musical
Synopsis

Het is ondertussen al weer heel wat jaartjes geleden dat Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Aernout Koffij, Hildebrand Brom en de kinderen weer veilig terug zijn gekeerd in Hamelen, nadat de rattenvanger hen had meegevoerd naar een ver en vreemd…
Start > Producties > 2003 > Familie > Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Over...

 
producent:
V&V Entertainment
jaar:
2003
duur:
150 minuten
pauze:
Ja
genre:
Familie
score:
4star
websites:


Danny Rook & René van Kooten over Hamelen


 1 2 >
Artikel: Interview
Voorstelling: N.v.t.
Datum: 10 okt 2003
Theater: Schouwburg
Lokatie: Tilburg
Website: Officiele website René van Kooten
Auteur: Horst

We mogen natuurlijk niet teveel verklappen maar ik vindt Danny de leukste grap. Hahaha! Maar ik meen het wel heel positief hoor!

De repetitieperiode is inmiddels voorbij en er zijn ook al een aantal try-outs geweest. Is het geworden zoals je had verwacht?
Rene: Ik had niet echt een idee van te voren. Ik wilde gewoon dat het leuk zou worden en dat is het inderdaad gebleken. Maar we zijn ook nog niet klaar met repeteren, de voorstelling is nog steeds in ontwikkeling. We merken wel dat het publiek heel belangrijk voor ons is. Gelukkig loopt dat ook allemaal heel erg goed.
Danny: Ik had totaal geen verwachtingen, ik ken Hamelen namelijk niet van vroeger. Ik had het script gelezen en dacht toen “ik zal wel zien hoe het gaat worden” en zoals het nu geworden is vind ik het hartstikke leuk.

Koen van Dijk (regisseur) vertelde al eerder dat de musical bestaat uit 2 lagen. De ene laag is heel herkenbaar voor kinderen en de andere laag heeft een meer volwassen soort humor door knipogen naar andere musicals te maken. Hoe duidelijk zijn deze grenzen te stellen?
Rene: De grappen naar andere musicals toe zijn wat gerelativeerd inmiddels, maar de show wordt naar mijn idee wel op 2 manieren bekeken. Kinderen kijken meer naar het Goed en Kwaad en lachen om typische kinderdingen.
Danny: Maar toch hoor ik vaker volwassenen lachen.
Rene: Dat komt omdat volwassenen gewoon luider lachen.
Danny: Kinderen lachen dan ook heel veel om de herkenbare reclames
Wat vind je zelf de leukste grappen die in Hamelen zitten?
Rene: We mogen natuurlijk niet teveel verklappen maar ik vindt Danny de leukste grap. Hahaha! Maar ik meen het wel heel positief hoor!

Hamelen is een reizende productie; dit betekent dat jullie vaak vroeg vertrekken en ‘s avonds laat pas weer terug zijn. Hoe bevalt het busleven? En wat gebeurt er allemaal in die bus?
Rene: Sex Drugs en Rock ‘n Roll!! Nee hoor da’s een grapje. Normaal gesproken rij ik altijd alles zelf maar vandaag ben ik voor het eerst met de bus meegegaan en we stonden meteen al in de file! We hebben er drie uur over gedaan om hier te komen! Maar in de bus gaat het er op de heenweg vaak wat rustiger aan toe dan op de terugweg omdat je dan net die spanning van een voorstelling hebt gehad.
Veel mensen zitten gewoon wat te lezen of zijn even met een koptelefoon op aan het relaxen.

Hebben jullie naast deze productie ook nog wat tijd voor jezelf?
Danny: makkelijk! Deze voorstelling kost mij niet zoveel energie omdat het gewoon een hele leuke voorstelling is. Ik ben wel voldaan, maar niet doodop. Dus ik kan overdag makkelijk andere dingen erbij doen.
Rene: Momenteel is het wel wat moeilijker omdat we nog in de repetitieperiode zitten en dus eerder bij het theater moeten zijn. Maar als de voorstelling straks loopt kun je afhankelijk van waar je staat die avond nog best dingen ernaast doen.
Danny: Wat ik niet leuk vind aan musicals is dat je elke avond weg bent. Hiervoor had ik alleen maar als alternate gewerkt en was dus maar 2 avonden per week weg en kon ik overdag nog iets voor tv doen én had ik nog een priveleven. Want dat vind ik net zo belangrijk als alle andere dingen in het leven.

Danny, in chicago speelde je de rol van Billy Flynn samen met Tony Neef en in Saturday Night Fever speelde je DJ Monty samen met wederom Tony Neef en Carlo Boszhard. Nu speel je de rol helemaal alleen, zitten daar nog voor- of nadelen aan?
Danny: We moeten natuurlijk hier nog mee beginnen dus ik weet het nog niet. Maar als ik een programma gedurende een heel tv-seizoen maakte ben je ook constant bezig. En dan ‘mag’ je natuurlijk ook niet ziek worden. Gelukkig ben ik ook nooit ziek.
Rene: Klop je dat ook nog even af?
Danny: Oh ja, ik heb wel altijd een koortslip als er iets groots staat te gebeuren. Maar ja…

Hebben jullie elkaar voor “Hamelen” al een eens eerder zien spelen, wat vond je er toen van en hoe kijk je er nu tegen aan?
Danny: Uhm… nee eigenlijk niet. Oh ja wel! Ik heb Rene gezien bij het songfestival! Toen gingen alle meiden bij mij in huis gillen. zaten ze aan de buis gekluisterd.
Rene: Oh ja joh. Maar we zijn elkaar ook al tegengekomen op die musicalavond bij Albert (Verlinden).
Danny: Ja en ik heb je gezien toen je die vlag aan het dragen was…
Rene: huh?
Danny: Ja met de dood erin…
Elisabeth?
Danny: Ja die bedoel ik!

Naast musicals entertainen jullie ook nog op andere manieren. Rene in Buckshot en Danny op tv. Waar gaat jullie voorkeur naar uit?
Rene: Ik ben gestopt met het cover-gedeelte van Buckshot, maar we hebben nu een 15-tal nummers die we gaan opnemen en het is de bedoeling dat we vanaf februari/maart daar ook mee gaan spelen. Buckshot gaat als coverband gewoon door en ik zal af en toe nog wel mee doen, maar mijn energie ligt nu vooral bij Hamelen.
Danny: Ik ben bi. Ik vind televisie hardstikke leuk maar theater ook. Ach, ik eet gewoon van alle walletjes. Het is natuurlijk ook iets heel anders, maar allebei wel heel bevredigend en het versterkt mekaar ook.

Zijn jullie al bezig met de opnames van de cd van “Hamelen”?
Rene & Danny: We zijn al klaar!
Rene: Vanaf eind oktober is de cd te koop. Ik moet wel zeggen dat ik het een heel leuk proces vond. Het was heel bijzonder om met Joop Stokkermans te werken
Danny: Die man is toch een levende legende.
Rene: Nou je ziet gewoon niet vaak dat je iets voor een musical opneemt waar de componist dan ook bij aanwezig is. Dus het was heel bijzonder.
Dat er een cd zou uitkomen was al bekend, maar een dvd was nog niet zeker. Is daar al meer over bekend?
Rene: Ik verwacht dat de voorstelling wel opgenomen gaat worden, maar dat zal in een later stadium zijn. Er zal dus wel een verzamel ‘iets’ komen met de ‘making of..’ of zo.
Danny: Ja en de KRO zou begin volgend jaar eem selectie uit de voorstelling uitzenden.

In een productie als Aida en Chicago staat vrijwel alles voor je vast (choreografie en teksten enz.) Maar doordat Hamelen een geheel nieuwe productie is zal er flink zijn gesleuteld de afgelopen weken. Zijn al die veranderingen een uitdaging voor je of zit je beter in je vel als alles precies duidelijk is?
Rene: Het kan best moeilijk zijn in grote scenes met veel acteurs. Jij gaat dan je eigen ding proberen maar de anderen ook. Het gebeurt dan ook weleens dat je langs elkaar heen loopt, en net op het moment dat die ander iets moet doen blokkeer jij het zicht voor het publiek. Maar ja, dat is gewoon iets waar je aan moet werken in zo’n periode. Je merkt bij een bestaande productie als Aida dat dingen al vaststaan omdat het in de loop van de tijd helemaal is uitgekristaliseerd.
Danny: We hadden bij Hamelen natuurlijk wel een eigen inbreng, maar de regisseur ziet het vaak toch beter omdat hij het door de ogen van het publiek kan zien.


 1 2 >

Fotos
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)