Interview

Hey Big Spender

Op 30 Oktober 2005 is de musical 'Sweet Charity' in Gouda in première gegaan. Deze nieuwe Nederlandse versie wordt geproduceerd door Mark Vijn Theaterproducties en vertelt het verhaal van Charity Hope Valentine, een lichtgelovig en argeloos nachtclubdanseresje die altijd op zoek is naar de ware. Na voor de zoveeltste keer bedrogen te zijn, loopt ze op een avond de wereld beroemde Italiaanse filmster Vittorio Vidal tegen het lijf.

Tot een liefdesaffaire komt het niet en de ‘relatie’ is dan ook van korte duur en ze brengt zelfs de nacht door in zijn kledingkast terwijl hij de liefde bedrijft met zijn Ursula. Dan ontmoet ze Oscar in een vastgelopen lift. De vonk tussen de ogenschijnlijke saaie accountant en Charity springt over. Er worden zelfs trouwplannen gemaakt en een langgekoesterde droom lijkt in vervulling te gaan. Zou Charity dan toch de ware hebben gevonden?

In het weekend van 7 en 8 januari 2006 stond ‘Sweet Charity’ in de Schouwburg in Tilburg. Op zaterdag had ik voor de voorstelling een interview met 4 van de hoofdrolspelers: Tony Neef, Lone van Roosendaal, Stephen Stephanou en Sophia Wezer.

Jullie zijn al een tijdje bezig met deze tour, hoe bevalt het tot nu toe? Hoe zijn de reacties?
Tony: Alleen maar goed, maar we vinden het wel jammer dat de zaal nooit uitverkocht is. We hebben echt moeten vechten om een beetje in de publiciteit te komen, dus we zijn heel blij met jullie en dit interview. Joop die heeft geld zat en kan dus reclameblokken kopen en dat heeft Mark Vijn Theaterproducties gewoon niet. Het jammere was ook dat bij onze perspresentatie binnen een half uur zowel SBS6, Talpa en RTL Boulevard afbelden en dat gebeurde ook toen Denise Mulders de meiden paaldanslessen kwam geven. We hebben dus best wat pers gemist en daarom zijn we blij met elke vorm van publiciteit die we aan de voorstelling kunnen geven.
Sophia: Maar maakt niet uit waar we staan, de zaal vind het elke avond geweldig!
Lone: Je merkt ook wel dat mond tot mond reclame iets helpt want als we ergens een dag gestaan hebben en we staan daar de volgende avond weer, dan is de zaal toch weer meer gevuld. Maar het helpt niet om de zaalbezetting tot 90% te krijgen.
Sophia: Ja maar we hebben toch elke avond een zaalbezetting van 70 à  80% dus dat is vrij goed. En als je gaat kijken naar andere kleine producties die op dit moment spelen, die hebben ook hetzelfde probleem. Ik hoorde bijvoorbeeld dat ze bij ‘Jan Jans en de Kinderen’ soms wel eens voor 160 man staan en dat hebben wij gelukkig nog niet gehad.
Is de show wel geworden wat je er vooraf van gedacht had?
Lone: Ik heb echt tot aan het eind van de repetities niet geweten of het nou goed was wat ik stond te doen. En dat gevoel had ik zelfs tijdens de try-outs. Ondanks dat mensen naar me toe kwamen om te zeggen dat ze het heel goed vonden, miste ik iets in mijn karakter, een bepaald gevoel. Gelukkig heb ik dat een paar dagen voor de première wel gevonden en is het tijdens de première dus heel goed gegaan.
Sophia: Tijdens de première heb ik ook wel tegen iedereen gezegd dat we stiekem een hele goede première hadden.
Tony: Ik weet zelfs nog dat ik die avond tegen Lone had gezegd dat deze voorstelling wel eens een pareltje zou kunnen worden en dat gevoel heb ik nu nog steeds.
Sophia: We hebben ook een hele leuke groep en een fantastisch ensemble en iedereen gaat er ook voor de volle 100% voor en dat heb je de helft al gewonnen.
Lone: We kunnen het ons ook niet veroorloven om er niet voor te gaan. We hebben namelijk alleen de band en de cast en de rest is qua kostuums en decor minimaal door budgetaire redenen. Tuurlijk denk ik dat Mark ook liever een veel geliktere voorstelling had willen brengen, maar ik zie het nu als een geluk bij een ongeluk. Iedereen die het ziet vindt het erg leuk omdat het weer ècht theater is, je wordt niet afgeleid door enorm draaiende schijven en daar hoeven we dus ook niet overheen te spelen. En dat maakt het ook heel puur en , back to basic en daar hou ik heel erg van.

Kunnen jullie iets meer vertellen over je karakter
Stephen: Dit personage is op mijn lijf geschreven, een verlepte B-acteur hahaha. Nee hoor, het is een heel leuk personage, hij is eigenlijk iets ouder dan dat ik ben.
Lone: Maar je komt er mee weg hoor schat hahahaha
Stephen: Vittorio is iemand die zijn beste tijd gehad heeft en draait op zijn roem en zijn verleden. Hij beseft dat hij heel veel inpact heeft op mensen en dan vooral op vrouwen. Eigenlijk is het een beetje een triest persoon.
Tony: Ik speel een ogenschijnlijk saaie kantoorpik, maar ik heb wel een aantal problemen en ben erg op zoek naar mezelf. Oscar is geen homo al denken Lone en Hajo (Bruijns; spelcoach bij Sweet Charity red.) daar anders over hahaha. Ik ben iemand die zegmaar de vunzigheid van sex niet aankan maar wel zwaar op zoek is naar geluk.
Sophia: Ik speel Hélène en ik ben de oude rot in de Fandango club, zo van een ‘been there, done that’ type. Ik ben ook wel een beetje de oma van de ploeg, die eigenlijk niet meer wil maar niet anders kan maar ik denk dat ze stiekem ook niet anders wil.
Lone: Ik speel Charity, een meisje wat hoopvol op zoek is naar de ware.

N.v.t.
Tilburg
Schouwburg
Officiële website
sweet charity, lone van roosendaal, tony neef, sophia wezer, mark vijn, simone kleinsma, joop van den ende, big spender