Interview

De Jantjes - Dennis Overeem en Sylvia Alberts

Voor de voorstelling van 9 juni van de Jantjes in het Luxor theater in Rotterdam sprak ik met twee spelers, die voor hun rol werden genomineerd voor een musical-award. Dennis Overeem, die de rol van Schele Manus vertolkt, en Sylvia Alberts, die Na Druppel speelt. Uiteraard sprak ik met hen vooral over de voorstelling “de Jantjes".

Op de vraag of hij de Jantjes al had gezien voordat hij auditie deed voor de rol antwoordt Dennis ontkennend. Wel had hij al auditie gedaan voor dezelfde musical acht jaar geleden, maar deze was niet echt succesvol. Inmiddels heeft hij de vorige uitvoering wel op video gezien, maar bewust pas een paar maanden geleden, juist om zich niet te laten beïnvloeden. Hij ziet duidelijk grote verschillen in de invulling tussen die voorstelling en de huidige. Alles is anders, op het verhaal en de (meeste) liedteksten na.
Sylvia werd vroeger al meegesleept naar de Jantjes, dit tot haar grote genoegen overigens. Ze zag de voorstelling met Beppie Nooy, Josephine van Gasteren en natuurlijk ook met Carry Tefsen. Toch geeft ze aan niets met die “voorkennis” gedaan te hebben. Vergelijkingen met de illustere voorgangers zijn snel gemaakt. Een goede keuze lijkt het; beiden hebben weinig gemerkt van eventuele vergelijkingen.

Van de vele nominaties die “de Jantjes” kregen, waaronder die dus voor de geïnterviewden, werd er eentje verzilverd. Dick Hauser mocht hem in ontvangst nemen voor de regie. Een lovend juryrapport, waarin onder andere wordt geroemd dat de voorstelling vernieuwend is, sprankelend en naar het heden vertaald.
Uiteraard kunnen beiden zich vinden in deze woorden. Deze stokoude musical is helemaal uitgekleed tot de basis. Minimale decors, ontdaan van franje, een invulling die werkt. De acteurs hebben alle vrijheid gekregen om hun rollen in te vullen.(Het heeft inderdaad een frisse voorstelling opgeleverd - J.S.). Dat het werkt blijkt wel uit een 83-jarige bezoeker, die Sylvia sprak na de voorstelling. Hij had alle uitvoeringen van de Jantjes gezien, maar deze wilde hij persé nog eens zien.

“Wat is de kracht van de Jantjes” is een logische vraag, gezien het succes van de huidige voorstelling. Het herkenbare verhaal, dat, hoewel het in een inmiddels al ver verleden is gesitueerd, ook in deze tijd zou kunnen afspelen. Een verhaal van liefde, maar ook van soldaten die de oorlog in gaan. En natuurlijk de tijdloze liedjes die velen uit volle borst kunnen meezingen. Op de vraag of ze verwachten dat we over 50 of 100 jaar nog steeds de Jantjes in de theaters kunnen tegenkomen antwoorden beiden volmondig ja. Over de tijdloosheid van de liedjes verschillen de meningen welwat. Dennis is er van overtuigd dat ze dan nog steeds meegaan, Sylvia bespeurt (samen met mij - J.S.) toch wat slijt. Maar uiteraard is niet te verwachten dat niemand ze meer zal kennen. Volgens Dennis hoeven we geen 50 jaar te wachten; hij voorspelt een nieuwe Jantjes binnen 10 jaar.

09 June 2005
N.v.t.
Rotterdam
Nieuwe Luxor Theater
Officiële website
De Jantjes, Dennis Overeem, Sylvia Alberts

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen