Reportage

Gala 100 Jaar Circustheater

Dit jaar bestaat het Fortis Circustheater 100 jaar. Om dit te vieren heeft Joop van den Ende een gala avond georganiseerd om bij deze gebeurtenis stil te staan.

Nationale Ballet
Het Nationale Ballet danste een fragment uit het ballet Carmen van artistiek directeur Ted Brandsen.
In dit, met de prestigieuze Australian Dance Award onderscheiden, ballet ziet Brandsen af van de Spaanse setting en concentreert zich op de emoties en universele kracht van het verhaal.
Eerste solisten Igonee Jongh en Gae Lambiotte dansten de pas de deux waarin Carmen en Jose liefde aan elkaar verklaren.

Andre van Duin
De one-man shows die jaren in het Circus theaters hebben gestaan zijn altijd enorm populair geweest en Andre van Duin is toch een van die grootheden die daar een eerbetoon aan kan geven. Sterke actuele grappen werden gevolgd met een mooie ballade over de jaren die zijn geweest. Andre van Duin gaf hiermee een compleet optreden.

Miranda van Kralingen
De Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen slaagde cum laude voor haar eindexamen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Nadat zij een masterclass volgde bij Elisabeth Schwartzkopf in het Amsterdamse Concertgebouw beleefde haar carrière een grootse vlucht. Een succesvolle opera- en concertcarrière volgde zowel in binnen- als in buitenland.
Vanavond bracht zij het stuk ‘Un bel di vedremo’ ten gehore dat de zaal muisstil maakte.

Lion King
De afsluiter van de avond was toch het spektakel waar iedereen op zat te wachten. En Joop van den Ende bereidde het publiek al voor door veel woorden in de overtreffende trap te gebruiken. Want ter ere van dit 100 jarig bestaan zal in april de musical ‘The Lion King’ in premiere gaan. Een musical die financieel eigenlijk niet haalbaar is in zo?n klein land als Nederland, maar een musical die de cirkel wel rond maakt. Waren het 100 jaar geleden de dieren van het circus die in het middelpunt stonden, ook nu, 100 jaar later zullen de dieren de boventoon gaan voeren in dit theater.
Speciaal voor vanavond was er een internationale cast overgevlogen om de openingsscene van deze musical aan het publiek te presenteren. Een geweldig spectakel waar het kippevel je van op de armen verscheen, en waar je niets anders kon doen dan je te laten meevoeren over de Afrikaanse savannes.
Daarnaast zongen Carolina Dijkhuizen en Etienne Poeder voor het eerst de nederlandse tekst van het nummer ‘Can you feel the love tonight’, een heuse primeur dus! De vertaling voor deze musical is gedaan door Martine Bijl. Wat we te horen kregen belooft nu al veel goeds, maar daarover binnenkort meer.

100 jaar Circus Theater, en nu?
Om dit jubileum te vieren, zullen er gedurende dit jaar allerlei festiviteiten gaan plaatsvinden.
Ook zal een live registratie van de jubileum avond op woensdag 11 februari als ‘TV Show 100 jaar Circustheater’ door het eveneens jubilerende TROS worden uitgezonden.
Verder zal er dit voorjaar ook een jubileum boek verschijnen met uniek foto materiaal, saillante details en vergeten anekdotes uit het 100-jarig bestaan van dit theater.
?100 jaar Circus theater? is een uitgave van de Bezige Bij en werd vervaardigd door Van Lindonk Special Projects. En dan is er natuurlijk nog de premiere van ?The Lion King? op 04-04-2004.
Het gaat dus goed met het theater. Of dat ook zo blijft kan niemand zeggen, maar wij vroegen enkele musicalsterren hoe zij het theater zien over nog eens 100 jaar.
Mariska van Kolck: ? Theater zal altijd blijven bestaan, maar hopelijk wordt het niet te futuristisch. Van mij mag het wel in deze vorm blijven bestaan dus met een podium en mooie rode stoelen en geen plastic stoelen of loungebedden haha?. Van Claudia de Graaf mag theater best meegroeien met zijn tijd: ? De afgelopen 100 jaar is het Circustheater ook met zijn tijd meegegaan, dus dat zal de komende 100 jaar ook wel gebeuren?.
Hoeveel er ook zal gaan veranderen, deze avond heeft bewezen dat de liefde voor het theatervak altijd zal blijven bestaan.

N.v.t.
Scheveningen
Circus Theater
Officiële website

circustheater, joop van den ende, scheveningen, lion king, phantom of the opera, miss saigon, aida, tarzan