Recensie

HILP: de nieuwe generatie theatermakers

Wat doen jonge musicalmensen als ze zelf het heft in handen nemen? De nieuwe jongerentheatergroep HILP (16 t/m 23 jaar) speelt dit weekend haar eerste voorstelling in Amsterdam.

In het muziektheaterstuk Ongelukje volgen we drie pubers met hun ouders. De voorstelling bestaat uit losse fragmenten waarin we verschillende aspecten van hun puberleven voorbij zien komen. Verliefdheid, ruzie en de relatie met ouders zijn onderwerpen die behandeld worden. Af en toe komt een ‘deskundige’ aan bod die wat uitlegt over de biologische aspecten van het puber-zijn. En de overspannen lerares kan uiteraard ook niet ontbreken.

Ongelukje werd geschreven, geregisseerd en geproduceerd door de 19-jarige Laura Bakker. Een ontzettend knappe prestatie.  Het enthousiasme spat van deze jonge mensen af. Het is duidelijk dat deze groep ontzettend veel ideeën tot haar beschikking had. In deze voorstelling zien we dan ook al deze creativiteit tegelijkertijd terugkomen. Dit kan een overdaad zijn voor de theaterbezoeker. Aan de andere kant past het ook wel weer bij het thema van de avond: bij de gemiddelde puber is ook alles groots en veel.

De groep weet het publiek het meest te raken tijdens de zangnummers. In het stuk zit een aantal mooie meerstemmige liedjes, waarbij de verstilling wordt opgezocht. Maar gelachen wordt er ook. Vooral als één van de spelers zich als een ware Christian Grey afsponst op het podium.

Vanavond (30 mei) is de voorstelling nog te zien in Amsterdam. Mocht je de voorstelling missen, houd dan deze jongerentheatergroep in de gaten. 

29 May 2015
Première
Amsterdam
Amsterdams Theaterhuis
HILP. Hilp productions, John Hellenberg, Rachelle van Westerop, Dion Lassauw, Iris Bakker, Dymphe Mensink, Larissa Weilenmann, Daniel Bieckmann, Laura Bakker, Ginny de Bruin, Bo Jeske, Frank Dijkstra, Amsterdams Theaterhuis