Perspresentatie

Full Monty’s naakte waarheid

De afgelopen maanden dook the Full Monty al her en der op in het land, maar vandaag was er de officiële persdag om de cast en creatives van deze musical aan Nederland te presenteren.

De meeste mensen kennen the Full Monty van de filmversie, er zullen maar weinig mensen zijn die de musical in Amerika of Engeland gezien hebben. In hoeverre gaan we de filmversie straks op het podium zien?
De strekking is natuurlijk hetzelfde, maar ook in de film zaten veel meer nevenrollen dan nu.
En hoe zit het met de setting, het verhaal is typisch Engels, speelt zich af in Sheffield in de staal industrie. Hoe wordt dat naar Nederland vertaald? Speelt het zich bijvoorbeeld af in Rotterdam of Amsterdam?
Dat hebben we eigenlijk heel snel vrij gelaten. In 1e instantie was het wel de bedoeling dat het zich in Amsterdam zou gaan afspelen, maar dan zit je weer met accenten en dat wilde de producenten niet. De sfeer van de arbeidersklasse wordt natuurlijk wel neergezet, maar waar het verhaal zich precies afspeelt wordt eigenlijk niet over gesproken. Ook staat de staal centraal in het decor, en dat zie je dan voornamelijk terug in de betonsetting en in de staalachtige kleuren, maar het wordt dus niet gesitueerd in een bepaalde streek.

Je hebt de toneel academie in Maastricht gedaan, daarna ook in diverse toneelstukken gespeeld, maar dit gaat jouw eerste musicalrol worden. Vanwaar die keuze?
Ik heb eigenlijk altijd al wel graag gezongen. Ik heb mijn stem ook ontdekt op de toneel academie want daar krijg je ook zangles. Muziek is daardoor altijd wel een soort zijspoor voor mij geweest. Maar ik ben een type die zich op 1 ding moet focussen, dus als ik bezig ben met tv of toneel dan kan ik daar eigenlijk niet echt iets bij doen, ook omdat ik nog een gezin heb. Vandaar dat muziek altijd een beetje op de achtergrond is gebleven.
Maar Hans (Cornelissen red.) had op een gegeven moment een stukje van mij in de krant gelezen waarin ik vertelde dat ik de laatste 2 jaar voornamelijk achter de schermen heb gewerkt bij Studio 100 maar dat als er iets op mijn pad zou komen wat ik leuk zou vinden, ik zeker weer meer op de voorgrond zou willen treden. Hij heeft me toen gebeld met het verhaal dat ze bezig waren met de casting van the Full Monty en of ik auditie wilde komen doen. En hier zit ik dan.
De repetities zijn al even aan de gang, hoe verlopen die en hoe ervaar je het hele proces?
We zijn nu zo’n 2 weken bezig en de 1e acte staat. Maar voor mij was het wel erg wennen hoor. Bij tv doe je een scène en dan heb je weer even pauze en ik voel me bij acteren voor tv erg thuis omdat ik daar natuurlijk veel ervaring in heb. Maar nu is het zingen, dansen en daarbij ook nog spelen. Het is echt niet te onderschatten hoor, het musicalvak ! Gelukkig krijg ik veel hulp van Ellen (Evers red.) en Wieke (Wiersma red.) want zij zijn natuurlijk doorgewinterde musicalmensen en bij hen komt het bijna als vanzelfsprekend.
Hoe vind je het om met / onder regisseur Paul van Ewijk te werken?
Erg leuk, Paul is heel enthousiast en vol energie maar ook erg streng. Maar dat vind ik ook goed. We moeten er straks met die première wel gewoon staan natuurlijk.

Je bent bij het grote publiek vooral bekend van je rol in Onderweg Naar Morgen. Daar ben je op een gegeven moment uitgeschreven. Nu roept men her en der in de pers dat dit je grote comeback zou zijn. Klinkt best beladen. Ervaar je dat zelf ook zo?
Ik zie dat zelf eigenlijk niet zo. Musical is voor mij juist iets nieuws, een genre wat ik tot nu toe nog niet heb uitgediept. Ik zie het dus meer als een nieuw begin dan een comeback.

Zowel Ruud als Hans gaven net al aan dat the Full Monty veel meer is dan alleen de stripact. Waarom moeten mensen volgens jou naar deze productie komen kijken
Er zitten hele herkenbare thema’s in het verhaal zoals relaties en relatieproblemen, mensen die van elkaar verwijderd worden door een scheiding en allimentatie waardoor het best een aangrijpend verhaal gaat worden omdat het zo herkenbaar is. Ik denk dat het mensen ook wel aan het denken zal zetten.

The Full Monty gaat op 16 november in Haarlem in première. Voor de volledige speellijst ga naar http://www.fullmontymusical.nl

13 October 2009
N.v.t.
Amsterdam
Het Zonnehuis
http://www.fullmontymusical.nl
the full monty, ruud de graaf, hans cornelissen, charly luske, ellen evers, vincent de lucenet, bettina berger, ONM, BNN, musical, wat zien ik, volendam, op hoop van zegen, strippen