Interview

Buzz..!! A Partyconcert

Ga lekker zitten en ontspan terwijl Buzz..!! je een avond vol zintuiglijk plezier brengt. Dit Partyconcert zal het eerste optreden zijn van een nieuwe stichting die wordt opgericht door Cystine Carreon, Rogier Bosman, Raymund Pacis en Melanie Landon.

Ga lekker zitten en ontspan terwijl Buzz..!! je een avond vol zintuiglijk plezier brengt.
Dit Partyconcert zal het eerste optreden zijn van een nieuwe stichting die wordt opgericht door Cystine Carreon, Rogier Bosman, Raymund Pacis en Melanie Landon.
Buzz..!! bestaat uit artiesten van bekende musicals als ‘Miss Saigon’, ‘the Sound of Music’, ‘Mamma Mia!’, ‘Copacabana’, ‘Fame’ en ‘the Lion King’ en zij zullen een nieuw en opwindend programma ten gehore brengen.
Daarnaast zal de a-capella groep Damuz een 5-tal nummers ten gehore brengen en zorgt de band ‘Soup’ ervoor dat je niet stil op je stoel kunt blijven zitten.
Musicalworld reisde af naar Den Haag en sprak met initiatiefnemers Cystine Carreon en Rogier Bosman.

Hoe is het idee voor Buzz..!! ontstaan?
Rogier: Oh jee, dan moeten we ver terug. Volgens mij is het ontstaan doordat Cystine is begonnen om een idee te ontwikkelen om een nieuw soort musical producties naar Nederland te halen.
Cystine: Precies, het idee is ontstaan omdat we ook een soort eigen werk wilde creëren. We wilde namelijk naast de artiesten-kant binnen de musicalwereld ook eens vanuit de creatieve kant werken en musicals net weer even op een andere manier neerzetten dan de geeikte musicals die nu in Nederland te zien zijn.
Rogier:Wat wel goed is om te weten is dat de mensen die meedoen met Buzz..!! uit die musicalhoek komen, dus er wordt wel met groot respect gekeken naar de bestaande musicalwereld. Maar het idee erachter is dat er nog zoveel andere dingen te doen zijn en het misschien ook wel de tijd is voor wat andere invloeden.
Het probleem is alleen dat als je met allemaal artiesten bij elkaar zit, de zakelijke kant soms een beetje moeilijker van de grond komt. De enige manier om het in dit geval goed geordend te krijgen was het starten van een stichting waarbij je dingen kunt promoten en daarmee aan de slag kunt gaan. Maar voordat je een stichting kunt starten, moet je ook nog heel veel dingen doen. En het probleem van een stichting is ook dat je geld moet hebben, anders kun je het niet starten. Bovendien moet je goed weten waar je mee bezig bent. En wat is er nou beter om dat te combineren door te zeggen ‘we maken een mooi concert met alle kwaliteiten en energiën van iedereen die achtergrond heeft binnen de musical en muziek wereld en daarmee halen we door de kaartverkoop ook nog eens geld op om de stichting te starten’. Tevens is het ook een eerste samenwerking van bijna alle mensen die in de toekomst bij de stichting betrokken zullen zijn.

Wat gaat de toekomst van de stichting worden?
Cystine: We willen naast nieuwe producties maken en bestaande producties uit het buitenland naar Nederland halen, ook workshops en evenementen organiseren. Daarnaast willen we in Den Haag iets met kinderen en (muziek) theater gaan doen.
Rogier: Je kunt veel zeggen over musical, maar als er één richting is waarbij men echt weet wat werkt voor publiek, dan is het wel uit deze hoek, Dus waarom niet die kwaliteiten gebruiken. De toekomst voor de stichting is dus ambitieus, maar zeker niet te hoog gegrepen.

Waarom is er gekozen voor de naam ‘Buzz’, betekent dat nog iets?
Cystine: We hebben allemaal namen voorbij laten gaan, en Buzz..!! klinkt gewoon lekker.
Rogier:Het klinkt inderdaad goed, ik weet trouwens niet wie er uiteindelijk met deze naam aan kwam, wat dat Melanie?
Cystine: uhm hallo….!!
Rogier: Oh sorry hahaha, het was Cystine.
Cystine: Ray zei ook ‘what’s the buzz’ wat betekent ‘het gonst’
Rogier: Dat is uiteindelijk waar het ook om draait, het gonst dat er een nieuwe stichting aankomt. Het is ook wel eens leuk om zo’n soort naam te hebben en niet bijvoorbeeld ‘Cystine and Friends’.

Kun je iets meer vertellen over het concept van Buzz..!!?
Cystine: De avond zal ingedeeld worden in ‘blokjes’. Damuz gaat bijvoorbeeld optreden, zij doen 5 nummers a-capella. Aangezien zij ook net begonnen zijn, zal het voor hun ook een soort presentatie en kennismaking met het publiek zijn. Het is dus niet alleen ‘musical’ wat er die avond voorbij komt.
Het is wel zo dat bijna iedereen de hele avond overal bij betrokken is. In het 2e gedeelte bijvoorbeeld zit er een pop- blok waar iedereen kan gaan dansen, het ‘Soup-blok’, en daar zullen mensen uit het 1e gedeelte ook weer nummers zingen.
Rogier: Het is ook niet zo dat het allemaal losse stukken zijn, er zit wel degelijk een rode draad in. Als je je laat meevoeren in het geheel , dan zit je zeker ergens in, er is dus wel over nagedacht. De opbouw is ook zo dat je er altijd bij blijft en elk ‘blokje’ vraagt ook weer een andere concentratie.

De musicalnummers die voorbij komen zijn nummers uit minder bekende productie, is daar nog een reden voor?
Rogier: Omdat iedereen die bekende nummers echt wel gehoord heeft. Je zou dan voor nieuwe versies moeten kiezen.
Cystine: Vanuit de musicalwereld wordt er vaak gedacht ‘laten we in godsnaam bekende nummers doen, want dat herkennen mensen en herkenning werkt altijd heel goed’. Maar wij geloven dat ook al ken je een nummer niet, maar je brengt het met een bepaalde kwaliteit en emotie, je dan toch geraakt kan worden.
Rogier: Ik vind ook dat je als artiest of musicus een soort taak hebt om mensen met iets nieuws in aanraking te laten komen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die bekende nummers niet fantastisch zijn, maar wij voelen ons bijna verantwoordelijk om weer iets nieuws te brengen en te laten horen. Want uiteindelijk zijn al die musicals ontstaan omdat iemand iets nieuws durfde te doen.
Maar bereiken jullie nu wel het publiek dat jullie willen bereiken, want als je de geeikte nummers doet, bereik je meer publiek.
Rogier: Eigenlijk zijn dat 2 vragen; bereik je het publiek dat je wilt krijgen, of bereik je veel publiek. Ik denk dat we wel het publiek zullen bereiken dat we ook willen bereiken. Uiteindelijk zul je dan ook veel publiek bereiken, maar we zullen moeten doorzetten.
Denk je dat ‘iets nieuws brengen’ niet makkelijk was geweest als je een geheel nieuwe productie had neergezet in plaats van losse nummers. Mensen zitten er dan toch meer in vanwege het verhaal, decor etc.
Cystine: Ik weet het niet, als je naar een pop concert gaat dan heb je ook geen verhaal. Maar als die artiest het vanuit zijn hart brengt, dan ga je daar ook helemaal in mee.
Rogier: Praktisch gezien moeten we natuurlijk eerst nog die stichting starten om een hele productie te doen. We zijn nog helemaal niet in het stadium waarin we overtuigend een productie kunnen brengen, dat kost zoveel tijd. Vandaar dat we met dit concept starten. Uiteindelijk is het natuurlijk onze ambitie om een eigen productie op te zetten en willen we de stichting ook gaan gebruiken om nieuwe mensen een kans te geven. Hoeveel mensen lopen er niet in Nederland rond die een geweldige stem hebben, maar niet een kans krijgen.

De slogan van de avond is: ‘Theater voor al uw zintuigen!’, kun je dat toelichten
Cystine: Dat je met al je zintuigen meegevoerd zult worden, je geeft je ogen, oren, smaak etc de kost en je bent met je algehele gevoel bij de avond betrokken.
Rogier: Wat dat excact gaat inhouden, dat is natuurlijk een verassing. De slogan is misschien een beetje vaag, maar dat is ook de bedoeling, je moet je geprikkeld voelen om erheen te gaan, dat is ook weer een zintuig. Kom gewoon dus maar kijken!

Wordt Buzz..!! een eenmalig concert of zijn er plannen om het nog een paar keer op te voeren?
Rogier: Wie weet, maar nu is het eenmalig.

Buzz..!! A Partyconcert is te zien op maandag 16 mei in het Prinsestheater in Rotterdam.

05 September 2005
N.v.t.
Den Haag
Officiële website