Musicalreport

Een vrolijk dr. Seuss avontuur in Den Haag

Een vrolijk feestje; dat is Seussical the Musical. Het verhaal van de olifant Horton, en de maffe Kat in de Hoed wordt vol energie gespeeld door NME - Kids on Tour.

Een andere bemensing, een andere show, maar wel dezelfde titel. Na het succes van de opvoering van vorig jaar van Seussical the Musical door de (toen) eerstejaars DAPA-studenten is het ditmaal de beurt aan de NME-Kids on Tour groep om de verhalen van Dr. Seuss tot leven te brengen op het podium. Wederom is de verkorte versie van de Broadway-show het uitgangspunt, in Amerika doorgaans Seussical Jr genoemd; een stuk dat meestal als eenakter gespeeld wordt, maar in deze versie is er een pauze ingelast, op een leuk gekozen moment. Deze junior versie heeft een vertelling waar de bochten wat korter worden genomen, en sommige gedragingen eigenlijk net te weinig uitleg krijgen (zoals het raadsel waarom de kangoeroe zo zuur reageert), maar in zijn geheel genomen wel een erg vlotte en swingende show oplevert.

Zo pakt het ook dit keer weer uit. Het enthousiasme straalt er vanaf, en de karakters worden, zoals het hoort, lekker groots gespeeld. Het meest ongrijpbare karakter is natuurlijk de Kat in de Hoed, verteller van het verhaal van Horton, maar ook (zoals in Blood Brothers) een manipulator van de vertelling. Zo schrijft hij toehoorder Jojo in het verhaal, als zoon van het burgemeestersechtpaar van de Who’s, en is hij zelf bijvoorbeeld de dokter die Gertrud haar uitbundige staart geeft. Het contrast met de slome lobbes Horton kan niet groter zijn. De olifant laat zich voor het karretje van anderen spannen, en is het slachtoffer van pesterijen. Het is vooral zijn verhaal wat in de voorstelling wordt verteld. Hoe hij een pluisje vind, waar geluid vandaan komt. Hoe hij dit pluisje op een klaverblad bij zich draagt, maar dit door de apen laat afpakken. Dat hij het vervolgens in een immens klaverveld moet zien terug te vinden, totdat hij voor het karretje van Mayzie laat spannen. Deze vogel wil op vakantie, en laat Horton even op haar (onverwachte en ongewenste) ei passen, om vervolgens niet meer terug te keren, zodat Horton met ei de herfst en winter door moet komen. En dan is er nog meer onheil op komst. Daardoorheen speelt het verhaal van Gertrude McFuzz, een vogel die stapelgek is op Horton, maar ook lijdt onder haar staart die maar uit één veer bestaat. Ze denkt dat Horton haar daarom niet ziet, en besluit een dokter om hulp te vragen.

Zoals eerder gemeld is het een lekker energieke show, waar de cast volledig in kan losgaan, en dat ook vol overgave doet. Er wordt goed gedanst, en de koorpartijen klinken erg indrukwekkend. Er wordt leuk geacteerd, waarbij goed te zien is dat ze allemaal lekker in hun rol zitten. Opvallend zijn natuurlijk beide hoofdrolspelers: Daan van Dalen als de vreemde Kat en Joshua Polvliet als de goedzak Horton. Daan weet de mystiek en het bizarre van zijn karakter goed over het voetlicht te brengen, en weet met rare acties het publiek regelmatig te laten lachen. Hij weet in karakter zelfs de standaard-aankondiging (o.a. niet fotograferen etc) meteen al leuk te brengen. Joshua maakt dat je het wel te doen hebt met ‘zijn’ Horton. Myrthe van de Vuurst de Vries blijkt de sterkste zangeres van de groep, maar acteert ook goed als het verliefde vogeltje Gertrude. En dan is de ‘gewone jongen’ Jojo, die wordt geconfronteerd met hoed-dragende kat. Geteisterd door een baard in de keel klinkt het niet meer als vorig jaar, maar zijn energie maakt dat dit niet stoort. En het geeft de kat weer een extra grap.

Het podiumplaatje is mooi, met projecties die je onmiddellijk in de Seuss-sfeer brengen, en over het algemeen prachtige kostuums. Enige dissonant daarin is een aantal figuren wat met artistiek gescheurde panty’s rondloopt, en daarmee associaties oproept die niets met hun karakter te maken hebben, en bij deze jonge cast nogal ongepast zijn. Een gevalletje jammer (misschien nog wat aan doen), in een verder fraai geheel. De (bestaande) vertaling leunt wel erg op het Engels, en biedt wel ruimte voor verbetering, al wordt die ruimte doorgaans door de verkoopbureau’s helaas niet gegeven.

Wie de voorstelling wil zien kan volgend weekend (1-2 oktober) gaan kijken in het Koorenhuis in Den Haag. Op 17, 18 en 19 oktober keert de voorstelling dan weer terug, maar wel in een verkorte versie; een junior-versie van Seussical Jr dus eigenlijk.

Kaarten en meer informatie: http://www.harlekijn.nl

24 September 2016
Première
Den Haag
Het Koorenhuis
http://www.harlekijn.nl
suessical, Den Haag, NME Kids on Tour

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen