Perspresentatie

Get your kicks on Route 66

De makers van de musical ‘Turks Fruit’, Stichting Beeldenstorm en Harry Kies Theaterproducties, komen dit theaterseizoen met een nieuwe productie: ‘Route 66, een road musical’.

In totaal zullen zo’n 20 nummers in de voorstelling te horen zijn; ongeveer 10 oorspronkelijk Amerikaanse nummers en plus minus 10 nieuw geschreven Nederlandse nummers. Martin van der Starre was nauw betrokken bij het uitzoeken van de Amerikaanse nummers. “Ik heb avonden lang met Titus (Muizelaar, regisseur red.) plaatjes zitten draaien om muziek uit te zoeken voor deze voorstelling. Ik vond dat echt geweldig om te doen. We hebben zo’n 40 nummers uitgezocht en het is aan Titus om uiteindelijk te bepalen welke gebruikt gaan worden. De overige nummer zullen trouwens niet sneuvelen hoor. Elke avond als de deuren van het theater open gaan, dus nog voordat de voorstelling begint, staan de band en ik al op het podium te spelen. Een soort mini concert zeg maar. Iedere avond spelen we andere nummers, dat programma rouleert. Maar uiteraard zijn het allemaal nummers uit de jaren ’60 en ’70 die helemaal in de sfeer van Route 66 passen”, aldus Martin.

Naast het muzikale hang er voor producent Harry Kies ook nog een politiek tintje aan de voorstelling. Harry: “Route 66 neemt je mee op een muzikale reis door de (muziek) geschiedenis van de Verenigde Staten. In 2008 zijn er in Amerika presidentsverkiezingen. Onze laatste voorstelling is op de datum dat de verkiezingsstrijd gaat beginnen. Dus er zit wel degelijk relevantie en noodzaak achter om juist nu met een musical te komen die zich afspeelt in Amerika. Zij hebben politiek gezien toch de grootste invloed. Route 66 benadrukt ook de trek naar het westen en naar het beloofde land, van mensen die niks hadden. Dit vindt in alle verschijningsvormen over de hele wereld vandaag de dag natuurlijk nog steeds plaats.”

Dat ‘Route 66’ overigens misschien niet iedereen zal aanspreken is Harry zich bewust: “Als producent neem ik best een risico want wij zijn in eerste instantie niet op zoek naar de smaak van het grote Nederlandse publiek. De nummers zullen namelijk niet bij iedereen bekend zijn zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij ‘Les Miserables’ of ‘Hair’. Ook maken wij geen verhaal waarbij het om de buitenkant gaat. Wij vertrekken vanuit een muzikaal en inhoudelijk uitgangspunt. Eigenlijk hoop ik met dit stuk geweldig toneel te kunnen maken met muziek op de momenten dat het er echt toe doet.” Toch verwachten zowel Harry als Martin dat er straks wel een heel divers publiek in de zaal zal zitten. Martin: “Ik denk wel dat er musical liefhebbers op af zullen komen want alle elementen van musical zit in dit stuk. Maar ik denk ook dat er mensen in de zaal zullen zitten die wat met de muziek uit de jaren ’60 en ’70 hebben en die dat ‘easy rider’ gevoel nog eens willen beleven.”.
Harry vult aan: “Route 66 is in principe voor iedereen maar wat we met deze voorstelling heel graag willen laten zien aan mensen die vaak naar een musical gaan, is dat er met het thema en genre ‘musical’ veel meer mogelijk is dan wat er nu in de theaters te zien is. Het is mij het risico zeker waard om mensen dat te laten zien en te laten ervaren”.

‘Route 66’ gaat op 25 november in Tilburg in première. Voor meer informatie en de volledige speellijst ga naar http://www.route66.nu
23 October 2007
N.v.t.
Amsterdam
http://www.route66.nu
route 66, martin van der starre, jim de groot, bastiaan ragas, harry kies, stichting beeldenstorm, turks fruit, jan wolkers, antonie kamerling, jelka van houten, born to be wild