Recensie

Geloof in jezelf

Op donderdag 7 december beleefden Glennis Grace en Peter Rijnbeek hun officiële première als alternates in de musical "The Wiz" in het Beatrix Theater in Utrecht. Zij spelen de hoofdrollen van respectievelijk goede Fee Glinda en Laffe Leeuw, rollen die ze delen met Mathilde Santing en Jeroen Phaff. Musicalworld sprak met Glennis en Peter over deze speciale avond.

Jullie hebben de voorstelling al meerdere keren gespeeld. Hoe ging je vanavond de voorstelling in?
Glennis: Toch wel meer gefocussed dan normaal want je weet dat het een pers première is en dan ga je meer op dingetjes letten. Maar goed dat moet je ook weer niet té veel gaan doen anders ga je geforceerd spelen. Ik probeerde dus zo rustig mogelijk te blijven heb me voorbereid zoals ik normaal gesproken ook doe.
Peter: Het is toch wel heel speciaal, er zitten veel bekenden in de zaal en het is wat meer aangekleed en dat is altijd leuk. Ik voelde me wel vrij relaxed want ik heb de rol al vaak gespeeld dus ben wel zeker in wat ik doe.
Het is algemeen bekend Peter dat de jij de rol van Laffe Leeuw vaker speelt dan Jeroen Phaff omdat hij ook aan de musical “Chess” is verbonden. Is het dan niet vreemd dat je nu je première hebt in plaats van 9 september jl.?
Peter: Op dit moment speel ik inderdaad de rol vaker dan Jeroen, maar er is vanaf het begin af aan een duidelijke afspraak gemaakt over de rolverdeling voor de Leeuw. Ik ga nu vaker op dan de meeste alternates in producties en dat geeft me ook de kans om te groeien want ik ben nog niet zo heel lang bezig met theater. Natuurlijk had het heel gaaf geweest als ik de landelijke première had kunnen spelen, maar ik vond het toen ook heel leuk om de show vanuit de zaal te zien. En ik heb vanavond mijn moment gehad en ondanks dat het minder groot was dan op 9 september was het voor mij zeker niet minder leuk!

Voor jou Glennis is het je eerste optreden in een musical, hoe ervaar je dat wat het is toch een hele nieuwe discipline voor jou?
Glennis: Vergeleken met Nurlaila en de rest van de cast valt mijn rol natuurlijk reuze mee. Waar het hem voor mij inzit is dat ik vrijwel aan het eind van de voorstelling pas mijn entree maak. Ik kom “koud” op, heb wat zinnen tekst en moet dan meteen mijn nummer zingen en in het begin was dat wel wennen.

Wat trekt jullie zo aan in de rol die je speelt?
Peter: Net als bij de Vogelverschrikker en de Blikken man zit er een groei in mijn personage en dat is leuk om te spelen. Daarnaast vind ik zijn verhaallijn en de teksten die Martine (Bijl red.) voor de Leeuw heeft geschreven ook erg kicken.
Glennis: Voor de rol van Glinda is dat wel duidelijk, wie wil er nou geen goede fee spelen?! Het is ook een hele rustige rol en ik ben van nature erg druk dus de uitdaging voor mij zit hem wel in mezelf te verplaatsen in dat karakter. Maar ook het nummer is natuurlijk prachtig, het gaat over geloven in jezelf en je dromen waarmaken en dat vind ik wel een belangrijke boodschap. Daarnaast is “The Wiz” voor mij ook jeugdsentiment. Ik ben een aantal jaren geleden, toen ik nog de musicalopleiding deed, gevraagd voor de rol van Dorothy, maar ik wilde eerst mijn studie afmaken en heb dat aanbod dus afgeslagen.
Misschien een idee om eens een dagje met Nurlaila te ruilen?!
Glennis: Wat zij doet, 7 dagen in de week vol overgave en pit die rol spelen, dat zou ik echt niet kunnen maar een dagje ruilen zie ik wel zitten (lacht)!
Terug naar de rol van Glinda, heb je niet het idee dat je wat te jong bent voor die rol?
Glennis: Goede vraag, daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Ik weet ook niet of mijn echte leeftijd er zo toe doet, het gaat natuurlijk ook om de boodschap die je overbrengt met dat nummer. En daarin kan ik me wel goed inleven omdat “het geloven in jezelf en nooit opgeven” wel iets is wat ik in mijn carrière heb doorstaan.

Peter, je bent de afgelopen jaren in verschillende musicals te zien geweest; Jekell & Hyde (Nederlands Musical Ensemble), 3 Musketiers, Jesus Christ Superstar, Musicals in Ahoy (Stage Entertainment). Zijn er nog rollen die je in de toekomst graag zou willen spelen?
Peter: Oh zeker, een van mijn droomrollen is Javert in “Les Miserables”. Ik ga daar ook zeker auditie voor doen als de productie naar Nederland komt!

Glennis, is musical iets waar je je de komende jaren meer op wilt focussen of zie je dit als een leuk uitstapje?
Glennis: Het fijne aan deze productie is dat het goed in mijn leven en schema past. Ik kan daarnaast ook nog andere dingen doen zoals een cd opnemen en optreden in het land met mijn eigen muziek. Het is niet mijn streven om “musicalster” te worden, maar als er na “The Wiz” weer iets op mijn pad komt wat in mijn schema past dan zou ik dat zeker heel leuk vinden.
Er is maar 1 musical waar ik alles voor opzij zou zetten en dat is de hoofdrol in “Dreamgirls”, dus wie weet dat ik over een tijdje toch full time in het theater te zien ben.

 

07 December 2006
Alternate première
Utrecht
Beatrix Theater
Officiele Website

The Wiz, Jamai Loman, Marjolein Touw, Peter Rijnbeek, Jerrel Houtsnee, Danny Yanga, Nurlaila Karim, Sophia Wezer, Joop dan den Ende Theatrproducties