Perspresentatie

Een nieuw musicalconcert in aantocht

Op dinsdag 22 november werd in het Concertgebouw in Amsterdam gepresenteerd wat hét musicalspektakel van 2012 moet gaan worden: Musical Classics.

Terwijl de afwachtende pers nog maar net is gaan zitten wordt het men getrakteerd op het eerste nummer uit de Lion King. Op het podium van de Kleine Zaal staan 3 zangeressen, die oplettende tv-kijkers herkennen als ‘Sway’ uit X-Factor, en achterin staat een enorm koor. Nog voordat er vertelt wordt wat er te verwachten valt, zijn de verwachtingen al hoog gespannen want wat klinkt dit nummer met al die stemmen prachtig!

Frits Sissing is de presentator van zowel het event als van deze middag. Frits vertelt over het ontstaan van de musical vanaf de Amerikaanse revue’s tot aan het beginpunt van de rijke Nederlandse musicalgeschiedenis, My Fair Lady.
“ Inmiddels,’ zo stelt Sissing, “ telt Nederland mee in de internationale musicalwereld. En dit mede dankzij de fantastische acteurs en actrices die Nederland rijk is. Een aantal van hen zullen op 30 maart in Ahoy hun opwachting maken.” Maar wat valt er verder te verwachten behalve zingende musicalsterren in Ahoy? “Ahoy zal omgebouwd worden tot een ware musicalarena. Het podium zal in het midden komen zodat iedereen het goed kan zien. Ook zullen een symfonisch orkest en een groot koor hun opwachting maken. En de fine fleur van de musicalwereld.”
Middels een filmpje worden de namen onthuld: Pia Douwes, Henk Poort, Linda Wagemakers, Nurlaila Karim, Marjolein Teepen, Tony Neef, Joke de Kruif, Brigitte Heitzer en Renée van Wegberg. Ook weet Sissing te vertellen dat de organisatie druk bezig is om nog meer grote namen aan zich te kunnen verbinden.
Behalve deze hele rij met musicalnamen worden er ook artiesten bekend gemaakt die een gastoptreden zullen verzorgen; Lee Towers, Anita Meijer, Willeke Alberti en Los Angeles the Voices.

Dan is het de beurt aan de artiesten om te laten zien, en vooral te laten horen, waarom juist zij uitgekozen zijn voor dit grote nieuwe project. Tony Neef en Linda Wagemakers mogen als eersten laten zien wat een compliment het is om bij de classics te horen. Ondanks dat ze al een keer of 700 ‘De Laatste Nacht’ met elkaar beleefden weten ze nog steeds te overtuigen.
Afgezien van Tony en Linda zijn alle artiesten, behalve Pia Douwes en Henk Poort, aanwezig. Tony vertelt dat hij dolgraag Bohemian Rhapsody te horen zou brengen de 30ste maart. Marjolein Teepen, die dit nummer tot voor kort nog avond aan avond zong, is minder stellig met haar keuze: “ Het enige wat ik over dit alles kan zeggen is.. WOW, ik mag hier aan mee doen!”
Joke de Kruif weet al wel wat ze graag ten gehore zou brengen. “Een duet met Pia! En met Henk.. En met Tony! En met alle vrouwen samen een nummer zingen zou ook heel mooi zijn!” Waar Joke keuzes te over heeft weet Brigitte nog helemaal niet wat ze kan verwachten en zou willen doen. Gekscherend roept ze dat ze een liedje uit Mary Poppins wil doen. “Maar dat is een grapje hoor!” Ook Renée van Wegberg is nog beduusd van de grootsheid van het project. “ Ik vind het zo bijzonder dat ik straks met 55 man orkest mag optreden.” Voordat Nurlaila Karim het laatste optreden van de dag weggeeft mag ook zij haar voorkeur nog uitspreken. Frits Sissing bekent dat hij graag Nurlaila nog eens iets uit The Wiz zou horen zingen. Nurlaila sluit zich hier vol enthousiasme bij aan. Ook vertelt Sissing nog dat er op de website gestemd kan worden op de nummers die het publiek graag wil horen.
Daarna geeft Nurlaila een ronduit prachtige versie van “The Gods Love Nubia” weg. Het is dan ook te hopen dat het castingteam van Sister Act in de zaal zit komende maart want samen met het koor bewijst Karim hier dat gospel in haar natuur lijkt te zitten.

Terug naar de orde van de dag. Na een oorverdovend applaus neemt Frits Sissing het woord om meer te vertellen over de praktische zaken aan dit concert. “Over 24 uur gaan de kaarten in de verkoop. De zaal zal in categorieën verdeeld worden en voor al deze plaatsen zijn kaarten te krijgen via Ticketpoint. Maar, er is ook nog iets speciaals. Zo komen er ‘Diamond Seats’ in de verkoop. Deze zijn alleen te krijgen via VakantieVeilingen.nl” Frits vertelt ook wat deze kaarten inhouden. “Met deze kaarten heb je recht op mooie extra’s. Je hebt de beste plaatsen, je komt binnen over de rode loper en misschien is er wel zoiets als een ‘meet and greet’.”

Tijdens de interviews met de artiesten blijkt dat het project echt ontzettend nieuw is. Waar Brigitte Heitzer vooral eerst even wil kijken wat het project toelaat voordat ze keuzes durft uit te spreken,zit Tony Neef al vol met plannen om tijdens zijn meeting met het creatieve team te vertellen. “ Er komt ook een Hazes-musical aan. Het lijkt me heerlijk om een Hazes-medley te mogen doen!” Op de vraag of hij niet bang is voor zijn eeuwige Saigon-repertoire antwoordt hij lachend; “Ik zou beledigd zijn als ik die nummers niet zou mogen zingen. Dit zijn wel de nummers waar ik zoveel aan te danken heb.” Ook is bij hem er geen angst voor de stemcampagne uit het publiek. “Ik ga de mensen stiekem een beetje sturen in die stemcampagne. In de filmpjes voor op de website vertel ik al een beetje wat ik graag zou willen doen.”

Degene die alles weet over het hoe en wat van dit concert, is muzikaal leider Maurice Luttikhuis. “Frits zei daarstraks dat dit concert mijn idee is. En eigenlijk klopt dat ook wel een beetje, hahaha! Nee, het idee komt wel een beetje bij mij vandaan. Ik heb 20 jaar lang met musicalartiesten gewerkt, dus de contacten waren nog wel aanwezig.” Het idee van Luttikhuis komt voort uit de goede vocalisten die er in musical-Nederland rond lopen maar die vergeten worden. “ Zo iemand als Nurlaila Karim. Die is minstens zou goed als mensen die alleen bekend staan om hun zangstem. Ik vind dat dit te veel vergeten wordt.” Musicalfans kennen het gegeven van een musical-concert in Ahoy al langer. Zo was er eerder ‘Musicals in Ahoy’ wat een jaar of zes terug ter ziele ging. “Het grote verschil? Musicals in Ahoy was nodig voor de promotie van de musical in Nederland. Veel van de nummers die daar gedaan werden waren ook uit producties die op dat moment te zien waren. Nu zijn het allemaal klassiekers. Nederland hoeft geen kennis meer te maken met musical. Ik vind het nu juist leuk om nummers uit musicals zo groots te brengen en te zorgen dat ze, zonder decor en dergelijke, overeind blijven. Zoiets als ‘Empty Chairs and Empty Tables’ uit Les Miserables is voor een concert als dit veel te dramatisch. Ik moet nog met elke solist om de tafel gaan zitten maar voor mij staat vast een groots opgezette Bohemian Rhapsody te laten horen en Renée van Wegberg ‘Defying Gravity’ te laten zingen. Hoewel Wicked natuurlijk geen standaard klassieker is.”
Ook weet Luttikhuis iets te verklappen van wat niet op het podium vertelt werd. “Ja, we hebben een optie voor meerdere avonden. We hopen natuurlijk dat het aanslaat en dat veel mensen dit concert zullen bezoeken. En met een beetje geluk wordt het een jaarlijks terugkerend feestje!”

De komende weken zal er stukje bij beetje steeds meer informatie komen over dit concert. Op de website van het event zullen ook filmpjes worden gezet waar nieuwtjes zullen worden vertelt maar we ook meer van de artiesten zullen zien.

22 November 2011
Overig
Amsterdam
Concertgebouw
http://www.musicalclassics.nl
Tony Neef, Brigitte Heitzer, Marjolein Teepen, Joke de Kruif, Renee van Wegberg, Frits Sissing, Nurlaila Karim, Linda Wagemakers, Pia Douwes, Henk Poort, Musical Classics, Marcel Luttikhuis