Interview

De superheld in Karel Simons

Het afgelopen half jaar heeft Karel Simons de superheld in zichzelf mogen ontekken. Hij werd gecast voor de rol van Robin in het megaspektakel Batman Live. Aankomend weekend staat deze show in de Rotterdamse Ahoy en Musicalworld sprak met Karel over deze productie.

Batman Live, kun je me iets vertellen over de show
Karel:Het is in de eerste plaats geen musical want er wordt niet in gezongen. Het is een ongekend groot spectakel met vuurwek, acrobaten, trapeze, gevechten en uiteraard de Batmobiel. Het wordt natuurlijk niet voor niets in zo’n grote arena opgevoerd, die ruimte hebben we echt wel nodig.
Maar gaat het dan ook echt de hele arena rond, staat het podium bijvoorbeeld in het midden van de zaal?
Karel: Nee, het is voornamelijk een heel groot podium waar mensen van boven en onder op en af komen. Er gaan ook wel een aantal personages de zaal in maar niet heel veel. Het is dus wel een voorstelling waar je gewoon naar kijkt en er is geen publieksparticipatie. Het is meer een ‘toneelstuk / circusvoorstelling’.
Het is dus geen musical , er wordt niet in gezongen maar wordt er wel een verhaal verteld?
Karel: Jazeker, het is het verhaal van hoe Dick Grayson Robin wordt.

Hoe ben jij bij deze productie terecht gekomen?
Karel: Ik heb in Mamma Mia en La Cage aux Folles gespeeld en daar werkte ik met Nicola Treherne en zij was ook regie assistente voor Batman Live en ze zochten een Robin. Die moest niet al te groot zijn, acrobatisch zijn en zij wist van mijn martial arts verleden en toen vroeg ze of ik wilde auditeren. Dat heb ik toen gedaan, ben naar Engeland gegaan en toen had ik zomaar een baan.
Maar het heeft er ook even om gehangen of je de rol wel zou gaan doen. In eerste instantie niet, maar toen ineens toch weer wel. Vanwaar de twijfel?
Karel: Dat was mijn eigen keuze want ik vond het toch wel heftig om zolang weg te gaan. Ik vind dit werk heel erg leuk en ik hou ook enorm van het vak maar het was het voor mij niet waard om mijn familie zolang te moeten missen. Natuurlijk is het een hele grote kans en gaaf om zoiets te mogen doen maar ik zag mezelf niet voor een jaar weggaan, En misschien nog wel langer dan een jaar want daar werd ook over gesproken. Ik zou mijn familie enorm gaan missen. Maar uiteindelijk is het wel heel mooi uitgepakt want er was ook nog een alternate plek . Omdat de show fysiek erg zwaar is zijn er dus 2 Batmans en 2 Robins en heb ik het afgelopen half jaar dus de helft van de voorstellingen kunnen spelen.

En hoe bevalt deze nieuwe vorm van theater? Je zit nu weer meer in de martial arts hoek dan in de musicalhoek
Karel: Ja, dat past als een oude jas. Ik doe dat al vanaf mijn 8e, ik trainde 6 dagen per week 3 uur per dag dus dat zit zo in mijn lijf. Dat is ook het enige waar ik me zeker over voel zo van ‘dat kan ik wel’. Het was ook wel lekker om dat weer te mogen doen. Ik had dat bij ‘Brief voor de Koning’ ook, daar mocht ik zwaardvechten enzo en dit soort dingen vind ik toch wel het allertofste om te doen.
Wat voor andere special skills heb je moeten leren voor deze voorstelling?
Karel: We hebben circustraining gehad dus we zijn flink aan het acrobatieken geweest en het is in het Engels (Amerikaans). Mijn engels is best goed omdat we in Nederland ook veel met Amerikanen werken, maar om dat Amerikaanse accent goed te krijgen was wel even hard werken, maar goed , dat was ook zo voor de Britse castleden.
Je hebt dus ook wel tekst, het is niet zo dat een voice over het verhaal vertelt en jullie beelden het uit
Karel: Nee, en dat is ook wel het toffe aan de voorstelling. Toen mij verteld werd dat deze show zou komen had ik namelijk het idee dat het een soort Cirque du Soleil achtige show zou gaan worden. Maar tijdens de audities werden ook scenes gedaan en ik kon me nog niet helemaal voorstellen hoe dat zou gaan werken in zo’n grote arena. Ook omdat er hele intieme scenes inzitten maar die werken dus erg goed. Ik denk dat het komt omdat er ook met een enorm projectiescherm / ledwall gewerkt wordt en dat helpt ook mee. En de muziek is een soort van soundtrack wat het verhaal ook goed ondersteund.
Is de show trouwens voor de Ahoy vertaalt naar het Nederlands?
Karel: Nee, het is gewoon in het Engels maar er is wel boventiteling en er is een verteller die tussen de scenes door vertelt wat er gebeurd is en gaat gebeuren.

In wat voor stijl moeten we de voorstelling zetten. Batman heeft verschillende stijlen, de eerste films met Michael Keaton en nu de 2e reeks met Christian Bale welke toch meer duister zijn dan de eerste filmreeks
Karel: Het houdt heel goed de balans tussen de Tim Burton films met Michael Keaton als Batman, die zijn wel duister maar ook voor kinderen geschikt. Dat hebben Batman Begins en the Dark Knight weer niet (met Christian Bale als Batman red.). Wat wij veel terugkrijgen van het publiek en van de fans, want in Engeland zijn er nogal wat Batman fans, dat het goed de balans houdt tussen ‘leuk voor kinderen maar niet kinderachtig voor volwassenen’.  Jim Lee, die een aantal van de strips heeft getekent, heeft ook het artwork voor deze voorstelling gemaakt dus die realistische stijl zit er wel in. De voorstelling gaat dus wel over echte mensen.

Er zijn een aantal van dit soort grote Arena shows in de wereld onder andere War of the Worlds en First Night Star Wars a musical Journey, zie je jezelf in de toekomst nog eens in zo’n mega spectakel staan?
Karel: Als er ooit iets heel gaafs op mijn pad komt zal ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen,  maar zo heb ik het de afgelopen 7 jaar sinds ik ben afgestudeerd altijd gedaan. Ik doe wat ik leuk vind en ik laat me niet leiden door wat persé goed is. En dat is met Batman ook, ik geniet ook echt van elke voorstelling die ik doe want zoiets komt waarschijnlijk niet meer op je pad. Daarnaast ben ik nu ook op een punt dat ik niet meer altijd die jonge jongen kan spelen. Bobby C, de rol die ik hierna in Saturday Night Fever ga spelen, zal een van de laatste rollen zijn waar ik er nog mee wegkom dat ik een jong iemand speel want op een gegeven moment is dat niet meer geloofwaardig.
Toch ben je wel het type voor Robin, zeker als je je kostuum aanhebt, dan staat daar gewoon Robin
Karel: Ja dat klopt, dat is ook wel de reden dat ze me hebben aangenomen. In de comics heeft hij donker haar en donkere wenkbrauwen en is het een beetje een streetkid. Het is ook wel een jongensdroom die uitkomt om deze rol te mogen doen. Als ik mijn kostuum aantrek dan moet ik altijd even naar mezelf kijken zo van ‘kijk mij nou even staan’.

Je hebt de afgelopen 7 jaar in veel verschillende voorstelling gespeeld. Even een korte terugblik
Pietje Bell Dat was mijn 1e voorstelling. Ik weet nog zo goed dat ik op de Frank Sanders Academy zat en dat ik in het 1e jaar dacht ‘als ik ooit 1x in een productie mag staan en alle theaters een keer mag zien dan is het me gelukt’. En toen ging ik Pietje Bell doen, ik had 13 kostuums dus ik was me alleen maar aan het verkleden om verschillende rollen te kunnen spelen. Echt te gek want het was gewoon een hele goede ervaring.
Wat Zien Ik?! Een hele toffe voorstelling omdat die rol (Lucas red.) voor mij geschreven was. Wat wel vreemd was is dat ik in de show alleen maar Hilke (Bierman red.) zag. Dat maakte het een beetje een eenzame voorstelling want als de rest op het toneel was, stond ik in de coulissen naar hen te kijken. Maar ik kon in mijn nummer ‘Zwart Wit’ wel laten zien wat ik qua dans in huis had.

 

06 December 2011
N.v.t.
Amsterdam
de Balie
http://www.batmanlive.nl
karel simons, batman, saturday night fever, la cage aux folles, mamma mia, musical, martial arts,