Recensie

Geniet van Ordinary Days

Geniet van de kleine dingen. Dat is de kern van Ordinary Days, de nieuwste productie van De Brug Musicaltheater.

Gewapend met flesjes water en waaiertjes genoot een klein publiek gisteravond in de zinderende hitte van Ordinary Days. Deze Off-Broadway musical van Adam Gwon is nu in Theater Studio Amsterdam voor het eerst te bewonderen. Een mooie, kleine voorstelling.

Het verhaal gaat over vier jonge New Yorkers. Allemaal zijn ze op zoek naar dat moment in je leven waarop je denkt: ik ben waar ik moet zijn. Helaas is dat moeilijk te vinden. Deb (Patricia van Haastrecht) probeert haar plek te vinden via haar studie, Warren (Wesley de Ridder) snuffelt in de verhalen van anderen en het stel Claire (Julia Berendse) en Jason (Stef van Gelder) lukt het maar niet om echt contact met elkaar te krijgen. Uiteindelijk komen de verhalen allemaal samen.

Het duurt een paar nummers voor het stuk echt goed op gang komt, maar als Patricia haar komisch talent laat zien en de personages allemaal belanden in een museum, komt de vaart er goed in. Op het moment dat je als kijker overspoeld wordt door een kleurenregen en leert dat ‘niets eeuwig blijft hoe het was’, kan het niet anders dan dat het stuk je raakt. Ik pinkte een traantje weg bij het mooie eindnummer van Julia.

Het stuk wordt gespeeld in een kleine zaal. Er zijn door de hele ruimte allerlei speelvlakken gecreëerd. Je kijkt dus constant om je heen naar de spelers die overal opduiken. Bovendien zit je er echt bovenop. Je maakt op die manier intens contact met de spelers. Elk zweetdruppeltje, elke trilling van de lip, zie je. Iets wat ik erg kan waarderen!

Ordinary Days is een musical zonder gesproken tekst, waarin dus alleen wordt gezongen. De muziek is afwisselend en melodieus met snelle toonvariaties, gespeeld door een geweldige pianist. Omdat het van oorsprong een Amerikaanse musical is, merk je dat de vertaling soms iets gezocht aandoet. Het woord ‘historie’ bijvoorbeeld heeft een andere lading dan ‘a life story’. Over het algemeen is het echter vooral fijn luisteren en je laten meeslepen in de verhaallijn.

Trotseer de hitte, kom naar Amsterdam en ga deze mooie voorstelling zien. Een kleine productie, maar juist van de kleine dingen moet je genieten.

03 July 2015
Première
Amsterdam
Theater Studio Amsterdam
http://www.debrugmusicaltheater.nl/