Perspresentatie

Evita masquerade

Bij de perspresentatie van de Tv-zoektocht naar de nieuwe Nederlandse Evita bleven de 10 finalisten verborgen achter maskers. Wel kreeg de pers een exclusieve compilatie te zien van de eerste 2 afleveringen.

De zoektocht die morgen bij de AVRO van start gaat is gebaseerd op het BBC format van “How Do You Solve a Problem Like Maria?”. Producent Reinout Oerlemans (Eyeworks) wist rap de Nederlandse rechten van deze succesformule te verkrijgen en ging, vanwege zijn “goede relatie met Joop van den Ende”, met Stage Entertainment (SE) in zee om dit programma te realiseren.

Oerlemans: “Wat dit programma tot een succes maakt is als het oprecht eng is dat een miljoenenproductie op de schouders komt te staan van een actrice, die door het publiek gekozen is”. Dit geld zeker voor SE. Erwin van Lambaart (managing director SE) beaamt de risicofactor, “Je geeft zeggenschap compleet uit handen”. Hoewel hun titelrol van “Tarzan” ook op een dergelijke manier gecast is, voegde hij er gelijk aan toe dat dit zeker niet de SE norm van casten zal worden.

Met de aankoop van het programma bleek Oerlemans zich in een zeer luxe positie te bevinden. Zowel SBS, RTL, als de AVRO waren geïnteresseerd in het programma. Uiteindelijk koos Oerlemans voor de AVRO omdat de doelstellingen van deze omroep, kunst en cultuur toegankelijk maken voor een brede doelgroep, het beste bij de opzet van het programma pasten.

De jury bestaat uit van Lambaart, Pia Douwes, Peter van de Velde en musical icoon Willem Nijholt. Natuurlijk zal Joop van den Ende zich ook met van alles bemoeien, zoals reeds uit de vertoonde compilatie bleek. Net als het Britse publiek kon smullen van de reacties van Lord Andrew Lloyd Webber op de auditietapes, wordt het Nederlandse publiek ook getrakteerd op van den Ende zijn reacties.

Het verschil met de Idols-jury zit er in, volgens van Lambaart, dat de Evita-jury het publiek vooral inhoudelijk zal adviseren. In de vertoonde compilatie werd het inhoudelijke aspect ook bevestigd. Er werd over het algemeen bijzonder respectvol en opbouwend met de kandidaten omgegaan.

N.v.t.