Interview

Cyrille Carreon over de andere zijde van theater

Duizendpoot Cyrille Carreon, bekend van musicals als Miss Saigon, the King and I, A Chorus Line en Fame, heeft sinds kort haar eigen bedrijf opgezet. Ondanks dat ze al een aantal jaren niet meer in een musical te zien is geweest, heeft ze zeker niet stil gezeten. Ze heeft verschillende Jazz optredens op haar naam staan en wil met haar nieuwe bedrijf het organisatorische en het creatieve met elkaar combineren. Musicalworld sprak met Cyrille over haar het ontstaan van haar bedrijf en de toekomstplannen.

Je hebt sinds kort je eigen bedrijf, kun je iets meer over het ontstaan vertellen?
Cyrille: Ik heb altijd al mijn eigen bedrijf willen hebben maar de weg ernaar toe was nogal zoeken in de zin van ‘wat voor soort bedrijf moet het gaan worden?’. Het organisatorische dat heeft er altijd wel ingezeten, ik heb vroeger ook de Hogere Hotel school gedaan, maar ik wilde het theater maken en het creatieve ook in het bedrijf hebben. Daarnaast ben ik ook heel erg gaan zoeken in welke richting ik dan zou willen gaan zingen en ik ben op de Jazz kant uitgekomen. Ik weet nog goed dat toen ik nog in musicals te zien was ik regelmatig te horen kreeg dat ik ‘te Jazz’ zong, dus dat is schijnbaar wel altijd de richting geweest waar ik me het beste in thuis voelde. Overigens heb ik mijn bedrijf niet alleen opgezet. Op een studiedag van the World Trade Organisation heb ik mijn business partner ontmoet, een 66 jarige man die eigenlijk al met pensioen was en altijd in de marketing wereld heeft gezeten en ook zijn eigen bedrijven heeft gehad. Er was meteen een klik en binnen een mum van tijd was de beslissing gemaakt om een eigen bedrijf op te zetten.

Heb je dit bedrijf opgezet om alleen je eigen projecten uit te brengen of ga je nog met anderen samenwerken?
Cyrille: Het zal niet alleen om mijn eigen dingen gaan, maar mensen die zich willen ontwikkelen op creatief gebied en waar ik een klik mee heb, kan ik gaan helpen in hun ontwikkeling. Mijn bedrijf is ‘culture and business’ en dus 2-ledig; ik ben uitvoerend artiest en organisatorisch bezig. Zo wil ik bijvoorbeeld ook trainingen gaan geven aan zakelijke mensen om wat creatiever te worden en aan creatieve mensen om wat zakelijker te worden.
Omdat het een heel breed vlak is heb ik ervoor gekozen om alleen met die mensen te werken die heel gedreven zijn en dan maakt het niveau maakt me dan niet uit. Het gaat mij erom dat ze willen leren.

Wat voor projecten heb je, naast de Kerst cd waar ik zo nog op terug kom, op dit moment lopen?
Cyrille: Eind januari organiseer ik een groot evenement wat vooral voor artiesten erg belangrijk is. Het is het slot evenement voor ‘Arbo Podium’ en zal in de vorm van een symposium in het muziekgebouw aan het IJ gegeven worden. Arbo Podium gaat over Arbo omstandigheden in, rondom en op het podium, bijvoorbeeld onderzoeken over versterkt en gevaarlijk geluid voor mensen die jaren lang in de orkestbakken zitten, over geautomatiseerde trekwanden voor de technische mensen, hoe zwaar een kostuum mag weten etc.
Alle theaterdirecteuren van Nederland zijn uitgenodigd, maar ook artistieke leiders, mensen van het Ministerie, theatermakers en artiesten zullen erbij aanwezig zijn. Uiteraard zullen er ook een aantal mensen optreden zoals Liza Ferschtman die onlangs nog de Nederlandse Muziekprijs won, een aantal Jazz optredens, maar ook een ‘mystery guest’ uit de Musical wereld. Ook zal er een kookboek gepresenteerd gaan worden wat geschreven is door een danseres voor dansers en mensen die gezond willen leven. Je merkt toch vaak dat als je aan het toeren bent het heel makkelijk is om een vette snack uit de muur te trekken. In dit kookboek staan gezonde en voedzame recepten voor mensen die veel onderweg zijn.

Dan over de Kerst cd, hoe is dat idee ontstaan?
Cyrille: Mijn eerste stap richting Jazz is ‘Behind the Backdoor’ geweest en ik ontdekte toen dat dit de richting was die ik op wilde gaan. Ik heb toen op een aantal grote evenementen gestaan en kwam in aanraking met Stefan Lievestro, die vorig jaar nog de Deloite Jazz Award gewonnen heeft, en heb hem gezegd dat ik zijn muziek waanzinnig mooi vond en dat ik een keer met hem daarover wilde praten. En dat klikte zo dat daar het idee voor de Kerst cd ontstaan is.
Maar ik dacht ‘ik heb een onderneming dus ik wil meer’. Ik wil een Cultureel en Maatschappelijk geëngageerd bedrijf gaan worden en kwam zodoende bij Cordaid uit. Zij zijn een stichting die midden en klein bedrijven in derde wereld landen steunt met micro kredieten. Ik heb daarom besloten om een gedeelte van de opbrengst van de Kerst cd aan Cordaid te schenken.
Op donderdag 30 november is de presentatie van de Kerst cd, wat kunnen mensen daarvan verwachten?
Cyrille: Het is in een Vitality Resort in Overveen in een prachtig kasteeltje en daar beneden heb je een Jazz clubje. Het is daar zoals een Jazz club moet zijn; klein en donker maar wel heel stijlvol. Het zal geen officieel gebeuren gaan worden en iedereen kan dan ook zo binnen lopen voor een hapje en een drankje en lekker naar Jazz luisteren.

Wat kunnen we in de toekomst nog van jou en je bedrijf gaan verwachten?
Cyrille: Ik wil een cd gaan uitbrengen met mijn eigen muziek en heb inmiddels al iemand gevonden die met mij arrangementen schrijft. Daarnaast ga ik de trainingen geven waar ik het in het begin ook over had. Maar ik ga ook sponsor werving doen voor de nieuwe musical van Eelco Claassen die vanaf half augustus volgend jaar te zien zal zijn.

Wil je de Kerst cd van Cyrille Carreon dan kun je deze in de Jazz speciaal zaken vinden of via .(JavaScript must be enabled to view this email address) bestellen.

N.v.t.
Officiële website
cystine carreon, cyrille carreon, miss saigon, fame