Perspresentatie

De Matroos in de Doos

Al eerder werden boeken van o.a. Paul van Loon, Max Velthuis en Rindert Kromhout bewerkt tot familievoorstelling. Dit seizoen is het de eer aan Daphne Dekkers om met haar boek ‘De Matroos in de Doos’ als inspiratiebron te dienen voor de nieuwste productie van Theater Terra.

‘De Matroos in de Doos’ vertelt het verhaal over de jongen Marijn. Zijn ouders zijn net gescheiden en hij gaat samen met zijn moeder in een kleiner huis wonen. Marijn begrijpt er helemaal niks van en is heel erg boos op zijn ouders. Ook vindt hij zijn nieuwe kamer eng: er bewegen rare schaduwen op de muren en hij hoort het ruizen van het water. Zijn moeder zegt dat hij gewoon moet gaan slapen. Ze doet de deur dicht en dan…verandert zijn kamertje opeens in een woeste zee. Zijn bed zinkt langzaam weg in de golven en Marijn kan nog net op tijd in een verhuisdoos springen…..

De inspiratie voor het verhaal komt van een van de kinderen van Daphne Dekkers. “Op een dag had ik boodschappen gedaan, ik kom thuis en zet mijn doos met boodschappen in de keuken neer. Na het opruimen van de spullen ging mijn zoon in de doos zitten en riep ‘Kijk mamma, ik ben een matroos in de doos’. Ik vond dat meteen een leuk idee voor een kinderboek”, aldus Daphne.
Dat na 3 jaar na uitgave het boek al voor een musical gebruikt zou worden had Daphne nooit gedacht. “Ik heb het boek nooit geschreven met het idee dat er een musical of een film van gemaakt zou moeten worden. Maar omdat ik ook scenario’s schrijf hebben al mijn kinderboeken wel iets filmisch. Ik ben met mijn kinderen naar meerdere voorstellingen van Theater Terra geweest en heb altijd wel gedacht dat het een hele eer zou zijn als zij het boek voor een musical zouden gebruiken. Ik heb daarop de stoute schoenen aangetrokken en het naar hen opgestuurd. Gelukkig vonden zij het verhaal heel visueel en had Theo (Terra red.) al heel lang de wens om een voorstelling met water te doen, dus dat kwam mooi uit.”

De cast van ‘De Matroos in de Doos’ bestaat uit maar 4 mensen. De hoofdrol van Marijn zal gespeeld worden door Liesbeth Janse. “Marijn is een jongetje van 7 jaar. Het is een eigenwijs mannetje die goed weet wat hij wil. Zijn ouders zijn gescheiden en tijdens het verhaal leert hij waarom ze gescheiden zijn. Marijn is ook wel een beetje de serieuze noot in het verhaal, om hem heen zie je meer de grappenmakers met de dijenkletsers”, aldus Liesbeth.
Opvallend aan deze rol is dat Marijn door een vrouw gespeeld wordt. Daphne: “Ik ben bij de casting aanwezig geweest en vond het vooral erg leuk om verschillende Marijnen voorbij te zien komen. En ook om te ervaren dat sommige mensen niet dat beeld van Marijn kunnen oproepen zoals jij het in je hoofd hebt zitten. Wat ook bleek is dat jongensacteurs vaak een stemmetje gingen opzetten wat het weer te kinderachtig maakte. Vandaar dus de keuze voor een meisje.” Liesbeth vult aan:  “Het leuke van een jong jochie spelen is dat je als speler veel kleur kunt laten zien. In het begin was ik erg op zoek naar het spelen van een jong iemand maar dat hoeft eigenlijk niet want de tekst zegt al genoeg. Het is zelfs ongeloofwaardiger als je als een volwassen iemand een jong kind speelt.”

Daan van Rijsel gaat onder andere de rol van ‘de haai met kiespijn’ op zich nemen. “Daarnaast speel ik ook de Kapitein van de Apenboot en Hurican de Orkaan. Hurican zal waarschijnlijk een soort trechter van een groot net gaan worden die kan draaien en die ga ik dan besturen”, aldus Daan. Dat hij met 3 rollen veel wisselingen moet maken tijdens de voorstelling maakt hem niet zoveel uit. Juist dat kleinschalige trekt hem enorm. Daan: “Hoe intiemer de productie, hoe makkelijker het voor mijzelf wordt. We zijn nu ook maar weer met z’n 4-en en dan kom je op dag 1 al meteen tot de kern. Ik vind persoonlijk kleine voorstellingen ook wel charmant om naar te kijken. Uiteraard wilde ik ook eens meemaken hoe het is om in een grote productie te staan, vandaar dat ik vorig jaar in ‘Cabaret’ te zien was. Dat massale was ook wel weer een ervaring op zich en het was natuurlijk geweldig om een half jaar in Carré te staan. Maar als ik eerlijk ben, dan ben ik nu toch meer in mijn element.”
Op dit moment zijn de repetities in volle gang. Voor alle castleden is het poppenspel een nieuwe discipline binnen hun vak. Daan: “Op dit moment zijn we echt nog in de uitprobeer fase. Wat ik de afgelopen weken heb gemerkt is dat ik poppenspel wel heel erg leuk vind en mijn persoonlijke doelstelling bij deze voorstelling is dat ik daar ook heel goed in wil worden. Ik heb poppenspelers gezien waarbij je vergeet dat er ook nog een mens aan de pop zit. Als me dat gaat lukken dan zou ik dat echt te gek vinden.”
Liesbeth is de enige die in de voorstelling niet met een pop speelt: “Ik had het poppenspel graag willen leren want het is toch een vak apart. Gelukkig pik ik best wel een hoop op van de rest omdat mijn tegenspelers natuurlijk poppen zijn. Maar ik hoop in de toekomst mij hierin nog wel meer te verdiepen”, aldus Liesbeth.

Vanaf eind september is ‘De Matroos in de Doos’ in de Nederlandse theaters te zien. Met deze voorstelling viert Theater Terra haar 30-jarig bestaan. Daphne: “Voor een kinderproductie is dit een enorm avontuur en er wordt dan ook flink uitgepakt. Aangezien 90 % van het verhaal zich in het water afspeelt zal er in elk theater een bak van 20 x 5 meter staan. Je zult echt meegezogen gaan worden de onderwaterwereld in want je ziet niet alleen de schitteringen van het water op het plafond, maar je hoort ook het klotsen en het spetteren.”
“Qua vorm zal het een unieke voorstelling gaan worden. Visueel gezien wordt het echt fantastisch vanwege het feit dat het in het water wordt gespeeld. Tel daar een avontuurlijk verhaal, ontroering en hele leuke liedjes bij op, en je hebt een voorstelling die zowel voor jong als oud heel leuk is om naar te kijken”, aldus Liesbeth.

Of ‘De Matroos in de Doos’ een vervolg gaat krijgen is nog niet bekend, maar wat wel al zeker is, is dat Daphne Dekkers een vervolg op het boek heeft geschreven. “Marijn in de Woestijn is een zelfde soort reis maar dan in het oude Egypte met Farao’s en Mummies. Op 23 september komt dat boek uit dus wie weet komt er na de waterproductie wel de zandproductie”, aldus Daphne.
Wil je meer informatie over ‘De Matroos in de Doos’ of de volledige speellijst bekijken, ga dan naar http://www.theaterterra.nl

03 September 2007
N.v.t.
Harderwijk
Dolfinarium
http://www.theaterterra.nl
matroos in de doos, theater terra, daphne dekkers, kikker, kleine ezel, dolfje weerwolfje