---

Into the Woods

'Op naar het bos' was blijkbaar de eerste gedacht van Stephen Sondheim bij het schrijven van deze musical. Het verhaal is een komische samenvoeging van verschillende sprookjes, waaronder Roodkapje, Rapunzel, Jack en de Bonestaak, Assepoester.

‘Op naar het bos’ was onze eerste gedachte toen we op station Amersfoort stonden.
Blijkbaar was dat ook de eerste gedacht van Stephen Sondheim bij het schrijven van deze musical. Het verhaal is een komische samenvoeging van verschillende sprookjes, waaronder Roodkapje, Rapunzel, Jack en de Bonestaak, Assepoester.

Het verhaal begint bij de Bakker en zijn vrouw. Zij wensen al jaren een kind, maar het wil niet lukken, hoe hard ze ook proberen.
Uiteindelijk verteld de Heks, die in het huis naast hen woont, dat ze in een ver verleden een vloek over hun huis heeft uitgeroepen, omdat de vader van de Bakker haar hele tuin had leeggeroofd. Verder had ze ook nog het kind van zijn vader, het zusje van de Bakker dus, afgepakt en in een toren opgesloten. Dat is dus Rapunzel.

Om de vloek op te heffen moet de Bakker 4 objecten verzamelen, ‘een koe zo wit als melk’, ‘een cape zo rood als bloed’, ‘een schoentje zo puur als goud’ en ‘haar zo blond als stro’.
Deze objecten moeten binnen 3 dagen verzameld worden. De Bakker trekt er in eerste instantie op uit zonder zijn vrouw, maar die volgt hem later toch het bos in. Ondertussen volgen we nog de verhalen van Roodkapje en de Wolf en van Assepoester en de Stiefzussen, maar die zijn ons alle wel bekend.

Ondertussen speelt ook het verhaal van Jack en de Bonestaak.
Jack en zijn moeder zijn zo arm dat ze gedwongen zijn om hun koe Melk en Room, die geen melk meer geeft, te verkopen.
In het bos komt Jack de Bakker tegen die natuurlijk graag zijn koe wil kopen. Helaas heeft de Bakker geen geld en mag Jack de koe niet voor minder dan 5 pond verkopen. Uiteindelijk haalt de Bakker Jack over om de koe voor 5 ‘magische’ bonen te ruilen.

Dan gaat de Bakker op zoek naar de rode cape.
Roodkapje heeft deze cape maar wil hem niet afstaan. Als de Bakker haar uiteindelijk bevrijd uit de buik van de wolf geeft ze hem toch de cape.
Ook het schoentje is niet makkelijk te krijgen, maar nadat de Bakkersvrouw een paar keer het verhaal van Assepoester heeft aangehoord, weet ze eindelijk het schoentje van Assepoester, dat in dit geval van goud is en niet van glas, te bemachtigen.
Als laatste moet de Bakker op zoek naar het haar, wat zijn vrouw eindelijk vind als ze weet waar Rapunzel zit.
Als ze alles hebben snellen ze terug naar de Heks. Ze moeten alle ingrediënten aan de koe voeren en de melk die deze dan geeft zou de vloek moeten opheffen.
Helaas geeft de koe geen melk. Dit blijkt te komen door het haar.
De Heks mag de ingrediënten niet aangeraakt hebben, maar de haren zijn afkomstig van Rapunzel, de ‘gestolen dochter’ van de Heks. Als ze uiteindelijk wat stro in de bek van de koe doen, geeft deze wel melk en is de vloek opgeheven. De Heks is echter wel haar toverkracht kwijt.

Alles lijkt goed af te lopen. Maar niets is minder waar.
Jack heeft de magische bonen, die echt magisch bleken te zijn, geplant en daar is een Bonestaak uitgekomen. Deze staak leidt naar het Koninkrijk van de Reus, alwaar Jack uit stelen gaat.
Als de Reus hem echter ontdekt en achterna komt, valt deze dood neer. De Reuzin wil wraak nemen en wil weten wie er verantwoordelijk is voor de dood van haar man.
Na een aantal keer heen en weer gewezen te hebben wordt besloten om het probleem samen op te lossen. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot, er vallen zelfs doden. Maar uiteindelijk weten ze de Reuzin te verslaan. En ze leven nog lang en gelukkig.

De muziek van Sondheim is wel heel apart, elke melodie is anders, maar aan de andere kant lijkt alles op elkaar.
Af en toe is het een beetje storend, omdat er vaak van de ene melodie naar de andere melodie gesprongen wordt. Maar over het algemeen klonk het heel mooi en apart.

Het verhaal is een beetje aan de kinderachtige kant, maar dat wordt goed opgelost door de humor. Ook is het grappig om de verschillende sprookjes door elkaar heen te zien.
Het acteerwerk is subliem, maar hoe kan dat ook anders met zo?n cast. Vooral Rolf Koster als de Prins en de Wolf en Barend van Zon als Jack zijn heel goed. Maar de rest van de cast doet daar zeker niet voor onder.
Al met al een hele mooie voorstelling, zeker de moeite waard om eens te gaan zien!

N.v.t.
Amersfoort
Openluchttheater Birkhoven
Op naar het Bos

into the woods, stephen sondheim, rapunzel, magie, sprookje