Interview

Equilibrio, de zoektocht naar de juiste balans

Vanaf 3 juli ontmoeten het oudste symfonieorkest van Nederland, het USConcert, de metalband Xystus en vijf toonaangevende solisten waaronder Simone Simons,George Oosthoek, John Vooijs, en Michelle Splietelhof elkaar op een van de grootste podia van Nederland.

musical

Hoe staat het geheel straks op het podium? Is dat vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Luchtmacht kapel waar het orkest een prominente plaats heeft?
Michele: Het orkest staat inderdaad op het podium, daar tussenin staat de rockband en wij spelen ervoor. Gelukkig hebben we een vrij ruim podium en is het speelvak behoorlijk groot.
Jullie staan straks voor 5 voorstellingen in Vredenburg Leidsche Rijn. Waarom maar 5 voorstellingen?
Bas: Dit is iets heel nieuws en dus aftasten hoe het gaat. Op dit moment gaat het met de kaartverkoop erg goed maar het is toch heel wat om die zaal 5x te vullen.
Moeten we dit ook zien als een pilot? Als het aanslaat gaan jullie dan touren?
John: Dat hopen we wel ja, maar het is natuurlijk begonnen als een klein project vandaar maar 5 voorstellingen. Hoe groter het project, hoe meer mensen, hoe meer je rekening moet houden met andere banen van mensen en dan wordt het lastig plannen om meer voorstellingen te doen.
Michelle: Maar ik denk wel dat er ook wat animo vanuit het buitenland is, met name Epica heeft in het buitenland een behoorlijke aanhang dus wie weet wat er in de toekomst daar nog gaat gebeuren.
Bas: Naast solist in de voorstelling ben ik ook gewoon onderdeel van de band. Wij hebben dit altijd als een project gezien vandaar dat er nu maar 5 voorstellingen geboekt zijn. Mochten we na deze shows veel vragen krijgen om een vervolg, dan kan daar uiteraard over gepraat worden maar dat is in 1e instantie niet de insteek van dit project geweest.

In het verleden is gebleken dat dit soort projecten door de die hard musical liefhebber erg gewaardeerd wordt maar dat het grote publiek er niet op afkomt omdat het onbekend is. Het lijkt me wel een risico om toch zo’n grote voorstelling neer te zetten en dan ook nog 5 avonden een theater te moeten vullen
Bas: Er is inderdaad flink aan getrokken om het hele project in de markt te zetten als het gaat om PR.
John: In Utrecht rijden bussen rond met reclame en overal in het land kom je de posters tegen en natuurlijk op internet is er veel over te vinden.
Wat voor mensen verwacht je straks in de zaal?
Bas: Ik denk dat er zowel metalfans als musical liefhebbers in de zaal zullen zitten. Omdat er stijlen samen gaan komen denk ik dat iedereen er wel wat ik kan vinden. Het heeft ook een groot symphonisch gehalte en dat spreekt toch ook een hoop mensen aan.
John: Als je de nummers en de pre-mixen ook hoort dan hoor je dat het makkelijk verteerbare nummers zijn. Het is mooi en melodieus en ik heb van zowel metal als rock als musical liefhebbers gehoord dat ze die pre-mixen helemaal geweldig vonden
Michelle: Het is Gladiator meets Lord of the Rings meets musical.
John: Aan alle pop en rock liefhebbers wil ik het volgende zeggen: Er is 1 ding wat zeker is en dat is als een metal band een project als dit aanpakt of een ballad schrijft dan is het altijd goed dus kom naar Utrecht!

“ Equilibrio” is van 3 tot en met 6 juli in het Vredenburg Leidsche Rijn Theater in Utrecht te zien. Wees er snel bij want de kaartverkoop gaat snel! Voor meer informatie en het bestellen van kaarten ga naar http://www.equilibrio-opera.nl/
16 June 2008
N.v.t.
Zoetermeer
http://www.equilibrio-opera.nl/
john vooijs, tarzan, michelle splietelhof, les miserables, chantal janzen, rene van kooten, jamai, carlo boshard, joop van den ende, epica