Perspresentatie

Het Amsterdamse straatschoffie van welleer

Na 2 jaar voorbereiding ging vandaag tijdens ‘de 1e schooldag’ de repetities officieel van start van een geheel nieuwe oorspronkelijk Nederlandse musical: Ciske de Rat de Musical.

Niet alleen een belangrijk moment voor de cast en creatives van deze productie, maar ook voor het bedrijf Stage Entertainment. ‘Ciske de Rat de Musical’ is namelijk de 1e productie van een geheel nieuwe divisie binnen het bedrijf. De komende jaren zullen hier nieuwe Nederlandse producties ontwikkeld gaan worden, niet zozeer alleen voor de Nederlandse markt, maar eventueel ook voor het buitenland.

De reden waarom Stage Entertainment voor een Ciske de Rat musical gekozen heeft, is voor Erwin van Lambaart, directeur Joop van den Ende Theaterproducties, heel duidelijk. “Ieder land kent in de literatuur wel verhalen over kinderen die een thuis zoeken. In Engeland heb je Oliver, in Amerika Annie en wij hebben Ciske. De reden waarom deze verhalen zo intrigerend zijn is omdat je enorm meeleeft met die kinderen. Je wilt zo graag dat het goed met ze komt en dat geeft inspiratie om dit soort verhalen tot leven te brengen”, aldus Erwin.

In de voorstelling zullen 2 tijdslijnen door elkaar verworven worden. We volgen in 1925 het verhaal van de kleine Ciske en in 1939 het verhaal van Cis de Man. Het decor, ontworpen door Misjel Vermeiren en Carla Janssen Höfelt, en de video projecties, ontworpen door Arjen Klercx en Coen Bouman, spelen een hele belangrijke rol in deze tijdslijnen. Centraal decorstuk is, zoals regisseur Paul Eenens het noemt, de koepel. Deze staat namelijk voor 3 dingen: voor het hoofd van Ciske aangezien het verhaal zich daar afspeelt, voor omarming en voor bedreiging.

‘Ciske de Rat de Musical’ gaat een grote reizende productie worden. De cast bestaat uit maar liefst 40 man die worden ondersteund door een 15 koppig orkest. Onderdeel van de cast zijn 11 kinderen. In totaal hebben zo’n 1800 kinderen auditie gedaan waarvan er 120 het komende jaar in de voorstelling te zien zullen zijn. Een belangrijke vraag is natuurlijk wie als kleine Ciske op 5 oktober de première zal gaan spelen in theater Carré in Amsterdam. Op dit moment komen hiervoor 4 jongetjes in aanmerking. Tijdens de try-out voorstellingen in schouwburg het Park in Hoorn zal bepaald worden wie van deze 4 de première zal mogen spelen.

08 August 2007
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.ciskederat.nl
ciske de rat, danny de munk, mariska van kolck, marjolijn touw, sjoerd pleisier, joop van den ende, amsterdam