Geheugendief

Artikel: Perspresentatie
Voorstelling: N.v.t.
Datum: 07-02-2017
Lokatie: Utrecht
Website: http://www.vollezaalproducties.nl/
Auteur: Jeroen

Drie maanden voor de première laat Volle Zaal Producties wat zien van hun nieuwe voorstelling Geheugendief. Een boeiende voorstelling over Alzheimer, dus niet vergeten te gaan kijken.

Je kan alles wat moeilijker onthouden, wordt wat vergeetachtig. Wie zich zorgen maakt kan dan, bijvoorbeeld bij de huisarts, een test doen. Heb ik last van Alzheimer, of zit gewoon mijn geheugen vol? Vaak zal het laatste het geval zijn, maar als dat niet zo is, dan begint er een moeizaam proces.
In de voorstelling ‘Geheugendief’, waar Musicalworld vorige week enige scenes uit te zien kreeg, gaat het precies over zo’n geval. Antonia Scholten (Lia Schipper), muzikante, nog geen vijftig jaar, krijgt na de test de diagnose Alzheimer. Dat heeft nogal een impact, op haarzelf, en maar natuurlijk ook op haar omgeving, met name haar twee dochters, Bodine(Sabina Linschoten) en Carice (Merit Veldhuizen ). Wat is het beste voor hun moeder, maar ook voor henzelf. De beide dochters zijn tegenpolen in vrijwel alles, dus te bepalen wat het beste is is voer voor conflicten en verwijten. Zelf thuis verzorgen, of in een verzorgingstehuis. Voor Antonia is het ook niet gemakkelijk. Een vernietigende recensie lezen over het optreden dat je de vorige dag gaf, en dat je je niet meer kan herinneren?
Het zijn zo wat fragmenten die we als preview te zien krijgen. Net als het moment dat Antonia samen met medebewoner meneer Polak (Andre Pieters) met zuidwesters hoegenaamd op een schip staan. En hoe Moos (Kai Brasdorp) daar makkelijker in meegaat dan de dames. De verzorging wordt dan weer leuk en licht stereotype, maar daardoor ook herkenbaar in beeld gebracht door de rol van Ruth (Merel van Reenen ).
Het decor ligt nog op de tekentafel, en dus doen we het met een abstracte omschrijving, over waarschijnlijk een even abstract decor, met weinig tot geen kleur, aldus Rick Bergervoet. Componist Jacob de Groot is afgestudeerd performer, maar leerde op de opleiding ook componeren en tekstschrijven. Dit is de eerste poging tot het maken van ‘een hele boog van een musical. Uitgaand van een aantal muzikale thema’s die horen bij de karakters zijn liedjes ontstaan, die elke keer toch weer anders klinken.’ Op basis van wat er nu al te horen was is hij in ieder geval geslaagd een lekkere soundtrack af te leveren, die buitengewoon goed in het gehoor ligt.

Geheugendief is een geheel zelfgemaakte productie, gespeeld door niet-beroeps acteurs. Een voorstelling met een heel serieus onderwerp, maar die weldegelijk ook luchtigere momenten heeft. Of zoals de maker Jean-Paul Duijst het zegt: niet te belerend en niet te educatief , om te vermaken, maar ook te raken en ze (toch?) wat meegeven, Er is nog ruim 3 maanden te gaan tot de première, maar hetgeen er nu getoond werd, belooft al heel veel goeds.

Volle zaal producties kiest vaker voor zwaardere thema’s, en deze voorstelling wil de aandacht vestigen op Alzheimer bij relatief jonge mensen. De voorstelling is in ieder geval te zien in theater Kikker in Utrecht op 6 mei (avond) en 7 mei (matinee en avond) . Over andere voorstellingen wordt nog onderhandeld.
Informatie over de kaartverkoop is te vinden op http://www.vollezaalproducties.nlFotos

musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)