Recensie

In bed met Dietrich en Piaf

Na een succesvolle pilot in Het Zonnehuis mag In bed met Dietrich en Piaf op tournee. Een spannende voorstelling over een vriendschap tussen deze tegenpolen.


Het gaat niet goed met Marlene. In een kamer vol troep heeft ze zich opgesloten en durft al jaren niet naar buiten. En dan staat Edith Piaf voor de deur. Niet echt, het is een geest-achtinge verschijning a la Scrooge.
De levens van beide dames passeren de revue. Liefdes, mislukte optredens, successen, en vooral de verhouding tussen de twee.
Over dat laatste is niet heel veel bekend. Lang wordt ook in het midden gelaten hoe het nou precies zat tussen die twee.

Er is gekozen om er geen “Herinnert u zich deze nog?”-show van te maken. Natuurlijk kunnen de hits niet ontbreken. Zo horen we mooie uitvoeringen van La vie en rose, Non je ne regrette rien en Sag mir wo die Blumen sind. Maar de nummers zijn fijntjes verwerkt in het script van Daniël Cohen.

De voorstelling was in 2016 al eens te zien in het Zonnehuis. Naar een idee van Irene Kuiper en Frederique Sluyterman van Loo - beide speelden in Billy Elliot - schreef en regisseerde Daniël Cohen deze show. We zien Irene Kuiper die Edith Piaf neerzet als een stevige tante en Frederique Sluyterman van Loo als een breekbare Marlene.
Ger Otte speelt alle andere rollen. We kennen hem uit producties als Ciske de Rat, Mary Poppins en Moeder ik wil bij de revue. Otte kan lekker schmieren en dat gebeurt ook regelmatig. Heerlijk is de scène waarin hij een nummer live in het Engels mag nasynchroniseren. Het plezier straalt er vanaf. Daarnaast is hij een zeer dienstbare begeleider vanachter de vleugel. Groots waar nodig, maar vaak heel subtiel en daardoor een stevig fundament om toch vooral de dames te kunnen laten stralen.
En dat doen ze. In spitse dialogen waar de vonken soms vanaf vliegen komen we steeds meer te weten over Piaf en Dietrich. En tegelijkertijd vraag je je als kijker steeds mee af: zou het nou echt zo gegaan zijn? Dat is het fascinerende aan deze show. Er is zo weinig bekend over de relatie tussen beide dames, dat er een heleboel vrije interpretatie het script in is geslopen. Het geeft niet, het houdt het spannend. Wat zou nou waar zijn en wat is verzonnen? Je weet het niet en zit daardoor steeds op randje. Het zou kunnen, maar zeker weten doen we het niet.

09 October 2017
Première
Leiden
Leidse Schouwburg