Recensie

“Geknipt om te leren”: over leren en ....houden van

Zij leert te houden van leren. Hij leert te houden van. En wij lachen om hun leerproces, maar zouden nog meer van ze mogen gaan houden.

Geknipt om te leren is een komedie geschreven door de Engelse toneelschrijver Willy Russel. Kennen we die in musicalland niet ergens van ? Jazeker, Willy Russel is ook de schrijver van de internationale musicalhit “Blood Brothers”, één van de langstlopende producties op West End. Geknipt om te leren is dit jaar het toneelstuk dat De Graaf & Cornelissen naast hun musicalproducties “The Full Monty” en “Op hoop van zegen” op de planken brengen. De twee rollen in Geknipt om te leren worden vertolkt door een acteur en actrice die zeker géén onbekenden zijn voor het musicalpubliek: Johnny Kraaijkamp en Céline Purcell.  Zie daar, genoeg reden voor Musicalworld om bij de première in de Amsterdamse Meervaart aanwezig te zijn.

De komedie is dus een bewerking van Russels “Educating Rita”, de Donmar Warehouse productie die in 1980 een Olivier Award won voor beste nieuwe komedie, maar bij de meeste Nederlanders eerder bekend zal zijn door de verfilming met de onvolprezen Michael Caine en Julie Walters in de hoofdrollen. Het stuk zelf is weer losjes gebaseerd op “Pygmalion”, een toneelstuk van George Bernard Shaw dat beroemder is geworden als de Lerner en Loewe-musical “My Fair Lady”. Een musical waarvoor in 2007 de JK-Award voor beste vrouwelijke hoofdrol nog werd weggesleept door .....Céline Purcell.

Het thema is dus nauw verwant aan dat van de geliefde musical. Het plot draait rondom een alcoholische professor van middelbare leeftijd (Johnny Kraaijkamp) die zich als mentor van een Open Universiteits-cursus moet ontfermen over een 27-jarige kapster (Céline Purcell). Vanaf de eerste ontmoeting is het duidelijk dat de twee een behoorlijke impact op elkaar hebben. Frank wordt door de charme, oprechtheid en directheid van Rita gedwongen zijn eigen positie in het leven te herzien. Rita ontwikkelt onder Frank’s mentorschap literatuur — en cultuurkennis, op basis waarvan haar zelfvertrouwen toeneemt. De twee maken de nodige worstelingen mee, zowel privé als in relatie tot elkaar, alvorens ze aan het eind op een gelijkwaardig niveau afscheid van elkaar kunnen nemen.

05 October 2009
Toneel
Amsterdam
De Meervaart
http://www.ruuddegraaf.nl
geknipt om te leren, educating rita, johnny kraaijkamp, celine purcell, willy russel, de graaf, cornelissen, 2009