musical
Synopsis

Ieder jaar vindt in het Sprookjesbos het wonderlijke muziekfeest plaats met een grote wedstrijd. Roodkapje, Assepoester en zelfs Draak zijn druk aan het oefenen. Heks zet alles op alles om te winnen en geitje Benjamin wil vreselijk graag meedoen, maar…
Start > Producties > 2014 > Sprookje > Sprookjesboom de Musical een wonderlijk Muziekfeest
Over...

 
producent:
Efteling Theaterproducties (Fons Jurgens en Olaf Vughts)
jaar:
2014
duur:
60
pauze:
Nee
genre:
Sprookje
score:
3star


Een wonderlijk Muziekfeest in de Efteling


Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 27 sep 2014
Theater: Efteling Theater
Lokatie: Kaatsheuvel
Website: http://www.efteling.com
Auteur: Pascale de Meijere

De Efteling is alweer toe aan de derde Sprookjesboom-musical. Wederom is het een uur vermaak voor jong en oud met een Sound of Music sausje..

In het Sprookjesbos vindt jaarlijks het Muziekfeest plaats. Iedere bewoner uit het Sprookjesbos treedt op met zijn of haar instrument. Zelfs de bewoners die zich meestal niet van hun sociaalste kant laten zien doen mee. Zo blijkt Wolf viool te spelen, gaat Draak los op de trom en heeft Heks zelf een instrument gemaakt. Iedereen in het bos is druk bezig… Geitje Benjamin is ook druk met het Muziekfeest maar op een heel andere manier. Benjamin speelt namelijk geen instrument. Hij trekt zich terug in het bos en komt daar juf Lianne tegen. Juf Lianne is een muziekjuf die samen met haar klas verdwaald is geraakt in het Sprookjesbos. Juf Lianne laat Benjamin in zien dat iedereen zijn of haar belangrijkste instrument altijd bij zich heeft, namelijk zijn stem. Dit stemt het geitje hoopvol. Maar toch loopt het Muziekfeest niet helemaal zoals de bedoeling was. Als je benieuwd bent hoe dat komt moet je naar het Eftelingtheater!
De meeste castleden uit ‘Een wonderlijk muziekfeest’ zijn geen vreemden in het Eftelingtheater. Zo mag Janneke Iking de rol van Heks weer op zich nemen. Tjonge jonge, wat valt er nog te zeggen over de kwaliteiten van Iking in de Efteling? Ze is gewoon ontzettend goed! Janneke en de Heks zijn niet alleen door het slimme design van de poppen met elkaar vergroeid. Je ziet dat Janneke echt van ‘haar’ Heks is gaan houden en gaat lekker los als zij (en Heks) een solo mogen weggeven op de welluidende’ Kwabbedongetingel’ (het bijzondere instrument van Heks). Janneke voorziet ook Roodkapje van lijf en leden en doet dit ook goed. maar o wat is ze heerlijk als Heks!
Amy Galatá kennen we ook al als Assepoester en geitje Benjamin. Vooral Benjamin is veel te zien tijdens deze musical van Sprookjesboom. Benjamin heeft een aantal momenten waarop hij mag zingen en Galatá krijgt het voor elkaar om zelfs de solo van een geit zuiver te laten klinken! Benjamin heeft een sterkere vibrato dan Galatá’s Assepoester om te zorgen dat je hoort dat hij een geit is. Maar wonderlijk genoeg wordt dat nergens irritant.
Aan Thijs van Empel de eer om te zorgen dat niet alleen Draak en Wolf gaan leven maar hij neemt ook de rol van Klein Duimpje nog op zich. In tegenstelling tot de eerdere Sprookjesboom musical ‘Een gi-ga-gantisch avontuur’ heeft Duim hier een kleine rol. Dus heeft van Empel meer kans om te stralen met zijn Wolf en Draak. Zijn Draak is heerlijk vilein naar het klasje van juf Lianne en zijn Wolf laat een beestachtig goede persiflage op André Rieu zien. Ook Thijs is zichtbaar van zijn Draak en Wolf gaan houden en stort zich met tomeloos enthousiasme op het geven van een persoonlijkheid aan beide heren.
Ook Niels van der Gaarden heeft al eens eerder in de huid van diverse Sprookjesbos-bewoners mogen kruipen. Deze keer waagt hij zich aan zijn oude bekende Langnek en aan Ezel en Kabouter Ko. Drie verschillende karakters die hij alle drie heel anders invult. Langnek is de normaalste van het stel, Ezel is ietwat ‘gay’ en Ko is een echte oude man. Van der Gaarden wisselt, ogenschijnlijk zonder moeite, om de beurt deze drie karakters met elkaar af.
Een poppenspeler die beduidend minder zichtbaar is is Laura van Bentum. Hier en daar ondersteunt ze andere spelers, maar haar aandeel is vooral backstage. Aan de bewoners zijn drie heerlijke leuke, en helder zingende, handpoppen toegevoegd. Als er op het podium iets ingrijpend veranderd zingen Konijn, Eekhoorn en Specht de boel als een barbershop koortje aan elkaar. Hun jingle-achtige liedje blijft in je hoofd zitten.
De enigen die wel als mens in zicht zijn zijn juf Lianne en haar klas. Wieneke Remmers speelt de classy zangjuf die af en toe wel heel erg aan Maria von Trapp doet denken. Remmers stond nog niet zo heel lang geleden als Maria in The Sound of Music in hetzelfde theater en hier wordt duidelijk aan gerefereerd. De kinderen die zij nu onder haar hoede heeft zingen diverse keren liedjes, waar do, re en mi veel in voorkomen en ze lijken gekleed te zijn door Kapitein von Trapp. En ja, ook Maria von Trapp heeft natuurlijk eenzame geitjes van een stem voorzien.
Hiermee komen we gelijk op het punt waarin deze Sprookjesboom-musical ietsjes minder leuk is dan de voorgangers. Normaal zijn de grappen en de referenties wat minder overduidelijk en minder makkelijk. Sprookjesboom kan teren op een aantal vaste hits die in deze show pas laat om de hoek komen zetten. Toch is ‘Een Wonderlijk Muziekfeest’ voor de kinderen een fijne show. Het decor is sprookjesachtig, bijna alle bekende bewoners komen om de hoek kijken en is er veel te horen en te zien. Wil je je kinderen op een kindvriendelijke manier kennis laten maken met musicals en zelf ook een leuke tijd hebben? Dan is ‘Een Wonderlijk Muziekfeest’ een hele goede!Fotos
musical musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)