Huize Eendracht, waar hij probeert zijn blijde boodschap te verkondigen. Doodnerveus ratelt hij zijn speech af, maar de bewoner, overtuigd homoseksueel Arie (tevens de grote Renaat, koningin van de nacht),  blijkt niet echt geïnteresseerd. Enige compassie met Claude is hiermee meteen al gewekt. Zijn zus Claudillia blijkt een stuk mondiger, als zij vlak na haar broer aanbelt. Ze blijken zelfs buren, al hebben ze nooit contact. De scene is gelardeerd met het vrolijke liedje “Welkom in Categoria”.
We maken tevens kennis met Claudette, de moeder van Claude en Claudillia, en de Poolse huishoudster Angelina, die een stuk minder onnozel blijkt te zijn dan haar opdrachtgevers denken. Claude heeft een oogje op haar, maar blijkt op haar voornaam na erg weinig van haar te weten.
Huize Eendracht blijkt in het bezit te zijn van Geshe, een nogal zweverig type, dat bio-van-alles is. Als in dit huis Sam arriveert, blijkt Arie toch wat minder open-minded dan je zou verwachten. Hij wil zijn slaapplek niet delen, en heeft moeite met het niet vrouw en niet man zijn van Sam.
Oordelen op afkomst, sekse en seksualiteit dus volop.
Ten tijde van de presentatie zaten de meeste spelers al goed in hun rol, en is het dus vooral finetuning waar het om draaide. Daarvoor was nog een kleine vier maanden de tijd. Dus we mogen aannemen dat dat is gelukt.

Inmiddels zijn we 3 maanden na de presentatie en staan de uitvoeringen voor de deur. Buiten de grenzen wordt in het eerste weekend van juni opgevoerd in Theater de Kikker in Utrecht.

Reserveren kan via http://vollezaalproducties.nl/tickets/Fotos

musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)