Recensie

Don’t stop till you get enough

In 2006 was de voorstelling ‘ Thriller Live’ al op het Londense West End te zien. En op 5 september 2007 startte er een Nationale tour langs alle grote theaters in Engeland.

Nu, in het voorjaar van 2008, krijgt Nederland alvast een voorproefje van het spectakel wat in september en oktober in de reprise gaat.

Als je denkt aan Michael Jackson en aan ‘Thriller’ dan ontkom je er niet aan terug te denken aan het geweldige album uit 1982. In totaal zijn er rond de 100 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en dat maakt ‘Thriller’ het best verkochte album ooit. Een voorstelling met de titel ‘Thriller Live’ kan je dan ook behoorlijk op het verkeerde been zetten. Want wie denkt het volledige album op het podium te zien gaan krijgen heeft het mis. Maar moet je je dan bedrogen voelen als je voor deze voorstelling een kaartje gekocht hebt? Absoluut niet!!

‘Thriller Live’ is een homage aan de imposante carrière van Michael Jackson. Als 11 jarig jochie verbond hij zich samen met zijn broers aan het Motown label. The Jackson 5 was geboren en Michael werd van de ene op de andere dag een ster. Een logische keuze dus dat de voorstelling met een blok Jackson 5 begint waarin alle grote hits voorbij komen.  Aan Dominic Smith de eer om de jonge Michael neer te zetten en dat doet hij zeer goed. Met name met het nummer ‘ Ben’  weet hij de gevoelige snaar te raken. Na de begin jaren van the Jackson 5 worden we meegenomen naar het disco tijdperk eind jaren ’70. Met nummers als ‘Shake your Body’ en ‘Blame it on the Boogie’ kun je gewoon niet stil blijven zitten in je stoel en de sfeer voor de avond is gezet.
Langzaam verschuift de voorstelling naar Michael zijn solo carrière waarin de populaire disco-achtige nummers van zijn 1e solo album ‘Off the Wall’, zoals ‘Rock with You’ en ‘Don’t stop till you get Enough’ mogen natuurlijk niet ontbreken.

Een van de meest verrassende elementen in deze voorstelling is dat de nummers niet per definitie door negroide mannen gezongen worden. In totaal zijn er 4 solisten waarvan 1 dame, Hayley Evetts, en 1 rocker, Peter Eldridge. Dat zorgt ervoor dat sommige nummers net even een andere touch krijgen dan het origineel.  Het nummer ‘All of my Life’ wordt bijvoorbeeld door Peter gezongen waardoor het meer op een rockbalad lijkt en meteen een stuk intenser overkomt.

In de 2e acte krijgen we het recentere werk van Jackson te zien waardoor er een belanrijk contrast ontstaat met de 1e acte. Jackson ontdekte namelijk de wereld van MTV en maakte rondom zijn nummers heuse mini-films als videoclips. Een aantal komen hiervan voorbij in de 2e acte wat de voorstelling meteen een stuk theatraler maakt. Hoogtepunten zijn absoluut ‘Smooth Criminal’, ‘Dangerous’ en uiteraard ‘Thriller’. Danser en choreograaf Ricko Baird mag hierin de energieke Jackson neerzetten. Geen onbekend persoon voor Baird aangezien hij in het verleden met zowel Michael als zijn zus Janet heeft gewerkt. Hij heeft dus van de Maestro mogen afkijken en als je niet beter weet, dan zou je zweren dat het Jackson zelf is die op het podium staat.
Naast de solisten is er ook nog een ijzersterk en zeer energiek ensemble op het podium te zien. Met name in de 2e acte zijn ze bijna continu op het podium en geven ze een behoorlijk knap staaltje strakke dans weg.

Voor de die-hard fans is deze voorstelling een absolute must, maar voor de ‘niet specifieke fan’ is deze show een zeer herkenbare en swingende avond uit. Je zult jezelf verbazen hoeveel nummers je mee kunt zingen en stil zitten kun je wel vergeten.

24 April 2008
Première
Amsterdam
Heineken Music Hall
http://www.thriller-live.nl/
thriller, michael jackson, amsterdam, heineken music hall, popstar, jackson 5, theater, joop van den ende