Musicalreport

Forbidden Musicals 8: FMTV

Met gastpresentator Jacques d'Ancona is het Forbidden Musicals-team al weer toe aan zijn achtste productie. Ditmaal start het zijn eigen televisiekanaal, en wordt de programmering tijdens de voorstelling doorgenomen. Uiteraard komen alle grote musicalproducties voorbij, wordt menig musicalcollega op de hak genomen en is hét Musical-awards moment meermaals te zien.

Aan de hand van een hypothetische televisieprogrammering het musicaljaar doornemen. Het klinkt als een zware opgave, en dat is het ook. Zo wisselen een flink aantal heel sterke vondsten en een paar zwakteboden elkaar af. De presentatie van de voorstelling doet het in ieder geval geen goed. Jacques D´Ancona lijkt de teksten voor het eerst te zien, en maakt er een potje van. Klemtonen verkeerd, niet meer kunnen vinden waar hij was, het leesniveau van groep 6, echt erbarmelijk. En als dit opzet, een poging tot humor was, dan is dat wel een verkeerde keuze geweest. Ook helaas is dat Michael Diederich niet goed bij stem is; vooral zijn zang klinkt erg hees en dus minder mooi dan we van hem gewend zijn. De humor zit nog steeds wel snor. Doris Baaten, Alberto ter Doest en Joke de Kruijff hebben geen stemproblemen, en goed op dreef.

De opening a la Nederland in Beweging, met Cats in beweging is bijzonder geestig. Als tussen de eenvoudige oefeningen (niveau stap naar voren, stap opzij)Cat Michael Diederich een salto maakt zijn we onder de indruk. Oké, het is wel geen “kleedje”, maar nog. Natuurlijk krijgt Anita Meijer een veeg uit de pan en wordt ze neergezet als has-been zangeres die in een musical de zangeres staat te zijn.
Wat volgt is “Anders” uit Honk!. Honk is anders, met verwijzingen naar een te oude awardsjury en het onbegrip dat het geen prijzen kreeg. Vanzelfsprekend was er bijval van het publiek.
Na de speech van Nijntje en medekonijntje bij het awardsgala in de richting van Amalia keren ze terug op FMTV. Hetzelfde niveau, en een geslaagde persiflage. Een reeks van kindertelevisiemusicals komt vervolgens voorbij: Beerje Colargol, Bolke de Beer (die Colargol van het podium schiet, Maja de Bij (Michael op zijn elegantst), Barbapappa (in geestige kostuums die op de trullen uit Ollie B Bommel leken), Peppi en Kokkie, en de Smurfen, vergezeld van Vader Abraham.
Michael’s persoonlijke auditieworsteling komt aan het bod in het blokje dierenprogramma’s. Zijn falen voor de rol van kat (Cats), beer (Jungleboek), mensaap (Tarzan) en Leeuw (Wiz), de voorbereidingen waarin je in de rol moet inleven, en de beesten van de auditiecommissie komen aan bod.
In het reclameblok komt onder andere Birgit Schuurman voorbij, met een alternatief voor botox, het teruggaan in de tijd, waarin vooral de onbegrijpelijkheid van Last 5 Years aan de orde komt. “Ik leg het uit, ik ga achteruit… Maar dat geldt niet voor Ara, dus dan denk je rara”.
Bejaarden die mee doen krijgen er van langs in een “Liedjes van Toon”-fragment.
Chantal is de presentatrice van het belspel. Ze demonstreert dat ze niet dom is aan de hand van een lijst onbegrijpelijke plantennamen waarin een letter ontbreekt, uiteraard op een melodie uit Tarzan. Om tussendoor te presenteren: “Een viool? Nee dat is toch geen bloem. Muziekinstrumenten hadden we gisteren”.
Lifestyle van BN’ers op Reis en Sport wordt 1 televisieprogramma. Op de melodie van Kuifje wordt de Nederlander op reis geconfronteerd met het enige wat deze local van Nederland weet, Johan Cruijff. Na een lied met veel Cruijffiaanse logica en een dame die gevraagd wordt voor sportpresentatie, maar voor de zoveelste keer moet uitleggen dat ze geen familie is (haar naam is met de en begint met een K) volgt de promotiestem Cruijffje, de musical.
Tijdens de show “Medisch Centrum West Side Story” zien we Bettina zingen, “Hopeloos vergeten door jou”. De finale voor de pauze is de Grote Donor Show, waarin de vogelverschrikker, de blikken man en de laffe leeuw op zoek zijn naar een donor voor de lichaamsdelen die ze missen en het filmpje “het zijpad naar Fame”. Beiden hebben te weinig leuke momenten om de lange duur ervan te rechtvaardigen.
Na de pauze is het Fear Factor-tijd; twee musicalsterren die hun angst moeten overwinnen. Jeroen Phaff zijn hoogtevrees (hij wordt gecoacht door Chaira Borderslee) en Jim Bakkum die zijn rij-angst moet overwinnen met coach Bettina Holwerda). Ze zijn ondanks het “het moet, het moet” nog niet overtuigd.
Als juryvoorzitter van een of ander sterren-doen-iets-programma neemt Seth Gaaikema de microfoon om te bepraten/zingen waarom hij Thom Hoffman maar helemaal niets is.
De discipline voor de sterren: Schaken. Met twee direct betrokkenen in de Forbidden Musicals-cast zat er dik in dat Chess ruim aan de beurt zou komen. Vooral veel inside humor, waardoor je in de zaal meteen het Chess-blok terug kon vinden. Maar de projecties, de poestvrouw en Freddy zullen ook de gewone bezoekers wel bekend voorkomen.
Het NMT-journaal geeft vervolgens gelegenheid voor losse grappen, met als rode draad de val van Albert Verlinde tijdens het gala.

Met Doe maar liever niet wordt op de melodie van Nederwiet de musical Doe Maar (en het genre op de hak genomen). Een mooi gezongen Inspiratie over de toekomst van de musical kan tekstueel niet echt potten breken.
“Haar van boven in het raam” mengt “Wat zien ik?!” met Rembrandt, om vervolgens af te sluiten met het het grote probleem van laatstgenoemde show: het onderwerp. Het gaat niet over de grootste aller tijden, om vervolgens deze fout goed te maken. Met Bob Ross, the musical.

Al met al is de kapstok niet stevig genoeg om de hele show er aan op te hangen. Het wordt soms zeer gezocht om leuke stukken hieraan op te hangen. Toch blijft Forbidden Musicals, zoals elk jaar, een leuke knipoog naar het musicalwereldje, heeft ze ook dit jaar weer genoeg hoogtepunten voor een amusante avond. Voor de regelmatige bezoeker komen de running gags weer terug (Zo moet Stanley Burleson het weer ontgelden). Een feestje van herkenning om dat ene dingetje waar je je al over verbaasde in het origineel hier weer, al dan niet uitvergroot, terug te zien. Gebaartjes, stemgebruik, teksten, het zit er allemaal in. En voor de direct betrokkenen bij de productie Chess was het deze keer extra geslaagd.

24 June 2007
Reguliere voorstelling
Amsterdam
Werkteater
Forbidden musicals, Michael Diederich, Jacques d'ancona, doris baaten, joke de kruijff, Alberto ter Doest, forbidden broadway, kuifje, the wiz, rembrandt, tarzan, wat zien ik, doe maar, liedjes van toon, honk, bob ross

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen