Reportage

De musicals van de toekomst

Op 1 februari presenteerde Stage Entertainment haar meerjarenplan 2010-2013 aan haar medewerkers en relaties. Naast MusicalWorld.TV's gefilmde impressie nu ons officiële verslag: The best of times is now...

The best of times is…now!
In de Theaterfabriek te Amsterdam maakte Stage Entertainment haar meerjarenplan voor de periode 2010-2013 bekend. Gisteren meldde Musicalworld de nieuwe producties in Nederland voor de komende jaren al in een nieuwsbericht. Nu volgt een uitgebreider verslag.

Titelkeuze, kwaliteit en inhoud waren de kernwoorden van het betoog van Erwin van Lambaart, Algemeen Directeur van Stage Holding Nederland. Ook Stage Entertainment is in 2009 geraakt door de economische crisis en heeft noodgedwongen moeten bezuinigen op de diverse uitgaven, waaronder ook de personeelskosten. Van Lambaart buigt echter Cruijffs “elk nadeel heb zijn voordeel” om tot “elke crisis biedt ook mogelijkheden”. Het bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijke internationale speler, gaat vooralsnog niet verder uitbreiden naar nieuwe landen. Momenteel is Stage Entertainment actief in Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Rusland en de Verenigde Staten. CEO Henk Kivits legde uit dat eerst geprobeerd wordt de huidige positie te consolideren. Daar waar zich mogelijkheden voordoen zal geprobeerd worden uit te breiden.

Spanje en Duitsland
Ondanks dat de effecten van de crisis ook in Nederland voelbaar waren, heeft de thuismarkt van het bedrijf zich relatief goed staande weten te houden. De succesvolle reisproducties Ciske de Rat en Joseph, die beiden eindigden op een vast plek in respectievelijk Scheveningen en Utrecht, hebben in belangrijke mate hieraan bijgedragen. In Spanje en Duitsland hadden de effecten meer impact. In Madrid, waar het bedrijf twee theaters runt, is de werkeloosheid inmiddels opgelopen tot 20%. Met de nodige gevolgen voor de bezoekersaantallen van dien. In Duitsland stortte de traditionele kerstverkoop in. Men was gewend dat onze Oosterburen elkaar massaal tickets kado gaven voor het jaar erop. Dat bleef ditmaal achterwege; men beslist veel meer last minute om naar een voorstelling te gaan.

Toch blijft Duitsland verreweg de belangrijkste afzetmarkt voor het bedrijf. Daarom worden in dit land ook als enige, naast thuisland Nederland, orginele producties uit eigen stal op de markt gebracht. Na de Udo Jurgensmusical Ich war noch niemals in New York, zal dit het komend jaar Hinterm dem Horizont zijn. Exact 20 jaar na de val van de Berlijnse muur, zal deze musical met muziek van rocklegende Udo Lindenberg, op de plek waar vroeger de muur stond (Potsdammer Platz) haar wereldpremière beleven. Het project Wind of Change (Scorpions) blijft vooralsnog in de ijskast staan. Desgevraagd zegt Henk Kivits hierover dat men in het creatieve proces nog niet tot een bevredigend eindproduct heeft kunnen komen.

Op de volgende bladzijde de geplande producties voor Nederland en de samenwerking met M-Lab.

01 February 2010
Overig
Amsterdam
Theaterfabriek
http://www.musicals.nl
stage entertainment, joop van den ende, erwin van lambaart, freek bartels, koen van dijk, meerjarenplan, 2010-2013, simone kleinsma, john vooijs, jamai loman, stanley burleson