Musicalnieuws
Synopsis

In het M-Lab worden nieuwe voorstellingen uitgeprobeerd. Wie naar het M-Lab komt, zit bovenop de ontwikkeling, ziet het nieuwe repertoire als eerste. Maar M-Lab produceert ook bijzondere, bestaande voorstellingen van hoog artistiek niveau, die moeilijk…
Start > Producties > 2007 > Oorspronkelijk > M-Lab
Over...

 
producent:
M-Lab
jaar:
2007
duur:
pauze:
Onbekend
genre:
Oorspronkelijk
score:
0star
websites:


Gebroeders Leeuwenhart: dit is het grootste avontuur


Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 13 dec 2008
Theater: M-Lab
Lokatie: Amsterdam
Website: http://www.m-lab.nl
Auteur: Tim, Frans P. Wollrabe & Huibert J. Schat
Lees ook: Brian's recensie van Gebroeders Leeuwenhart 2007

M-Lab flikt 't weer. De Gebroeders Leeuwenhart is de theaterbestemming tijdens de kerstvakantie. Inclusief reportage van MusicalWorld.TV.

Nangijala is een land voorbij de dood. Een prachtig land dat in tweeën is verdeeld. Het Bramendal en het Kersendal. De slechte Tengil houdt het Bramendal in zijn macht en wil de heerser worden van heel Nangijala. Wanneer Jonathan sterft in een brand terwijl hij zijn broertje Kruimel wil redden komt hij terecht in het Kersendal. Samen met Sofia en Orvar staat hij in de strijd tegen Tengil. Als niet veel later ook Kruimel komt te overlijden zijn de broers weer samen. Als echte helden zullen ze het op moeten nemen tegen de draak Katla.

De videoreportages van MusicalWorld.TV zijn in hoge kwaliteit. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

M-lab is nog maar anderhalf jaar open, maar is inmiddels al de ‘producent’ met de meeste pareltjes op z’n naam. In die reeks van nieuwe musical is Gebroeders Leeuwenhart degene die als eerste voor de tweede keer aan het publiek wordt getoond. Vorig jaar in de kerstvakantie stond Gebroeders Leeuwenhart voor het eerst op de agenda en nu krijgt het publiek opnieuw de kans dit pareltje te zien. Dit keer geen vrolijke en kleurrijke kostuums en decors, maar puur theater. Dat is wat je ook verwacht, want dat is M-Lab in optima forma.

Niels Jacobs herneemt zijn rol als Kruimel. In het begint voelt het kinderlijke wat geforceerd, maar zodra Kruimel aan het avontuur begint ga je mee in z’n verhaal. Bart Rijnink, als de broer Jonathan, zet een bijzondere prestatie neer. Hij grijpt je aandacht zodra hij het toneel betreedt. Vocaal niet uitmuntend, maar ontwapenend qua spel. Je gelooft hem in al zijn beslissingen. Ook in het samenspel met Niels geloof je de twee jongens alsof het echt broertjes waren geweest. Nyncke Beekhuyzen heeft de ondankbare taak om Lottie Hellingman te doen vergeten, toch speelt ze en verdienstelijke Sofia. De slechterik van het stuk ligt in de handen van Marc Krone. De slechterik uithangen is hem overduidelijk wel toevertrouwd. Deze man hoeft niets te doen en de rillingen lopen over je rug. Boy Ooteman en Steyn de Leeuwe zijn hilarisch als Veder en Kader, twee handlangers van Tengil. Vooral de scène voor de poort van het Bramendal is heerlijk.

Gebroeders Leeuwenhart blijkt een show met veel potentie. Het script van Dick van den Heuvel geeft in vijf kwartier een strak verhaal zonder dat je het gevoel krijgt dat er een half boek is geschrapt. Op het gebied van liedteksten heeft Jurrian van Dongen zich al vaak genoeg bewezen. Zijn liedteksten voor Gebroeders Leeuwenhart zijn daarop geen uitzondering. Tjeerd Oosterhuis is een nieuweling als componist van musicalmuziek. Zijn muziek is heerlijk en vormt het belangrijkste element van de spannende finale.

Koen van Dijk en Filip Bolluyt staan samen in voor de regie van deze nieuwe uitvoering. Een bijzonder inventieve regie zonder gekunsteld te worden. Het hele verhaal speelt zich af binnen de vier muren van Kruimels kamer. Zo wordt een staande schemerlamp met het grootste gemak een paard. Op het eerste gezicht is het grappig, maar twee seconden later ga je er in mee en is die schemerlamp ook voor jou een paard. Het geheel zakt nergens in en gaat in vol galop naar het einde toe. Er is een mooie balans tussen humor, een dosis spanning en een beetje drama. Zelfs als volwassene zit je op het puntje van je stoel in de finale waar spel, muziek en theatertrucs tot een climax komen.

‘Iedereen die sterft is een held’ zegt Jonathan tegen Kruimel. ‘Weet je nog dat Oma ziek was, hoe moedig en dapper ze was’. Waarop Kruimel antwoord ‘Maar toen ging ze dood’. ‘Ze was moedig en dapper én toen ging ze dood’. Het is een bijzondere manier waarop de makers het onderwerp van de dood behandelen. Een thema dat in eerste instantie heel zwaar lijkt hoeft dat niet altijd te zijn, want net zoals Jonathan zegt tegen Kruimel is het maar net hoe je het bekijkt.

Deze voorstelling spettert van het toneel af en het zou zonde zijn als je straks moet zeggen dat je ’t hebt gemist. Je hebt nog tot 3 januari de kans om af te reizen naar Amsterdam voor Gebroeders Leeuwenhart.

Hopelijk volgt er een nieuw avontuur voor de Gebroeders Leeuwenhart en zullen we ze later nog in het theater aantreffen in een volwaardige tour.
 
 
 
Scenefoto’s: Bob BronshoffFotos
musical musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)