Recensie

HAMILTON! castalbum is beste in jaren

Eindelijk een musical die echt modern klinkt: HAMILTON! (nu op Broadway) is een sensationeel goede cast recording.

Het portret van Alexander Hamilton prijkt op elk $10 biljet dat je in handen hebt, maar toch is zijn levensverhaal voor ons Nederlanders niet erg bekend. Maar nu is er een musical die geschiedenis aan het schijven is aan de andere kant van de oceaan. De kaartjes voor de voorstelling zijn niet aan te slepen en op de zwarte markt worden regelmatig kaarten verhandeld voor rond de $900 per stuk. Kortom: een mega-hit die Book of Mormon als “hottest ticket in town” van de troon gestoot heeft. De Britse producer Cameron Macintosh heeft beloofd dat de show snel naar Londen gehaald zal worden, dus ook wij zullen de show dan makkelijker kunnen zien.

HAMILTON! vertelt het verhaal van de een van de Founding Fathers van Amerika. Alexander Hamilton speelde een belangrijke rol in de vorming van de Verenigde Staten, vooral met zijn scherpe pen en grote mond. Hij werd nooit president, maar was een zeer invloedrijk persoon aan het einde van de 18e eeuw. Zijn worstelingen met vrouwen, geld en tegenstanders worden door de musical breed uitgemeten. Musicals gebaseerd op ware personen zijn lang niet altijd succesvol (Stephan Ward of Napoleon bijvoorbeeld), maar hier gebeurt iets heel bijzonders, te vergelijken met Lloyd Webber’s Evita: een betrekkelijk onbekend persoon gaat leven en krijgt nieuwe betekenis. De show wordt gespeeld en gedanst door een bijna geheel “donkere”  cast; opvallend omdat het hier een heel blank verhaal betreft.

De show werd geschreven door Lin-Manuel Miranda die eerder al opviel met het swingende In the Heights, maar die hier iets schitterends heeft verricht.  Miranda komt uit de hiphop wereld en dat is duidelijk te horen. Billboard noemde het cast album van Hamilton! nu al het beste rap album van 2015, maar (gelukkig!) is er veel meer te beleven dan rapnummers.  Hij heeft een score geschreven die voor ieder wat wils biedt: van swingende soul tot ouderwetse Broadwaynummers. En ja er is rap, maar dan vooral gebruikt om het verhaal met een lekkere snelheid voort te stuwen. De show is bijna geheel doorgecomponeerd (de CD telt maar liefst 46 nummers) en vooral de teksten zijn ongekend goed en scherp. Het is aan te raden het tekstboekje uit te printen, de koptelefoon op te zetten en je twee keer een uur mee te laten slepen door een opwindend politiek verhaal. HAMILTON! is spannend tot de laatste noten en bevat zonder twijfel een paar nieuwe moderne musicalklassiekers. Het is wat mij betreft de eerste musical die er echt in slaagt om moderne muziek te gebruiken als basis voor een Broadway score. Waar RENT al een tikje gedateerd klonk toen het uitkwam, zou je nu Beyonce zo de vrouwelijke nummers kunnen laten zingen.

De cast recording is een parel waar we hier in Nederland nu al van kunnen genieten voordat we de mannen ook live in actie kunnen gaan zien. Er lijkt geen twijfel dat deze show de theaters van de wereld gaat veroveren! Wil je een voorzichtig voorproefje? Begin dan met “My Shot”, “The Schuyler Sisters” en “You’ll be Back”. Als dat naar meer smaakt, geniet dan van het beste cast album in jaren! Nu te horen op Spotify, te verkrijgen in iTunes en vanaf volgende week ook op CD.

N.v.t.
Hamilton, cast, castalbum, Broadway,