Backstage

I want to break free

Het is niet ongebruikelijk voor Nederlandse musical acteurs en actrices om in het buitenland te gaan werken. Met name producties in de Duitstalige landen zijn erg in trek; zo ook de musical ‘We Will Rock You’, met muziek van de populaire engelse rockband Queen. Musicalworld bezocht opnieuw de duitse Domstad voor een backstage tour en uiteraard een update van de Nederlandse in de cast: sinds maart is Charly Luske al te zien als Galileo en Amber Schoop speelt nu een maand de rol van Killer Queen.

Op 12 december 2004 beleefde deze productie in het Musical Dome in Keulen haar première, waarbij vanaf het eerste begin al Nederlandse acteurs en actrices in de cast zaten. Zo was Suzan Seegers als understudy voor de hoofdrol van “Scaramouche” te zien en speelde Willemijn Verkaik de rol van “Killer Queen”. Destijds spraken we ook met Laurie Reijs over deze musical. In het eerste deel van dit artikel gaan we dieper in op de achtergrond van de musical en op pagina 2 vind je de interviews met Charly Luske en Amber Schoop.

musical

Om We Will Rock You beter te leren kennen is er een kijkje achter de schermen genomen om de enorme decorstukken te zien en de techniek beter te begrijpen.
De Musical Dome in Keulen biedt plaats aan ruim 1700 mensen en lijkt daarmee enorm groot. Maar de Dome is destijds gebouwd voor de relatief kleine decorset van de musical Gaudi en de werkruimte voor de crew is erg minimaal. Aan beide zijden van het podium is net voldoende ruimte voor de grootste decorstukken. De cast moet tijdens de kostuumwissels dan ook op deze decorstukken staan om hun kostuum in de spiegels te controleren.

musical
De helft van de enorme decorstukken waar nog net voldoende ruimte voor is

musical
De spiegels waarvoor de cast haar kostuumwissels in orde brengt

Het tweede grote decorstuk is de troon waar de Killer Queen op zit en dit is een van de zwaarste bewegende decorstukken. Met ruim 2000 kilo was er een speciale lift nodig die in de grond is gebouwd om het gevaarte in hoogte te kunnen verplaatsen. Wanneer het namelijk niet in beeld is, wordt het op 1 meter hoogte aan de achterzijde van het podium bewaard. De horizontale verplaatsing gebeurt via de computer. Het wordt op het podium in een groef geschoven en onder het podium zorgen computers dan voor het aansturen van deze stukken.
musical

Tot slot is er nog één kenmerkend decorstuk voor We Will Rock You; de videowall. De bezoeker ziet dit als een groot beeldscherm, maar bestaat in werkelijkheid uit 80 kleinere beeldschermen. Vanwege de enorme massa wordt ook de videowall met de computer bediend. Veiligheidsinstellingen zorgen er voor dat als een decorstuk ook maar een fractie van een seconde te traag of juist te snel is, de computer de aansturing stil laat vallen. Het is dan aan de technische crew om op dat moment te beslissen of de situatie voldoende veilig is om de handeling toch door te zetten.
musical
Gerelateerd aan deze video-wall is natuurlijk wat het publiek te zien krijgt op deze schermen: tijdens de voorstelling is er namelijk interactie tussen de acteurs op het podium en de karakters op de beeldschermen. Deze videobeelden zijn niet vooraf opgenomen, maar de acteurs bevinden zich op dat moment in een piepkleine ruimte onder het podium. Omdat ze niet kunnen zien wat er op het podium gebeurt zou je verwachten dat ze in ieder geval een beeldscherm hebben om te kunnen bepalen naar welke kant van de camera ze moeten kijken. Niets is minder waar, tape op de grond en de muur vormten de punten waarnaar gekeken moet worden om de interactie met de cast op het podium geloofwaardig te doen laten overkomen.


De decorstukken en kostuums zijn gedetailleerder dan je zou verwachten. Veel van de engelse humor die in deze musical zit wordt doorgevoerd in de details van de kostuums, props en decorstukken. Op onderstaande foto zie je niet goed welke krantenknipsels er op geplakt zijn, maar een van de krantenknipsels bestaat uit een grote kop van de “Backstreet Boys”. Heel “toevallig” is hier een tweede krantenartikel onder geplakt waar nog net de worden “Are Satan” op staan.
musical

musical

musical

 

13 September 2007
Reguliere voorstelling
Keulen
Musical Dome
Officiele Site
We will rock you, queen, musical, koln, keulen, zurich, Willemijn Verkaik, Charly Luske, Amber Schoop, Killer Queen