Achtergrond

De Zorro Chat….week 3

De derde week Op Zoek naar Zorro zorgde voor een letterlijk ontplofte chatbox, grote woede, tranen en ongeloof. Voor onze ogen ontwikkelde zich een drama der favorieten….een heerlijke avond OZNZ dus!

De ZORRO chat WEEK 3. Kort door de bocht? Jazeker. Genuanceerd? Helemaal niet. Beledigend? Soms…. Maar wellicht kun jij volgende week zorgen voor meer nuance. Log in en chat mee!

De heren begonnen met een mash up van “I Kissed a Girl” en “Only Girl in the World” en meteen was duidelijk dat het vanavond een moeilijke avond zou worden. De vocalen waren minder knallend dan de vorige weken, de danspasjes wat onzeker en Kim-Lian van der Meij was domweg vals. Wat deze mash-up met Zorro te maken heeft bleef onduidelijk. De jury werd geïntroduceerd en het was opvallend dat het publiek steeds kleurrijker en fantasievoller wordt. Zo had nu iemand het lumineuze idee opgevat om met een oogpotlood STEM RUUD 5200 op haar voorhoofd te schrijven. Dat was in idee wellicht beter dan in daadwerkelijke uitvoering.

MARIJN opende het bal en zong John Legend’s “Ordinary People”. Hij begon relaxed zittend op de trap en wist ook staand niet veel opwinding te veroorzaken….nou ja, misschien dan alleen bij Pia. Na zijn knallende optreden van vorige week was het wat braaf, maar wel heel zuiver en integer. Marijn kreeg een mooie kritiek van Erwin, die aangaf dat Marijn gegroeid was en “magneetwerking” had. Willem vond het te hard. Tja…. La Nijholt wordt voorspelbaar.

TOMMIE moest in een stelling van steigerpijpen (kosten noch moeite worden gespaard door de AVRO…) aan de bak met “Cool” uit West Side Story en deed een uitstekende auditie voor de rol van…..nou ja….Tony. Hij danste heerlijk en had mooie blikken naar de camera. Lefgozerig en strak. Maar een Zorro? Kim-Lian ging kritisch doen (de enige keer van de avond overigens…veel nieuws had ze niet in te brengen) en beschuldigde Tommie van maniertjes.

DENNIS DE GROOT kreeg voor de tweede maal de opdracht om NIET in de camera te kijken tijdens zijn nummer. “You Don’t Know” van Milo was gevoelig en Dennis mocht niet van de barkruk komen en keek strak in de verte naar…….nou ja…de verte. Hij was daarbij gekleed in een spuuglelijk bloemetjesgordijn, maar wist de schade vocaal beperkt te houden. Zijn stem is klein, maar wel zuiver. Van Lambaart gaf een stevige kritiek, vooral gebaseerd op het feit dat zijn ogen het verhaal nog niet vertelden. Tja, daar kon Dennis de Groot met deze regieopvatting niet zoveel aan doen. “Stem niet op Dennis de Groot” leek zijn boodschap. Dat werkt meestal averechts bij het Nederlandse publiek. Nijholt had het over zijn “hulpeloze handjes…”.

MISCHA begon op zijn knieën (een uitstekend standje volgens enkele chatters…) en gooide zijn ziel en zaligheid in “Waarom Ben ik Hier”  uit Joe. De lichttechnici presteerden het om Mischa tijdens zijn nummer geen moment echt goed in het licht te laten staan. Zijn performance was de beste uit zijn reeks, maar het voelde allemaal nog niet makkelijk. Willem gaf kritiek op zijn nuancering en daar sloeg hij eigenlijk de spijker op zijn kop.

DENNIS TEN VERGERT vertolkte het nummer waar de chatters het meest benieuwd naar waren: “I’m Alive” uit Next to Normal”. Hij begon achter de jury (altijd gevaarlijk) en zette een nasale en hijgerige performance neer die diep teleurstelde in de chatbox. Volgers op Twitter wisten te melden dat Dennis ziek was geweest afgelopen week en dat was te merken. En voor welke rol stond hij nou eigenlijk auditie te doen? Een Gabe (uit Next to Normal) leek hij definitief niet en of hij zich met dit onbekende nummer een plek in de volgende ronde bezorgde viel nog af te wachten. Willem vond dat Dennis met zijn kokette heupen te hard inzette en miste inleving en betekenis.

ROMAN zong “Alsof je Bij me Bent” in duet met zichzelf op de videowall. Frits Sissing vertelde vooraf dat hij dit ook op de begrafenis van zijn vader had gezongen en dat Roman hier een zeer emotionele vertolking neerzette staat buiten kijf. De laatste noot kwam er niet uit, maar het vechten tegen de emoties was mooi om te zien. Zijn performance kreeg van Nijholt zware kritiek: er had niet over Roman’s privé leven verteld mogen worden, daar heeft het publiek geen reet mee te maken. Ware woorden volgens de chatters, maar Pia sprong nog voor Roman op de bres door te zeggen dat het de beslissing van het team was het zo te doen en niet van Roman. Deze stond te grienen bij de telefoonnummers en is vast bedolven onder sympathie sms’jes.  Maar het was WEL zijn beste performance tot nog toe.

KELVIN had zich ook al niet goed geschoren vanavond (de trend lijkt niet te stoppen!)voor een lichtblauwe vertolking van “Mack the Knife” uit de Three Penny Opera van Brecht. Het was allemaal wel aardig met een gordijntje, lichtblauwe dames en blazers en zo, maar na de emotionele vertolking van Roman maakte het niet veel indruk. Het had weinig swing en was voorbij voor je er erg in had.  Erwin noemde het “helemaal niet slecht”….nou dan weet je het wel. Willem zag vooral Kelvin de choreografie uitvoeren in plaats dat hij de song beleefde.

Knuffelkandidaat JEROEN moest voor het eerst serieus aan de bak met de draak “Je Vernielt Me” uit Notre Dame de Paris. Hij mocht het steigerpark niet verlaten en leek opgesloten in een gevangenis. Dit zou iets met de tekst van het nummer te maken kunnen hebben als we er iets van hadden kunnen verstaan. Je vernieuwt me? Zonder glimlachen naar de camera maakte Jeroen toch een stuk minder indruk. Pia had respect voor Jeroen, hij groeit in snel tempo, maar had het nummer beter moeten opbouwen en de woorden moeten loskoppelen. Ware woorden!

RUUD sloot de rij met “Kiss from a Rose” van Seal. Geen danseressen, geen steigerpijpen; gewoon Ruud in spijkerbroek en donkerblauwe blouse blanco op het podium.  Een verademing na alle poespas. Hij zong het nummer sterk en doorleefd en maakte vanavond misschien wel de meeste indruk. Hij deed de stoel van Kim-Lian trillen, maar zij vond de performance iets te veel binnen de lijntjes. Willem vond dat hij erbij stond als een zoutzak en gaf hem een lesje “staan als Zorro”. Van gene gingen een aantal chatters achter de bank zitten.

En toen was het pauze… De chatbox begon rare kuren te vertonen, iedereen werd er door het systeem subiet uitgegooid en mensen verschenen met een gloednieuwe chatnaam op de lijst. Heel verwarrend en frustrerend, maar toen de uitslagshow begon leek de zaak weer enigszins stabiel. Dus zagen we de Zorro’s gezamenlijk “Release me” zingen met de sjaals weer prominent om de kokette heupen. Weer geen woord van de jury over deze performance, waar Jeroen en Tommie toch duidelijk opvielen. De Zorro’s hadden als missie deze week een cursus schermen. Hadden we dat op oudejaarsavond ook al niet gezien?

Voor we er erg in hadden stonden de mannen weer op de trap. Zit er eigenlijk wel een echt geschikte Zorro kandidaat tussen? Volgens de jury wel. Erwin en Kim-Lian gaven hun stem aan Roman; Pia koos onverwacht voor Jeroen, die ze prees voor de grote stap die hij vanavond zette. Maar wat deed het Nederlandse publiek? Vele namen schoten op de chat voorbij, maar eigenlijk had helemaal niemand gedacht aan Marijn. Dennis ten Vergert leek ons ook veilig, al waren er mensen die waarschuwden voor zijn matige performance van een onbekend musicalnummer. Dat was Sandor ook al eens fataal geworden. De chat ontplofte bijkans toen duidelijk werd dat twee favorieten het tegen elkaar moesten opnemen in “Zeg dat het niet Waar is” uit Blood Brothers. De heren leken overvallen door de sing off en waren niet erg tekstvast. De spanning steeg op de chat tot ongekende hoogte: deze twee heren hoorden hier niet te staan in deze fase van de zoektocht. Maar Nijholt moest een keuze maken en baseerde zijn motivatie vooral op de opgaande lijn die hij de afgelopen weken bij een kandidaat had geconstateerd. Iedereen herinnerde zich de knalperformance uit week 1 en de tegenvallende optredens daarna van Dennis ten Vergert en het werd dus Dennis die het strijdperk moest verlaten. Hij leek aangeslagen, boos, teleurgesteld en gooide tijdens het eindnummer zijn sjerp woedend weg. Wel maakte het slotnummer (waarvan we nog steeds niet weten waar het vandaan komt) voor het eerst ECHT indruk en het maakt nieuwsgierig naar Dennis’ vertolking van Erik in Soldaat van Oranje (wat overigens een VEEL interessantere rol is dan Zorro…).

De chatbox hield er na deze shocker definitief mee op. Er viel niet meer in te loggen, waarschijnlijk vanwege te veel verkeer. Dus alle musicalvriendjes en vriendinnetjes moesten dit grote leed eenzaam verwerken. Jammer, want er viel genoeg te bepraten. Wie is nu favoriet? Staat er wel een Zorro tussen? En wordt er wel veel gestemd, of wordt deze competitie beslist door een enthousiast sms-ende schoolklas? Volgende week een nieuwe ronde, met hopelijk minder technische problemen. Je vindt de chatbox door in te loggen op de site en de link te volgen naar de Zorro special links boven. Tot dan!

15 January 2011
N.v.t.
Zorro, Op Zoek naar Zorro, Avro, Frits Sissing, Tommie Christiaan, Roman van der Werff, Dennis Ten Vergert, Dennis de Groot, Marijn Brouwers, Mischa Kiek, Kelvin Wormgoor, Ruud van Overdijk, Jeroen Dekkers, Jacco Plooijer, Kim Liam van der Meij