Perspresentatie

Cats, Work in Progress

Vanaf eind september brengt Stage Entertainment de Andrew Lloyd Webber klassieker 'Cats' weer in de Nederlandse theaters. Voor het eerst zal deze productie als grootschalige reizende musical te zien zijn. Musicalworld reisde af naar Hoorn om een kijkje achter de schermen te nemen en het 'work in progress' van dichtbij te aanschouwen.

Het verhaal van Cats speelt zich af op een vuilnisbelt waar katten diep in de nacht, temidden van afgedankte auto-onderdelen, fietsbanden, paraplu’s, muizenvallen, bierflessen en visgraten samenkomen voor het vieren van het jaarlijkse Jubikel Bal. Tijdens dit feest kiest de oudste en meest wijze kater een kat die wordt wedergeboren en zo een nieuw kattenleven krijgt. Elke kat probeert de ander te overtroeven door zich van zijn beste kant te tonen. In totaal zullen 23 katten om deze eer gaan strijden.

De geschiedenis van ‘Cats’ in Nederland neemt ons mee terug naar mei 1987. Theater Carre bestond toen 100 jaar en om dat te vieren werden er een 3-tal evenementen georganiseerd. Ten eerste was er een grote tv show en ook Andre van Duin kwam speciaal met een nieuwe revue genaamd ‘100 jaar Carre’. Als 3e werd de musical ‘Cats’ naar Nederland gehaald en was daarmee de 1e grootschalige en internationale productie die in een vast theater in Nederland te zien was.
Erwin van Lambaart, directeur Joop van den Ende Theaterproducties, licht toe: “We wisten toen al ‘Cats’ een hele nieuwe club aan talenten zou gaan opleveren. Dit is namelijk met alle Cats producties zo. Nu, bijna 20 jaar later, hopen we met een nieuwe generatie aan dansers hetzelfde te kunnen creeren.”

The naming of the Cats
Uniek aan deze productie van ‘Cats’ is dat de hoofdrol van Grizabella afwisselend gespeeld gaat worden door 5 mensen. Anita Meijer heeft de eer om de premiere te mogen spelen en naast haar zullen ook Pia Douwes, Antje Monteiro, Lone van Roosendaal en Vera Mann in deze rol te zien zijn. Antje Monteiro: “Het leuke hieraan is dat je 5 verschillende Grizabella’s zult gaan krijgen want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen geluid. Ik heb bijvoorbeeld veel meer een pop-sound, en Pia weer veel meer een musical-sound.” Ondanks dat het een vrij kleine rol is, is dit voor Antje wel een droomrol: “Grizabella is een echte diva en het nummer wat zij zingt is ook nog eens gecoverd door de grootste zangeressen der aarde. Het is niet zo�n grote rol, maar het zal fysiek wel zwaar gaan worden vanwege de bewegingen en de houding waarin je moet staan. Voor Pia zal het wat makkelijker gaan worden, zij heeft de rol al zovaak gespeeld dat ik denk dat zij het straks perfect zal gaan doen.”

Paul Donkers gaat het zwaar krijgen in deze productie, hij speelt maar liefst 4 rollen! “In de openingsscene ben ik gewoon een van de katten en daarna verander ik in Bustopher Jones. Dit is een kat die heel even voorbij komt, maar door iedereen enorm gerespecteerd wordt. Zij willen namelijk ook wat hij heeft en dat is lekker eten en een goed leven.
In de 2e acte speel ik een van de oudste katers en dat is Gus. Deuteronomy vraagt hem om zijn verhaal te komen vertellen omdat hij vindt dat de katten in de tribe meer respect moeten gaan tonen. Gus mag dan nog 1x over zijn creatie van vroeger, Growltiger, vertellen en tijdens dat verhaal verander ik dan in Growltiger”, aldus Paul. Ondanks dat het fysiek heel zwaar gaat worden, ziet Paul in alle rollen wel een uitdaging: “Ik kan je niet zeggen welke rol ik het leukste vind om te spelen want ze zijn zo verschillend. Bustopher Jones is fysiek minder intens, maar daar ligt de nadruk weer heel erg op de details. Qua zang is het ook een klassieke rol om te spelen. De rol van Growltiger daarentegen is zweten geblazen! Maar ook qua zang is het heel anders, het is net vette rock en dat dan met een zwaar Amsterdams accent.”

Een van de ‘meiden van Macavity’ is Demeter, een rol gespeeld door Suzanne Heijne. Voor haar een bekende rol: “Ik heb Demeter al eens in Londen en Antwerpen gespeeld, dus ik weet wat me te wachten staat. Demeter vormt samen met Bombalurina (gespeeld door Anouk van Nes red.) een koppel. Ze is vrij neurotisch en licht hysterisch. Zowel Bombalurina als Demeter hebben iets gehad met Macavity en daar zingen wij over.”
De jongste kat van het stel is Victoria, ook wel ‘de witte kat’ genoemd. Zij zal worden gespeeld door Anique Bosch. “Victoria is een ondeugende en nieuwsgierige kat, ze wil van alles ontdekken, niet alleen bij zichzelf maar ook bij anderen. Qua techniek is deze rol heel klassiek. Zij is ook de enige kat met maar 1 kleur. De rest van de katten hebben meerdere kleuren en omdat de vloer van het podium ook erg bond is valt zij dus des te meer op.”

Twee katten die voor de nodige streken zorgen zijn Mungojerrie, gespeeld door Mark van Beelen, en Rumpleteazer, gespeeld door Marjolein Teepen. Marjolein: “Rumpleteazer is heel enthousiast en blij, ze toont initiatief, is erg impulsief en ze mag graag een beetje pesten. Samen met mijn ‘partner in crime’, Mungojerry, halen we veel kattenkwaad uit. Fysiek gezien is het een vrij pittige rol. Ik ben 2 maanden voordat de repetities begonnen naar Sport Fysio geweest om daar gericht een training te volgen. Je moet toch samen met Mark die radslagen gaan doen en aangezien hij langer en zwaarder is dan dat ik ben, moet je wel goed voorbereid zijn anders trekt je rug het niet.”

N.v.t.
Hoorn
Theater het Park
Officiele website

cats, andrew lloyd webber, pia douwes, antje monteiro, vera mann, lone van roosendaal, anita meijer, marco bakker, stanley burleson, joop van den ende